Ons spaardoel 2021, 8000 euro sparen binnen 8 maanden

Sinds een aantal jaar maken Manlief en ik samen financiële doelen voor het nieuwe jaar. Ons 2021 spaardoel is dat we binnen 8 maanden €8000 willen sparen. Dat is een ambitieus doel, maar volgens onze berekeningen zou het haalbaar moeten zijn. Omdat we in het nieuwe jaar hopen te verhuizen, verwachten we daarvoor diverse kosten. Om die kosten allemaal te kunnen betalen hebben we dit spaardoel opgesteld.

Terugblik

Het jaar 2020 loopt op zijn eind. We staan aan de vooravond van een nieuw jaar. Tijd om dus terug te blikken op het afgelopen jaar en doelen te stellen voor het nieuwe jaar. Ook op financieel gebied is het verstandig om regelmatig te reflecteren. Reflecteren kun je het beste wanneer je meetbare doelen gesteld zijn, aan de hand waarvan je kunt afleiden in hoeverre je goed op weg bent. Begin 2020 was ik nog niet actief bezig met bloggen, maar hadden Manlief en ikzelf wel een financieel doel gesteld.

Doel 2020 behaald?

Het doel wat we toen hadden opgesteld was een spaardoel voor 2 jaar. Wat dat doel precies was laat ik even in het midden. Inmiddels zijn de plannen gewijzigd en hebben we daarmee ook wat wijzigingen aangebracht in hoe we onze financiën hebben gestructureerd. Wel kan ik zeggen dat we het 2 jarig doel voor de helft hebben weten te realiseren.

Hoe stel je een financieel doel op?

Bij het opstellen van een spaardoel is het belangrijk om er een SMART doel van te maken. Waarbij SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.  Dus bijvoorbeeld iets als: “Op 31 december aanstaande heb ik 800 euro gespaard.” Op die manier kun je goed bijhouden in hoeverre je een doel hebt behaald of niet. In ons geval nu dus voor de helft behaald 😉.

Je kunt uiteraard ook andere financiële doelen hebben voor het nieuwe jaar, zoals “Inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven”, “Minder uitgeven”, “Een buffer opbouwen” of “Beginnen met beleggen”. Dat zijn natuurlijk ook goede en mooie doelen. Daarbij is het wel goed om dit soort doelen zo specifiek mogelijk te maken of op te delen in kleine stapjes. Bijvoorbeeld “Beginnen met beleggen” is een spannend doel. Een eerste stap kan zijn er meer informatie over op te zoeken of met iemand af te spreken die dit al in de praktijk brengt om er meer over te horen. Wanneer je zo kleine haalbare stappen bedenkt, is de kans groter dat het je lukt je doel te bereiken.

Maandelijkse financiële vergadering

Naast dat we elk jaar financiële doelen opstellen plannen Manlief en ik ook maandelijks een financieel overleg(je). Dat moment grijpen wij aan om even terug te blikken op de afgelopen maand, maar vooral ook om vooruit te plannen voor de komende maand. We bespreken welke uitgaven we verwachten buiten de vaste lasten om. We kijken of de gestelde budgetten toereikend zullen zijn voor de te verwachten uitgaven. En we bepalen of en wat er eventueel extra gespaard kan worden en waar we dat spaargeld dan voor inzetten.

Omdat Manlief naast zijn vaste werkdagen ook nog storingsdiensten moet draaien, is bijna elke maand anders qua inkomsten. En ook elke maand zijn er weer andere ‘extra uitgaven’ waarvoor het belangrijk is om even afstemming te hebben. Veel relaties stranden door gebrek aan communicatie over hun financiën. Elke maand even kortsluiten met elkaar hoe je er samen voor staat en een gezamenlijk plan hebben, helpt je relatie verstevigen. Het werkt enorm verbindend.

Verhuizing

Onze financiële doelen zijn meestal gericht op het behalen van een vooraf bepaald spaarbedrag, zonder dat er grote uitgaven gepland staan. Dit komende jaar is dat echter anders, aangezien we hopen te gaan verhuizen. Dat op zich is al een mooi iets om naar toe te werken. En op financieel vlak brengt dat ook wel z’n uitdagingen mee. Eén van de dingen die we op een rijtje moesten zetten waren de te verwachten kosten.

Voor de aankoop van de woning verwachten wij geen overdrachtsbelasting te hoeven betalen aangezien wij beide nog geen 35 jaar oud zijn, wat een enorme financiële meevaller is. Er zijn natuurlijk nog genoeg kosten die we wel moeten betalen. Zoals de makelaarskosten om ons huidige huis te verkopen (+/- €3000), de notariskosten om het nieuwe huis te laten overschrijven op onze naam (€600-€800), gemeentelijke belastingen (€500?) en nog een stuk aankleding/inrichting. Een extra kleine meevaller is dat de wijk waar we gaan wonen, eerder nog gold als parkeerzone waar uitsluitend met vergunning geparkeerd mocht worden. Vanaf 2021 wordt dit echter afgeschaft, dus de kosten van een parkeervergunning (zo’n €100) hebben we gelukkig niet.

Spaarplan 2021

Om de eerder genoemde kosten te kunnen financieren hebben we dus het plan gevat om in 8 maanden tijd €8000 bij elkaar te sparen. Om dit zo concreet mogelijk te maken hebben we per maand bedacht wat we moeten sparen om dit doel te behalen. Dit zijn de bedragen die we per maand hopen te sparen:


Als dit lukt, komen we zelfs iets boven ons doel uit. Wie weet, als we nog beter ons best doen en Manlief veel verdient met zijn storingsdiensten kunnen we verder sparen tot de €9000 of zelfs de €10.000.. Ik blijf graag dromen 😊.

Tijdens dit jaar zal ik tussentijds bloggen om jullie op de hoogte te houden van onze vorderingen. Wie weet heb jij zelf ook wel een mooi spaardoel in gedachten en wil je dit delen? Dan kunnen we elkaar aanmoedigen. In ieder geval is onze strategie, elke maand een vast bedrag te sparen en verder alle extra’s. Welke tactiek passen jullie toe?

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven