De hoogte van onze huidige buffer

Hoe hoog is onze huidige buffer en hoe zijn we tot dat bedrag gekomen? Ik zal meteen met de deur in huis vallen; wij houden een buffer aan van €6000. En ik zal je hieronder uitleggen hoe wij, onder andere, tot dit bedrag zijn gekomen. In mijn vorige blog heb je kunnen lezen hoe onze buffer zich in de afgelopen 13 jaar heeft ontwikkeld en hoe wij daarin zoekende waren naar een plan. Onze huidige buffer is van een hoogte waar manlief en ik allebei comfortabel mee zijn en wat we in onze ogen goed hebben onderbouwd.

Waar is een buffer voor bedoeld?

Een buffer is wat ons betreft bedoeld voor het direct kunnen vervangen van belangrijke apparatuur in huis en het betalen van het volledige eigen risico, wanneer we te maken zouden krijgen met hoge ziekte kosten. Daarnaast is het zo dat, mocht een van ons beide komen te overlijden, we het fijn vinden als de ander vanuit de buffer een bescheiden uitvaart kan betalen. De buffer moet hoog genoeg zijn om één van deze situaties het hoofd te kunnen bieden. Daarbij gaan wij er uiteraard niet vanuit dat alle situaties tegelijk plaatsvinden.

Concreet hebben wij gekeken naar de volgende zaken:

  1. De vervangingswaarde van belangrijke (huishoudelijke) apparatuur
  2. Hoogte van het verplicht eigen risico + vrijwillige eigen risico ziektekosten
  3. Kosten van bescheiden uitvaart

Vervangingswaarde apparatuur

Zoals ik in mijn blog over de NIBUD bufferberekenaar al zei, hebben wij niet veel dure spullen in huis. We vervangen ook gemakkelijk spullen voor tweedehandsjes. De enige 3 dingen die we wel zouden willen vervangen wanneer deze kapot zouden gaan, zijn de vaatwasser, de wasmachine en onze laptop. Hoewel dat laatste niet direct nodig zou zijn, omdat we beide ook een laptop van het werk hebben. De privé laptop gebruik ik echter om lekker te kunnen bloggen, dus die is min of meer ‘nodig’ 😉.

In totaal hebben deze 3 apparaten een gezamenlijke waarde van €2000. Dit moet er wat ons betreft minimaal in de buffer zitten. Het vervangen van de auto hebben we hierin niet meegenomen. Hiervoor sparen wij apart al een vast bedrag per maand. Mocht de auto ineens total loss zijn en helemaal niet meer de weg op mogen, dan zouden we dat gespaarde bedrag eventueel samen met de buffer kunnen gebruiken voor het aanschaffen van een ‘nieuwe’ auto.

Eigen risico Ziektekostenverzekering

Al jaren sluiten wij onze zorgverzekering af met het hoogste eigen risico. We zijn tot nu toe gezond gebleven en hebben slechts enkele tientjes per jaar aan eigen bijdrage betaald. Op die manier besparen wij een hoop geld. Ik ben ook van mening dat iedereen die gezond is het hoogste vrijwillige eigen risico zou moeten nemen. Mits hij/zij het volledige bedrag van het eigen risico achter de hand heeft om dit te kunnen betalen wanneer het onverwachts wel nodig is.

Het verplichte eigen risico heeft iedereen, die bedraagt €385. Voor kinderen is er geen verplicht eigen risico. Voor manlief en mij samen is het verplichte eigen risico dus €770. Daar bovenop hebben wij elk nog een vrijwillig eigen risico van €500, samen €1000. Totaal dienen wij dus minimaal €1770 achter de hand te hebben voor het betalen van eventuele ziektekosten.

Kosten bescheiden uitvaart

Wij hebben geen uitvaartverzekering, omdat wij van mening zijn dat je niet hoeft te verzekeren wat je zelf kunt betalen. Dat betekend wel dat we hier ook geld voor moeten hebben. In ons lokale krantje zie ik regelmatig advertenties van uitvaartverzorgers. In één van die advertenties wordt een uitvaart aanboden voor €3395. Dit betreft een “uitvaart met eenvoudige plechtigheid in uitvaartcentrum” volgens de advertentie. Op de site van de betreffende uitvaartverzorger is zelfs een heuse kostencalculator te vinden. Na wat heen en weer klikken, blijkt de prijs te gaan om een crematie. Onze voorkeur gaat uit naar een begrafenis en daarvoor betaal je €500 meer.

Wanneer ik de opties rondom de begrafenis wat specificeer naar onze minimale wensen (op dit moment) kom ik uit op een kostenplaatje van €5397,50. Dit neem ik als richtbedrag mee. De kosten kunnen uiteraard hoger of lager uitvallen. Wel zijn we er beiden over eens dat wij de kosten rondom een uitvaart niet te overdreven willen maken. Wij geloven in een leven na de dood en dan is onze laatste rustplaats, de plek en de kist zelf, niet heel belangrijk voor ons.

Conclusie

Voor de 3 verschillende situaties zijn we tot de volgende bedragen gekomen:

Vervangen apparatuur€2000
Eigen risico Ziektekostenverzekering€1770
Bescheiden uitvaart€5397,50

Omdat we er niet vanuit gaan dat alle situaties tegelijk gebeuren, zouden we kunnen aannemen dat we met het hoogste bedrag goed zitten. Dat afgerond €5400 genoeg zou zijn. We houden, zoals ik aan het begin heb genoemd, een buffer aan van €6000, dus is daarmee de kous af? Nee.

We hebben nu nog een belangrijke situatie niet meegenomen, welke toch wel erg belangrijk is om ook op voorbereid te zijn. Dat is namelijk de situatie van het wegvallen van inkomen, bijvoorbeeld door werkeloosheid of door tijdelijke arbeidsongeschiktheid. Daarover in mijn volgende blog meer..

Categories:

Tags:

2 Responses

  1. M.i. maakt het niet uit of je iets een buffer, spaargeld, reservering, JB, reserve, afschrijvingspotje, overbrugging , kind absoluut nodig potje e.d. noemt als je het geheel van “hoe je het ook noemt” maar kan inzetten om zonder een beroep te moeten doen op een ander (lenen e.d.) onverwachte en ongeplande kosten gelijk kunt oplossen en/of voor een periode van XX maanden.

    • Het klopt dat het feitelijk niet uitmaakt hoe je “pot met geld” heet, zolang je maar iets achter de hand hebt. Psychisch vind ik het wel verschillen en is een buffer voor mij echt als een airbag, om de ergste klap op te vangen. Spaargeld zie ik als geld dat je bewust apart zet en meer laat worden om een bepaald doel te verwezenlijken. Maar in nood, kunnen we beide gebruiken 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven