Leer doseren; Goed voor het Milieu en je Portemonnee!

In deze blog laat ik je 3 gebieden zien waarbij je, door beter te doseren, het milieu en je portemonnee spaart. Wij passen zelf deze 3 besparingen al langere tijd toe en zijn er zeer over te spreken.

Wasmiddel

Het eerste waar je flink op kunt besparen is het gebruik van wasmiddel. Wij gebruiken al jaren eigenlijk waspoeder. Dit omdat poeder beter oplost en dit beter is voor je machine. Je wasmachine zou hierdoor beduidend langer meegaan volgens onze witgoedspecialist. Wat goed is voor het milieu en je portemonnee. Onze eerste wasmachine (toen we nog geen poeder gebruikten) ging 7 jaar mee. We hopen dat onze huidige wasmachine inderdaad langer mee gaat, nu we over zijn gestapt op waspoeder.

Het poeder dat wij gebruiken komt bij de Lidl vandaan, deze kwam er na prijsvergelijkingen als goedkoopste uit per wasbeurt. Ik heb vanaf het begin exact afgemeten hoeveel poeder we volgens de verpakking nodig hadden, bij onze hoeveelheid wasgoed en de juiste hardheid van het water. Hiervoor had ik op een plastic bekertje een streepje gezet, zodat we elke keer precies de aanbevolen hoeveelheid zouden gebruiken.

Langzamerhand merkte ik echter dat ik steeds een beetje meer poeder nam dan tot het streepje. Gewoon, omdat de trommel op dat moment wel heel vol zat. Of omdat er wel erg vieze kleren bij zaten. Psychisch voelde het namelijk als te weinig waspoeder, terwijl dat natuurlijk helemaal niet zo is.

Op aanraden van diezelfde witgoedspecialist, zijn we toen naar de kringloop gegaan en hebben daar 2 grote eetlepels gekocht. Eén voor de bonte was en één voor de witte was. Deze gebruiken we nu al een aantal jaar voor het doseren van het wasmiddel. En dat werkt perfect. Op een lepel kun je namelijk hoogstens met een kop erop scheppen, maar hier zit een limiet aan. En dat is precies de hoeveelheid wasmiddel die we nodig hebben, veel minder dus dan dat je gevoelsmatig nodig denkt te hebben. En dit voorkomt dat er stiekem toch meer poeder per wasbeurt in gaat.

Vaatwastabletten

Niets is vervelender dan dat de vaat alsnog vuil is nadat de vaatwasser heeft gedraaid. Je wilt het direct schoon in je kast zetten, want ja, daarvoor heb je die vaatwasser. Om je werk uit handen te nemen. Veel reclame speelt handig in op deze behoefte en bekende merken komen telkens met nieuwe tabletten die nog beter zouden zijn (en nog duurder 😉).

Toen wij verhuisden naar ons huidige huis, kregen wij voor het eerst een vaatwasser. Mijn schoonvader kwam toen met de tip om de vaatwastabletten van de Lidl te gebruiken. Hij deed dit al jaren en was hier zelf erg enthousiast over. De besparing zit hem echter vooral in het feit dat hij de tabletten in 3-en sneed en met 1/3e deel per vaat zijn vaatwasser liet draaien. Wanneer je de vaat voorspoelt, zoals hij altijd doet, wordt de vaat daarmee prima schoon.

Wij zijn ook op die manier begonnen, maar vonden het in 3-en snijden lastig. De tabletten verpulverden daardoor teveel. Daarnaast hadden wij ook geen zin om alles voor te spoelen. Wat wij doen is, alles wat heel vies is (pannen & yoghurt bakjes) vooraf spoelen en de tabletten in 2-en snijden. Met zo’n halve vaatwastablet wordt de vaat prima schoon. Goed voor het milieu en voor onze portemonnee!

Aanmaak limonade

Onze kinderen drinken liters limonade. En dan overdrijf ik niet. Natuurlijk kunnen wij ze in plaats daarvan water laten drinken, en dat doen we ook wel, maar dan nog gaat er een hoop limonade doorheen. Wekelijks koop ik 2 flessen aanmaaklimonade en hier doen we iets langer dan een week mee. Op de verpakking van de limonade staat dat je deze moet mengen in de verhouding 1:7. Dus 1 deel limonade tegenover 7 delen water. Dat hoeft natuurlijk niet. Wij hebben enkele jaren geleden gekeken tot hoever we konden verdunnen en dat er voor ons nog voldoende smaak aan zit. Wij kwamen uit op een verhouding van 1:10.

Wij maken limonade ook gelijk aan in een 1,5 liter fles die we aangemaakt in de koelkast hebben staan. Zo kunnen de kinderen zelf limonade pakken, maar voorkom je dat ze erg veel siroop gebruiken. Want bij het vullen van 1 bekertje per keer gebruik je gemakkelijk nog meer dan de aanbevolen verhouding.

Ik heb trouwens gehoord van gezinnen, waarbij ze ook sap aanlengen met water. Zelf doen wij dit nog niet, onze kinderen drinken nog nauwelijks sap, maar dit kan ook nog een idee zijn. Bij frisdank voelt aanlengen misschien gek, maar dit is feitelijk ook wat ze in de horeca doen. Door ijsklontjes bij je drinken te serveren, lijkt de hoeveelheid meer en wordt uiteindelijk je drankje ook aangelengd met water.

Dit waren de 3 bespaartips van deze week. Hopelijk heb ik je kunnen inspireren als het gaat om leren doseren. Maar wie weet heb jij zelf nog goede tips voor mij. Ik laat mij ook graag inspireren door anderen, dus laat het me zeker weten!

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven