Zorgverzekering 2021 kiezen + tandartsverzekering

Het overstap seizoen voor de zorgverzekering is weer aangebroken. We moeten weer een nieuwe zorgverzekering voor 2021 kiezen. Ik heb er inmiddels al menig blog over gelezen. Zeker de zorgverzekering is voor veel mensen een uitzoek werk. Bij ons is het uitzoeken van de zorgverzekering voor 2021 niet heel ingewikkeld, althans dat dacht ik toen ik eraan begon. Toch heb ik er een aantal berekeningen op los gelaten en ik neem jullie hieronder graag mee in het proces.

Collectiviteitskorting

Het zit namelijk zo; via de werkgever van manlief kunnen we een collectiviteitskorting krijgen bij 1 specifieke zorgverzekeraar (Zilveren Kruis). En tevens een financiële tegemoetkoming bij het afsluiten van een aanvullende verzekering bij diezelfde verzekeraar. Van die mogelijkheid maken we sinds een paar jaar gebruik. De collectiviteitskorting gaat echter in de toekomst veranderen. Sinds vorig jaar mogen zorgverzekeraars nog maximaal 5 procent korting bieden op hun basisverzekeringen, voorheen was dit hoger namelijk 10 procent. Vanaf 2023 daalt de collectiviteitskorting op de basisverzekering zelfs naar nul procent. Dus zolang het nog mogelijk is en daadwerkelijk iets oplevert, willen wij er graag nog gebruik van blijven maken.

Polis 2021

Inmiddels hebben we het nieuwe polis aanbod ontvangen. Ik zet voor jullie de bedragen van de zorgverzekering 2020 en 2021 op een rijtje. Op de basisverzekering wordt vanuit de collectiviteit 5% korting gegeven en op aanvullende verzekeringen 15%, een mooie korting dus. Onze zorgverzekering gaat, wanneer we deze verzekering houden, totaal €4,92 per persoon omhoog in 2021. De verhoging op zich vind ik persoonlijk niet zo’n groot bedrag, psychisch vind ik het wel jammer dat de premie daardoor boven de €100 uitkomt.

Tandartsverzekering

Voor de tandartsverzekering check ik altijd of dit nog steeds kostendekkend/rendabel is, want anders kunnen we deze net zo goed laten vervallen. In totaal betaalden we voor de aanvullende tandartsverzekering afgelopen jaar voor Manlief en mijzelf samen €158,16. Nu gaan we eens kijken naar onze tandartskosten in het afgelopen jaar.

Dit jaar zat er een wortelkanaalbehandeling voor mijzelf bij. Helaas zijn die best prijzig. Gelukkig betaalde de verzekering ook een mooi bedrag. Het totaalbedrag dat door onze verzekering is betaald bedraagt €325,02. Het heeft dus geloond om de aanvullende tandartsverzekering te hebben. Hoewel maar 3 van de 8 nota’s voor manlief waren, komt ook hij qua vergoedingen boven het bedrag uit (€ 79,08) wat hij voor zijn tandartsverzekering betaald. Een goede investering dus.

Andere tandartsverzekering?

Aangezien we best forse tandartskosten hebben gehad afgelopen jaar, heb ik ook nog even gekeken of het misschien loont om een uitgebreidere tandartsverzekering te nemen. De eerstvolgende kost €12,70 (met collectiviteitskorting) per maand, die vergoed echter maar tot €250 in totaal per jaar.

De aanvullende tand basis verzekering die we nu hebben vergoed 1 controle en maximaal 25 minuten gebitsreiniging (€22,16+ €65,35= €87,51) of 2 controles en maximaal 15 min gebitsreiniging (€44,32+ €39,21= €83,53) + maximaal €75 euro aan andere behandelingen per persoon. Totaal dus €158,53 per persoon. De uitgebreidere tandartsverzekering vergoed maar een kleine €100 meer, daar tegenover betaal je wel €5,94 per maand extra en dus betaal je van die €100 zelf €71,28 door het verhoogde maandbedrag.

Die winst vind ik veel te gering om over te stappen. Aangezien we dit jaar de 2 of 3? jaarlijkse röntgenfoto’s hebben gehad, verwacht ik die kosten volgend jaar niet. De wortelkanaalbehandeling en het gaatje waren een incident, waarvan je uiteraard niet kunt voorspellen of die zich volgend jaar weer voordoen, hopelijk niet. We houden voor nu in ieder geval onze polis hetzelfde en dan kijken we aan het einde van het jaar of de tand basis toereikend was.

Tegemoetkoming aanvullende verzekering

Vanuit de werkgever van manlief ontvangen we ook nog een tegemoetkoming omdat we een aanvullende verzekering hebben afgesloten. Deze aanvullende tegemoetkoming bedraagt €30 bruto per maand. Netto is dat €18,80 per maand. Volgend jaar gaan we samen €13,52 per maand betalen voor de tandartsverzekering. Dat betekend indirect dat we zelf niets voor de aanvullende tandartsverzekering betalen en dat we nog eens €5,28 korting op onze basis zorgverzekering hebben 😊. Op die manier betalen we dus onder aan de streep €92,26 per persoon per maand voor de zorgverzekering. En dat vind ik helemaal zo gek nog niet.

Zorgverzekering vergelijken

Wanneer ik dan kijk op vergelijkingssites, dan vind ik eigenlijk geen goedkopere optie, met een kleine tandartsverzekering erbij. Zonder die tandartsverzekering zouden we vanaf €85,95 kwijt zijn. Dat is €6,31 minder, maar dan zouden we wel alle tandartskosten zelf moeten betalen. Dat weegt, gezien de kosten van het afgelopen jaar, niet op tegen de baten. We blijven dus lekker zitten bij onze huidige zorgverzekeraar.

Maximaal eigen risico

En ja, dat is inclusief extra vrijwillig eigen risico van €500 bovenop de standaard eigen risico van €385. We zijn in de afgelopen 13 jaar dat we getrouwd zijn, nog nooit boven de drempel van het standaard eigen risico uitgekomen. Al die 13 jaar hebben we het maximaal eigen risico genomen en daarmee €3120 euro per persoon bespaard. Samen dus een €6240! Een mooie manier om te bezuinigen op de vaste lasten, mits je in een goede gezondheid bent.

Natuurlijk hebben wij onze eigen gezondheid maar gedeeltelijk in de hand. Daarom zorgen wij er voor genoeg geld achter de hand te houden, mochten zich onverwachts hoge zorgkosten voordoen. Bij het bepalen van onze buffer, hebben we hier dan ook rekening mee gehouden.

Wij zijn tevreden met onze zorgverzekeraar en de keuze voor 2021. Hebben jullie al een nieuwe zorgverzekering uitgekozen? Op basis waarvan hebben jullie de zorgverzekering uitgezocht? Heeft een eventuele collectiviteitskorting nog invloed gehad op jullie keuze?

Categories:

2 Responses

  1. Kijk zoals ik elk jaar naar elke verzekering, abonnement, GWL e.d. dus ook de zorgverzekering 2021 kijk.
    Lage vaste en variabele lasten zijn super belangrijk. Wat t.a.v. de zorgverzekering het soms wel lastig maakt is dat het regelmatig lang duurt voor er duidelijk is wie er al dan niet gecontracteerd is.
    Duurt het te lang zeg ik alvast de oude op. Meestal is er dan voor de definitieve instap datum ( 31 jan 2021) wel duidelijkheid.

    • Goede tip om eventueel alvast de oude zorgverzekering op te zeggen en dan in januari nog een nieuwe zorgverzekering af te sluiten, wanneer er meer bekend is over de ziekenhuizen/zorgverleners die gecontracteerd zijn. Wel belangrijk om dat dan niet te vergeten, anders riskeer je een boete.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven