Een airbag is als een stootkussen, een buffer.
Hoeveel geld moet je als buffer hebben? Deze vraag hebben wij onszelf in het verleden meermalen gesteld. Het NIBUD, Nationaal Instituut voor budgetvoorlichting, heeft hiervoor een online rekentool. Met onze gegevens ben ik eens aan de slag gegaan om te kijken hoe hoog onze buffer volgens het NIBUD moet zijn en dit was het resultaat:
NIBUD bufferberekening

Onze adviesbuffer kwam daarbij uit op 18.533 euro. Dat is een flinke buffer! Ik kan je nu al vertellen dat wij niet zo’n hoge buffer aanhouden.

Inventaris
De 7.650 euro voor inventaris, wat volgens het NIBUD “een bedrag is dat gezien uw inkomen en huishoudsituatie verstandig is om achter de hand te hebben voor het vervangen van noodzakelijke meubelen en apparaten” is wat ons betreft veel te hoog. Bijna al onze meubels zijn tweedehands. Wij kopen veel via marktplaats en vinden dat ook prima.

Met onze vier kinderen willen we ook geen nieuwe meubels, omdat we anders continue onze kinderen moeten afremmen om toch vooral voorzichtig te doen. We willen lekker leven en ons huis is een plek waar geleefd mag worden. Die extra buts in de tafel, of die nagellak die je er dan niet meer van af kunt krijgen, nemen we dan graag voor lief. En dat is makkelijker met een tafel die niet veel geld heeft gekost. Het enige dat vervelend zou zijn als het stukging en wat we dan wel zouden ‘moeten’ vervangen zijn de wasmachine, de vaatwasser en de laptop. Samen zo’n €2000.

Onderhoud huis & tuin
Voor het onderhoud huis & tuin houden wij geen aparte buffer aan. Wel storten wij elke maand 50 euro in een ‘potje’ wat bestemd is hiervoor. Dit potje zit alleen bij ons niet lang vol, aangezien we nu nog in een klushuis wonen. Hopelijk gaat dit in de toekomst veranderen en kunnen we dat potje dan inderdaad echt gebruiken voor dat 5 jaarlijkse onderhoud waar het oorspronkelijk voor bedoeld is, zoals het schilderwerk laten doen of dakgoten vervangen. Wel denk ik dat we dit bedrag zullen moeten bijstellen. Een korte rekensom (€50 x 12mnd x 5jr=€3000) leert dat dit vermoedelijk te weinig is om bij ons volgende huis al het schilderwerk te laten doen. Misschien toch de €1250 per jaar aanhouden die het NIBUD aanraadt. Dat gaan we in ieder geval meenemen bij onze financiële vergadering tegen die tijd.

Onderhoud auto
Ook voor het onderhoud aan de auto hanteren we zo’n ‘potje’, daar gaat elke maand €25 heen. Dat is €300 op jaarbasis. Dit is tot nu toe genoeg gebleken om elk jaar een (grote of kleine) onderhoudsbeurt en de APK van te doen. We zijn dus een heel stuk minder kwijt dan de €1150 uit de NIBUD bufferberekening en dat terwijl onze auto toch al 11 jaar oud is. Wel hebben we te horen gekregen dat de remblokken/schijven van onze auto binnenkort aan de beurt zijn. Met dat in ons achterhoofd en de bewustwording door het schrijven van deze blogpost, hebben we besloten het bedrag wat we maandelijks in het potje ‘onderhoud auto’ storten per direct op te hogen naar €50. Waar het schrijven van een blog al niet goed voor is.

Vervanging auto
Voor de post ‘vervanging auto’ in de NIBUD bufferberekening, moest je zelf een bedrag opgeven. Ik heb hier gekozen voor €8000. Dat is wat we ongeveer betaald hebben voor onze huidige auto een aantal jaar geleden. We hopen met deze auto zo’n 5 jaar te doen en zetten dan ook maandelijks alweer geld opzij voor het vervangen van deze auto. We denken dan ongeveer datzelfde bedrag (€8000), met daar bovenop de eventuele restwaarde van de huidige auto, te zullen uitgeven voor een mooie tweedehands (7 persoons) gezinsauto. Om die reden leggen we nu €130 per maand in ons potje voor het vervangen van de auto. Dit bedrag x 12 maanden en 5 jaar is totaal €7800. Dat hebben we dan bij elkaar gespaard op het moment dat wij het nodig denken te hebben.

Onverwachte rekeningen
De €1000 voor onverwachte rekeningen, waarbij het NIBUD zegt dat dit “een vast bedrag is om bijvoorbeeld uw eigen risico voor zorgkosten of een onverwachte naheffing  van de Belastingdienst of energiemaatschappij te kunnen opvangen”, vind ik persoonlijk een hele goede post. Ieder gezin zou dit bedrag minimaal achter de hand moeten hebben. Dit is ook de eerste babystep die door Dave Ramsey wordt genoemd. Een noodfonds van €1000 is een mooi vertrekpunt naar een financieel gezonde toekomst toe. Mocht je dit nog niet hebben, dan moedig ik je aan zo’n noodfonds aan te leggen!  

Onze buffer
Nu zijn jullie natuurlijk benieuwd naar hoe hoog onze buffer dan daadwerkelijk is. Die vraag laat ik nu nog even onbeantwoord, maar hoop ik in een andere blogpost uitgebreid te beantwoorden. Als ik kijk naar de verschillende posten van de Bufferberekening, dan zouden wij voor Inventaris €2000 en voor onverwachte rekeningen €1000 moeten aanhouden. Voor Onderhoud huis & tuin, onderhoud auto en vervanging auto hebben wij aparte potjes, dus daar zouden wij geen buffer voor aanhouden. Dat zou betekenen dat €3000 euro voor ons voldoende is. En laten we nu meer dan dat bedrag in onze buffer hebben zitten. We zijn dus op de goede weg!

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven