Balans inkomsten uitgaven

Een aantal jaar terug heb ik twee boeken gelezen van Dave Ramsey, “The Money makeover” en “Financial Peace”. Voor wie hem niet kent, hij is een Amerikaanse ‘goeroe’ op het gebied van schuldenvrij leven. Hij heeft diverse boeken geschreven, cursussen ontwikkeld en heeft een eigen radio uitzending  waar duizenden mensen naar luisteren. Wat hij heeft te zeggen is geen onzin. De grote lijnen die hij schetst zijn helder, makkelijk te volgen en goed onderbouwt. Hij heeft het bijvoorbeeld over de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven, hoe je schulden het beste kunt aflossen en kunt voorbereiden op je pensioen. De boeken zijn wel erg gericht op het Amerikaanse systeem en niet alles is één op één over te nemen voor hier in Nederland. Dat vind ik jammer. Toch vind ik de boeken een aanrader en heb ik zeker een aantal goede punten van Dave Ramsey geleerd, welke ik inmiddels al langere tijd toepas in onze financiën. Mocht je het interessant vinden, hieronder staat een link naar zijn e-book ” Financial Peace”. 

Zoals voor bijna iedereen die zich verdiept in financiën inmiddels wel duidelijk is; begint alles met overzicht creëren. Overzicht in de inkomsten en uitgaven. Dave Ramsey heeft in zijn boek “Financial peace” daarvoor een handig overzicht. In dat overzicht staat het aanbevolen percentage van je inkomen dat je aan een bepaalde categorie mag uitgeven. Voor onszelf heb ik dit onlangs ook weer eens uitgerekend en dat kwam op het volgende neer:

Inkomsten vs uitgaven procentueel

Opvallende categorieën

Natuurlijk valt in dit overzicht ook op dat wij momenteel niet veel giften doen. Dit is een bewuste keuze. Tot voor kort hadden wij een lening lopen bij een familielid. Wij vinden het belangrijker dit soort dingen eerst af te lossen, alvorens we ons geld gaan weggeven. In de bijbel staat in spreuken 3:27-28 “Onthoud het goed niet aan wie het toekomt, terwijl het in uw macht is het te doen. Zeg niet tot uw naaste: Ga heen en kom terug, morgen zal ik geven – terwijl gij het hebt”. Het voelde voor ons verkeerd, om dan geld weg te geven aan goede doelen, terwijl we dit geld ook konden gebruiken om ons familielid terug te betalen. Mede ook omdat er ook staat geschreven: “De rijke heerst over de armen, en de man die leent, is een knecht van de uitlener” (Spreuken 22:7). Voor ons, als lener, voelde het als een afhankelijkheids positie, waar we graag uit wilden. En op die manier is de categorie schulden nu op 0% uitgekomen!    

We hopen over niet al te lange tijd te gaan verhuizen. Volgens dit overzicht zouden wij dan maximaal 35% van ons inkomen aan huisvesting mogen uitgeven. Het bedrag dat daaruit komt, willen we als richtlijn aanhouden om de hypotheekkosten niet hoger dan dat bedrag te laten uitkomen. Om er zo voor te zorgen dat dit nieuwe huis niet te veel drukt op ons budget.Ik vind dat percentage wel een mooie houvast.

De kosten voor kinderopvang, kon ik niet goed indelen in een bestaande categorie. Om die reden heb ik voor onze situatie de categorie ontspanning vervangen door kinderopvang. Ontspanning zit bij ons voor een deel in het sparen. Wij sparen in verschillende ‘potjes’ en één daarvan is er bestemd voor uitjes. Dit sparen in ‘potjes’ is zoiets dat ik geleerd heb van Dave Ramsey, daar zal ik een andere keer een uitgebreide post over schrijven.

Wanneer ik de percentages bij elkaar optel kom ik uit op 102,51% totaal. Dat heeft ermee te maken dat ik de uitgaven heb afgezet tegenover ons inkomen uit werk. Daarbij heb ik niet gerekend met het inkomen inclusief de toeslagen die wij ontvangen. Dit omdat ik toeslagen niet als inkomen zie. In ons budget laten we altijd 3,64% onbegroot, dit is extra ruimte voor onverwachtse dingen. Je zou kunnen stellen dat wij ongeveer 2,51% + 3,64% = 6,15% aan toeslagen krijgen. Van het percentage dat we sparen zou je dus 2,51% af kunnen halen, om het eerlijk te houden. Dan kom je uit op een spaarpercentage van 20,88% van ons salaris, nog steeds een mooi percentage.

Hoe zijn jullie inkomsten vs. uitgaven procentueel gezien? Komen deze in de buurt van de aanbevolen percentages, of juist niet?

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven