Overdrachtsbelasting

Wat leveren de plannen die op Prinsjesdag gepresenteerd zijn ons als gezin op en wat betekend dit voor onze verhuisplannen? Een paar mooie financiële meevallers kan ik je vertellen. Toen ik het nieuws op me in liet werken, heb ik inwendig wel een vreugdedansje gedaan.

Elk jaar pluis ik na Prinsjesdag direct uit wat het voor ons betekend en of we nog ergens ‘recht’ op gaan hebben. Dit jaar was ik echter niet zo fanatiek. Manlief begon er zelfs naar te vragen. Hij verbaasde zich erover dat ik een paar dagen na Prinsjesdag nog steeds niet had gekeken. Dit jaar had ik er gewoon niet zoveel verwachtingen van. Zeker nu met de huidige (economische) situatie, verwachtte ik geen drastische aanpassingen. Misschien een beetje naïef.

Goed nieuws!

Dit keer was mijn broer dan ook de brenger van goed nieuws. Hij stuurde een link door van Vereniging Eigen Huis, met daarin de belangrijkste punten uit de Miljoenennota. Met daarbij het bericht: “ Jullie moeten maar voor je 35e gaan verhuizen en dit jaar een energielabel gaan aanvragen..”. Dat van het energielabel wist ik al, dus dat was oud nieuws en stond al op mijn to-do lijst. Maar dat andere, het eenmalig vervallen van de overdrachtsbelasting voor kopers tussen de 18 en 35 jaar, nog niet. Ik moest het nieuws toen ik het las even op mij in laten werken.

Overdrachtsbelasting

Het feit wil dat wij hopen volgend jaar te gaan verhuizen en dat wij beide op dat moment nog geen 35 jaar oud zijn. Wij komen dus in aanmerking voor deze regeling. We hadden al even zitten rekenen en op een huis van €328.000 euro, wat volgens het kadaster de gemiddelde verkoopprijs was in het tweede kwartaal van 2020, scheelt dit dus €6560! Dat is een behoorlijk bedrag. De overdrachtsbelasting bedraagt normaal 2%. Wanneer een huis aangekocht wordt door twee personen en 1 van de twee is onder de 35 jaar oud, dan betaal je 1% overdrachtsbelasting. Ook goed nieuws dus voor alle stellen die gedeeltelijk binnen de categorie vallen en verhuisplannen hebben!

Andere plannen

We zijn op dit moment al aan het sparen voor ons nieuwe huis en hadden verwacht de overdrachtsbelasting uit eigen portemonnee te moeten betalen. Dit is dus een hele welkome meevaller. We kunnen dat geld nu ergens anders aan uitgeven, zoals bijvoorbeeld aan zonnepanelen. Die hebben we hoog op ons verlanglijstje staan. We hopen namelijk te verhuizen naar een gas loze woning, met een schuin dak pal op het zuiden. Alles, verwarmen en koken, wordt dan op elektriciteit gedaan. Met de gunstige ligging op het zuiden en het vele elektriciteitsverbruik, verwachten wij dat de terugverdien tijd misschien nog wel minder is dan de 7 jaar die er gemiddeld voor staat. Maar die berekeningen zou ik nog eens goed moeten maken.

Energiebelasting

Het komt trouwens ook nog goed van pas dat de belasting op elektriciteit daalt! Op je energierekening zijn er eigenlijk 4 componenten die de hoogte ervan bepalen: je verbruik, de vastrecht kosten, de belasting en de ODE. De belastingen beslaan echter de helft van je energierekening. In 2021 stijgt de belasting op gas met 4,7% en die van elektriciteit daalt met 3,5%. Zouden we in ons huidige huis blijven wonen, dan zou de energierekening stijgen. Mede omdat de Opslag Duurzame Energie (ODE) ook stijgt met bijna 10%. Maar omdat we van een huis waarin we redelijk veel gas verbruiken (energielabel E) hopen te verhuizen naar een huis met geen gasverbruik ( & energielabel A), verwacht ik dat de wijzigingen toch een positief effect zullen hebben op onze toekomstige energierekening.

Hypotheek

Naast de mazzel met de overdrachtsbelasting, wordt vanaf 2021 ook het inkomen van de partner voor 90% meegenomen bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek. Dit is ook mooi meegenomen. Niet dat mijn salaris (ik werk 17 uur) nu zoveel voorstelt, maar toch, alle beetjes helpen. Daarnaast wordt de grens voor NHG per 1 januari verhoogt van €310.000 in 2020 naar €325.00 in 2021. Nog meer goed nieuws dus voor huizenkopers die een huis kopen onder deze grens. Met NHG heeft je hypotheekverstrekker namelijk meer zekerheid en ontvang je een lagere hypotheek rente. En dat scheelt weer in je maandelijkse budget.

Energielabel

Even terugkomend op het energielabel; het is verplicht een energielabel te hebben bij de verkoop van je woning. Dit energielabel kun je nu nog online aanvragen voor €7,50 – €15 en is 10 jaar geldig. Omdat wij binnenkort ons huis te koop hopen te zetten, hebben wij zo’n label dus nodig. Vanaf 1 januari worden de kosten voor zo’n energielabel echter veel hoger, verwacht wordt dat dit gemiddeld €190 gaat kosten. Heeft jouw huis dus nog geen energielabel en denk je mogelijk binnen nu en 10 jaar te verhuizen, dan loont het om ook nu alvast een energielabel aan te vragen. Ik ben hier zelf ook al even mee bezig geweest, maar moest bewijslast aanleveren voor een aantal verbeteringen in ons huis. Tip om de aanvraag niet te doen als de kinderen slapen en je dus geen foto’s kunt maken van de verbeteringen😊.

Dit waren de regelingen die vooral gerelateerd waren aan (ver)huizen. Natuurlijk hebben wij ook baat bij de daling van de inkomstenbelasting, het dalen van het eigenwoningforfait, het hogere kind gebonden budget vanaf het 3e kind en de hogere arbeidskorting. Maar wat dat precies gaat opleveren, dan zien we gedurende het jaar. Mijns inziens gaat ons gezin er in ieder geval op vooruit en dat stemt positief!

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven