5 low budget speel(goed) tips voor de winter

Dit zijn tips die wij zelf toepassen binnen ons gezin en die wij graag met jullie delen. Met deze 5 low budget speel(goed) tips voor de winter, kom je hopelijk weer op nieuwe ideeën voor de donkere maanden.

Tip 1: Speelgoed lenen

Lenen doen we eigenlijk veel te weinig. We zijn het simpelweg een beetje verleert. Vroeger was het heel gewoon en tegenwoordig komen er ook steeds meer vormen van lenen weer terug. Denk maar aan de websites voor het lenen van particuliere auto’s of de platforms voor het lenen van gereedschap. Ook speelgoed kun je heel goed lenen. Wij hebben nu bijvoorbeeld een Wii spelcomputer te leen van iemand  uit onze kerkelijke gemeente die al oudere kinderen heeft. Zij doen er weinig meer mee en boden het in de coronaperiode aan ons aan. Toen hebben we er niet heel veel gebruik van gemaakt, maar ik merk dat nu de dagen donkerder worden de kids er meer naar vragen. Voor het lenen van speelgoed zijn er trouwens ook spelotheken. Net als dat je bij een bibliotheek boeken leent, zo leen je bij een spelotheek speelgoed. Zoek eens een spelotheek bij jou in de buurt, wie weet is het wat voor jou. Of leen speelgoed van vrienden en leen iets terug uit. Zo kost ‘nieuw’ speelgoed je niets, voor beide partijen een win-win situatie.

Tip 2: Gratis speelgoed via Marktplaats

Voor de herfstvakantie zat ik even op marktplaats te kijken. Niet speciaal ergens voor, maar ik kijk in een loos moment vaak even wat er in de buurt wordt aangeboden. Zo stuitte ik deze keer op een advertentie waarin 3 tassen speelgoed gratis werden aangeboden. Op de foto kon je maar summier zien wat erin zat, maar van wat ik zag wist ik al dat dit wel in de smaak zou vallen bij onze kids. Dus gereageerd en ik mocht de zakken op komen halen. De kids hebben er een paar dagen heerlijk mee gespeeld. Dit kostte niets en kan ook zo weer weg. Zeker alle kleine prullaria heb ik gelijk weer in een zak gedaan, uit het zicht is vaak ook uit de gedachten. Die gaan weer door naar de volgende!

Tip 3: Bibliotheek boeken

Bij ons hier in huis vind je alleen in de winter bibliotheek boeken. Ik heb gemerkt dat onze kids in het voorjaar en de zomer veel buiten spelen en zich goed weten te vermaken. In de herfst en winter is dat een ander verhaal. Daarom halen wij alleen in de winter boeken van de bibliotheek. Dit houdt het interessant en ‘nieuw’. Het assortiment van de bibliotheek is ook niet onuitputtend. Op deze manier bereik je minder snel het punt, waarop ze alle boeken van de bibliotheek wel kennen. In de donkere dagen vinden ze het ook lekkerder om op de bank te zitten lezen bij de warmte en gezelligheid in huis. En eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat ik het soms ook een heel gezeul vind om met alle 4 de kids naar de bibliotheek te gaan. Zo beperk ik het ongemak tot de helft van het jaar 😊. Kinderen tot 18 jaar kunnen trouwens gratis lid worden van de bibliotheek, dus voor de kosten hoef je het niet te laten.

Tip 4: Speelgoed wisselen

Toen onze oudste 2 kids nog klein waren, hadden wij zo’n grote speelgoedkist midden in de woonkamer staan. Die zat bomvol met speelgoed. Ik merkte echter dat ze met meer dan de helft niet echt speelden en dat er weinig variatie in hun spel zat. Door de grote hoeveelheid speelgoed kwamen ze niet echt tot spelen en kozen telkens voor hetzelfde. Al vroeg ben ik toen begonnen met het opbergen van een deel van het speelgoed op zolder. Zo’n beetje elke 3 maanden wissel ik het speelgoed van boven om met dat wat beneden in de woonkamer staat. Zo hebben ze weer even ‘nieuwe’ input voor hun spel en ik moet zeggen dat dit goed werkt. Voorheen had ik 3 wissels. Inmiddels heb ik een hoop speelgoed weggedaan en een deel een vaste plek op de slaapkamers gegeven, dus we hebben nu nog maar 2 wissels.

Tip 5: Matras in de kamer leggen

Deze laatste tip stamt eigenlijk nog uit mijn eigen kindertijd. In de herfst en winter kan het soms lelijk weer zijn, waardoor lekker buitenspelen er niet van komt. Zeker jongens kunnen dan last hebben van opgekropte energie die er op een negatieve manier uitkomt (lees: zussen slaan, spelletjes omgooien, druk heen en weer rennen, spullen kapot maken). Bij mijn ouders werd er vroeger dan een matras van boven werd gehaald en midden in de huiskamer werd neergelegd. Daarop werden de mooiste koprollen gemaakt. Of hij werd tegen een muur aangelegd en we probeerden om de beurt een handstand te maken. Natuurlijk werd er ook wel op gestoeid. Het mooiste was als dit enigszins gecontroleerd gebeurde met onze vader erbij. Tot slot lieten we het matras ook regelmatig op de trap liggen en ‘gleden’ dan naar beneden. Als kind vond ik dit machtig mooi en nu als ouder snap ik de redenen van mijn ouders erachter 😉. Dus wij hebben onlangs voor het eerst ons logeer matras ook maar eens naar beneden gehaald. Wie weet ook een idee voor jouw energieke kids?

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven