Week menu gezin

Elke week maak ik een weekmenu, om er zo voor te zorgen dat we efficiënt boodschappen doen en ik niet elke dag hoef na te denken over wat er gekookt moet worden. Dit geeft mij rust. Eigenlijk doe ik het maken van een weekmenu al sinds we getrouwd zijn, nu 13 jaar geleden. Dat wil niet zeggen dat we ons er altijd goed aan hielden. Toen we samen waren, gingen we regelmatig naar de winkel om toch iets anders te halen voor het avondeten, omdat we daar op dat moment zin in hadden. Inmiddels doen we dat eigenlijk nooit meer. Wel schuiven we soms met de dagen, dus als we woensdag geen zin hebben in het eten wat er voor die dag op het menu staat, maken we dan bijvoorbeeld het eten van zondag in plaats daarvan.

Het menu van deze week zag er zo uit:
Di. Gebakken aardappelen, salade en schnitzel
Wo. Kip Goulash
Do. Aardappel, rode kool + bbq worst
Vr. Wraps met mexicaanse salsa
Za. –
Zo. Tagliatelle met roomsaus
Ma. Broodje hamburger
Di. Lasagne + cherrytomaatjes/komkommer

Sla vind ik het lekkerste, wanneer je deze zo snel mogelijk na aankoop eet. Dit bederft redelijk snel. Bij het opstellen van een weekmenu hou ik hiermee rekening. De vuistregel die ik hiervoor gebruik is, begin van de week verse groenten, te beginnen met de groenten die het minst lang houdbaar blijven en aan het einde van de week diepvries groeten. Of natuurlijk groenten die het wel een week uithouden in de koelkast, zoals bijvoorbeeld de komkommer en cherry tomaatjes van deze week.

De kip Goulash van woensdag is een gerecht wat ik gemakkelijk ook aan het einde van de week kan maken, de ingrediënten zijn allemaal lang houdbaar behalve de kip, maar die komt uit de vriezer. Mogelijk wisselen we deze dag nog, zodat we dit toch later in de week eten. We kopen de kip (bijna) altijd wanneer deze in de aanbieding is en snijden die, als we daar genoeg tijd voor hebben, gelijk in stukjes. Zo hebben we voorgesneden kip in de vriezer en dit ontdooit ook sneller dan hele filets.

Wraps vind ik ideale maaltijden voor gezinnen. Je kunt eindeloos variëren met de inhoud en ze zitten vaak boordevol groenten. Onze kids vinden wraps heel lekker. Bij ons is de regel dat ze 1 wrap met inhoud moeten eten en daarna mogen ze losse wraps. Dat is voor hen echt een traktatie en helpt te motiveren om de inhoud, die ze niet altijd even lekker vinden, toch te eten. Geraspte kaas als topping is wel standaard vaste prik hierbij.

Zaterdag eten we ergens anders, dus die dag hoef ik niet te koken. Heerlijk!

En de lasagne van dinsdag komt uit de vriezer. Wanneer ik lasagne maak, zorg ik er altijd voor dat ik dubbel zoveel maak. Bij de ikea heb ik 2 glazen ovenschalen gekocht met deksel. Ik vul dan zo’n 2e schaal met lasagne, even laten afkoelen, deksel erop, in de vriezer en dat staat klaar voor een makkelijke maaltijd een andere keer. Die dag is het een kwestie van direct uit de vriezer in de oven, 10 minuutjes langer afbakken (dus zo’n 40 minuutjes) en klaar.

Dit was een inkijkje in onze ‘keuken’. Ik zou nog veel meer kunnen vertellen over dit weekmenu, maar voor nu laat ik het hierbij. Wie weet heb je er ideeën door opgedaan. Ik vond het leuk om dit een keer te delen, maar zal dit niet structureel elke week gaan doen. Op deze manier leren jullie in ieder geval mij en ons gezin een beetje kennen.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven