Hoe bereid je jezelf voor op werkloosheid?

Werkloos worden, kun je soms vooraf zien aankomen. Misschien dreigt er een faillissement of reorganisatie voor het bedrijf waar je op dit moment werkzaam bent en dreig je daardoor je baan te verliezen. Dan is het fijn om voorbereid te zijn en inzicht te hebben in wat dit voor jou financieel kan betekenen. Hiervoor is het belangrijk overzicht te hebben van je huidige inkomsten & uitgaven. En kennis te hebben over de duur & hoogte van je eventuele WW-uitkering.  

Overzicht in inkomsten & uitgaven

Om inzicht te hebben in wat er op dit moment inkomt en wat er uitgaat werken wij met een maandbegroting. In mijn blog over “Recht op minimaregelingen?!” kun je een maandbegroting zien van 6 jaar geleden. Er zijn intussen al heel wat wijzigingen geweest, maar de opzet van onze maandbegroting is nog steeds hetzelfde en het geeft ons nog steeds het inzicht dat we nodig hebben.

Het kan heel verrassend zijn om al je uitgaven eens op een rijtje te zetten. Je denkt misschien dat je goed overzicht hebt, maar toch zullen er zaken zijn die je over het hoofd hebt gezien of die je anders had ingeschat. Heb je nog geen maandbegroting? Dan daag ik je uit er één te maken en zo overzicht voor jezelf te creëren.

Ons minimum om rond te kunnen komen

Zo kan ik in mijn Excel sheet bijvoorbeeld direct zien wat onze totale uitgaven zijn per maand en hoeveel daarvan vaste lasten & variabele lasten zijn. Om te berekenen welk bedrag we minimaal nodig hebben om rond te kunnen komen trek ik van de vaste lasten alle giften, het sparen voor de kinderen en het vullen van de sinking funds (daarover in een latere blog meer) af. Ja, dat zien wij normaal allemaal als vaste lasten. Van de gebudgetteerde variabele lasten haal ik het budget voor de kapper en voor kleding af. Ik kijk dus echt alleen naar de zaken waar je niet zonder kunt. Alle overige dingen zijn ‘luxe’ en daar kun je prima een periode zonder.

Daar rolt dan een bedrag uit waarvan ik vervolgens het kind gebonden budget en de kinderopvangtoeslag af trek en dan hou ik €1970,16 over. Dat bedrag moeten wij zelf verdienen, of (gedeeltelijk) ontvangen vanuit een WW-uitkering om alle uitgaven te kunnen blijven doen. Met dit als vertrekpunt kunnen we gaan kijken naar waar wij recht op zouden hebben in geval van werkloosheid en of dit genoeg is om rond te kunnen komen.

WW-uitkering

We hebben inmiddels al 2x ervaring met het krijgen van een uitkering bij werkloosheid, de zogenaamde WW-uitkering. Mocht één van ons beide werkloos raken, dan weten we waar we op kunnen rekenen. Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering, dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  1. Het is niet je eigen schuld dat je werkloos raakt.
  2. Je hebt er alles aan gedaan om te voorkomen dat je een WW-uitkering nodig hebt.
  3. Je verliest minimaal 5 arbeidsuren per week (bij een contract minder dan 10 uur, minimaal de helft van je uren)
  4. Je bent beschikbaar voor werk. Na een half jaar WW-uitkering moet je elk werk aannemen. 
  5. Je voldoet aan de 26 uit 36-weken eis. Dat houdt in dat je minimaal 26 weken moet hebben gewerkt in de 36 weken voor de dag waarop je werkloos raakt.

Als je aan deze voorwaarden voldoet krijg je in ieder geval een WW-uitkering van 3 maanden. Dit is dus de minimale periode waar je recht op hebt, toch fijn om te weten. Wanneer je ook voldoet aan de ‘jaren eis’, wat wil zeggen dat je in de afgelopen 5 jaar minimaal 4 jaar moet hebben gewerkt, is een verlengde uitkering mogelijk. Hoe lang je WW-uitkering precies wordt is dus afhankelijk van je arbeidsverleden.

Op deze site van het UWV kun je met je Digid-D inloggen in “Mijn UWV” daar vindt je een schatting van de hoogte en duur van een WW-uitkering op basis van jouw persoonlijke gegevens. Tevens kun je daar ook je arbeidsverleden vinden en kun je dus zien hoeveel jaren meetellen voor de ‘jaren eis’. En je loongegevens, waarmee het UWV de hoogte van je WW-uitkering bepaald. Mocht de schatting je tegenvallen, dan kun je dit gebruiken als motivatie om een (hogere) buffer aan te houden.

Standaard WW-uitkerking

Over het algemeen bedraagt de WW-uitkering in de eerste 2 maanden 75% van het gemiddelde maandloon over het afgelopen jaar. De maand(en) erna bedraagt deze slechts 70%. Er is een maximaal dagloon van €219,18 bruto, wanneer je meer dan dit bedrag verdiend hebt in het afgelopen jaar wordt er helaas gerekend met dit maximum. Tot slot is de maximale duur van de uitkering 24 maanden, ook al heb je misschien een langer arbeidsverleden.  

Let op: Wanneer je werkloos raakt heb je nog 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag, daarna vervalt deze. Mocht één van ons dus langer dan 3 maanden werkloos zijn, dan zal onze jongste weer thuis moeten blijven. Bijkomend voordeel is dan dat de kosten van de kinderopvang ook komen te vervallen.

Onze WW-uitkering

Wanneer ik kijk in “Mijn UWV” zou mijn eigen WW-uitkering maximaal 3 maanden zijn, omdat ik in de afgelopen 5 jaar nog maar 2 jaar gewerkt heb en dus niet voldoe aan de ‘jaren eis’. Gelukkig kunnen we volledig zonder mijn salaris, mocht dit nodig zijn. Voor dat scenario hebben wij dus geen buffer nodig, aangezien manlief meer verdient dan €1970,16 per maand.

Wanneer manlief zonder werk zou komen te zitten, dan zou hij ongeveer anderhalf jaar recht hebben op een WW-uitkering. Wanneer deze 70% van zijn loon zou zijn en ikzelf nog gewoon werk, dan zouden we die tijd ook gewoon rond kunnen komen. Pas na anderhalf jaar zouden we dan gebruik moeten gaan maken van onze buffer. Dat is echter een lange periode waardoor er een grote kans is dat je binnen die tijd weer werk gevonden hebt. En op dat moment is het eventueel ook nog een mogelijkheid dat ik (tijdelijk) meer zou gaan werken.

Dit scenario is voor ons dus niet zo beangstigend. Momenteel speelt het gelukkig bij ons beide op het werk niet. Sterker nog, manlief wordt aan alle kanten gefaciliteerd om verder te groeien binnen het bedrijf. En het bedrijf waar ik werk is financieel gezond en ik ben in de veronderstelling dat ze niet zonder mij kunnen (laat mij maar in die waan 😊).

Hoe is dat voor jou? Is het bedrijf waar je momenteel werkt financieel gezond of dreigen er bezuinigingen? Of misschien wel faillissement? En wist je al wat de duur & hoogte van jouw WW-uitkering ongeveer zou zijn of had je geen idee?  Laat het weten in een reactie.

Categories:

Tags:

2 Responses

  1. Ik ben goed op de hoogte van wet en regelgeving op het gebied van het sociaal domein en de veranderingen daarin. Ik maak door mijn royale buffer voor onvoorziene zaken en een leefstijl ” Meer door minder” mij absoluut niet druk daar het voor mij ten aller tijden overbrugbaar blijft.

    • Goed om te horen dat je voorbereid bent en je daardoor zeker voelt dat je ook een situatie als werkloosheid het hoofd kunt bieden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven