2 nieuwe kinderbrillen; Goed zicht in 2021 en de rekening

Allereerst wil ik jullie allemaal het beste wensen voor het nieuwe jaar! Het jaar 2021 is inmiddels 3 dagen oud en wij hebben al de eerste grote rekening voor het jaar binnen. Er zijn weer 2 nieuwe kinderbrillen besteld. Voor dochterlief de 3e bril en voor zoonlief de 2e. Een aardige kostenpost zo aan het begin van het jaar. Gelukkig hadden we hier al rekening mee gehouden en geld in een potje gespaard hiervoor. En daarmee hebben ze in ieder geval goed zicht in 2021.

Ontwikkeling kinderogen

Ze zeggen dat kinderen maximaal 2 jaar met een bril doen, omdat ze doorgaans daarna hun bril ontgroeit zijn maar ook omdat de sterkte bij kinderen nog in ontwikkeling is. Kinderogen zijn nog niet volgroeit en dat betekend hier dat we 2x in het jaar op controle moeten bij de orthoptist. In december ben ik met beide kids afzonderlijk naar de orthoptist geweest en het vonnis: “twee nieuwe brillen”.

Die nieuwe kinderbrillen zijn dan ook besteld en betaald. De sterkte was bij beide kinderen minder geworden en dat scheelde in dit geval in de prijs voor de glazen. De ogen van dochterlief vielen de vorige keer nog niet binnen de ‘standaard glazen’ en daarom moesten er dus glazen op recept gemaakt worden. Wat uiteraard extra kosten met zich mee bracht. Dit keer kon ze wel op voor standaard glazen en heb ik daar dan ook direct voor gekozen. Scheelde toch weer 30 euro per glas.

Hoe het begon

Manlief en ik dragen beide geen bril, dus wij hadden ook geen idee dat onze kinderen slechte ogen hadden. Pas bij de ogentest op het consultatiebureau kwamen we daarachter. Dochterlief moest 3x terug komen, voordat ze haar doorstuurden naar de orthoptist. Daar bleek ze inderdaad een bril nodig te hebben. Pas toen we dat wisten, vielen dingen op zijn plek. Onze dochter was 4 en zat al op school toen ze haar 1e bril kreeg. Zoonlief was 3,5 jaar oud. Bij hem merkten we het wel sneller op, omdat we inmiddels de ervaring van dochterlief hadden.

Zoektocht naar de 1e bril

Om een bril te vinden voor een 4 of 3,5 jarig kind is nog niet zo makkelijk. We begonnen onze zoektocht bij de standaard brillenzaken van bekende ketens. Helaas bleek al snel, dat ze daar niet beschikten over veel kindermonturen. En al helemaal niet in kleine maatjes. Onze kinderen hebben ook nog eens een klein hoofd, dus moesten we op zoek naar het kleinste montuurtje. Voor de brildragers onder ons, een maatje 43. We kwamen dus uiteindelijk uit bij een brillen speciaal zaak, waar we gelukkig heel goed geholpen werden en voldoende keus hadden.

We kregen bij die brillenzaak zelfs een stuk of 12 monturen mee om ze thuis op ons gemak te kunnen passen. Ideaal met kleine kinderen, zo konden ze direct al een beetje wennen aan het dragen van een bril. En wij stiekem ook 😊. Zeker bij zo’n eerste bril ben je nog zoekende naar welk montuur goed past bij het gezicht. Fijn dus dat we dat op ons gemak konden bekijken. Uiteindelijk kozen we voor beide kinderen als eerste bril één van het merk Vingino in een mooi (fel) kleurtje.

Huidige zoektocht

Omdat de kinderen inmiddels ouder en groter zijn gegroeid, dacht ik dat ze nu misschien wel in de standaard kindermaten zouden vallen van de bekende ketens. Helaas bleek dat nog niet het geval. De kinderen waren beide pas opgeschoven naar maat 45 en daarvan hadden ze zo ongeveer 2 brillen om uit te kiezen. Dat vind ik persoonlijk te weinig keuze. Dus we zijn opnieuw terug gegaan naar de brillen speciaal zaak. Ook deze keer kregen we weer een aantal monturen mee naar huis om te passen.

Daar waar ik voorgaande keren de keuze stuurde naar het montuur dat ikzelf het beste vond passen. Heb ik het deze keer iets meer los gelaten. Een ietsje pietsje maar hoor 😉. Vooral zoonlief had direct een sterke voorkeur voor een bepaald montuur. Eén met heel veel verschillende kleurtjes. Niet echt mijn favoriet dus, maar hij moet hem dragen. En juist bij zoonlief ervoeren we de meeste strijd om ervoor te zorgen dat hij zijn bril de hele dag ophoudt. Hopelijk gaat dat beter met zijn nieuwe bril.

Kosten

De nieuwe kinderbrillen kosten beide €251. Het bleek dat het merk Vingino een stuk goedkoper was dan het merk dat de kinderen nu uitgezocht hebben. Ook weer wat wijzer. Een montuur van het merk Vingino zou €135 kosten, de monturen die het geworden zijn, kosten beide €195. Bij de brillenglazen kregen we €30 per glas kinderkorting en deze kwamen daarmee uit op €28 per glas. In totaal dus een rekening van €502.

Sinking fund “brillen”

Omdat wijzelf beide geen bril dragen, waren we bij het kopen van de eerste bril ook volledig blanco wat de kosten betreft. Voor dochterlief koste de eerste bril zo’n €210, voor zoonlief €185. Met het gegeven dat een kinderbril ongeveer 2 jaar meegaat, hebben we besloten voor elk kind €10 per maand weg te zetten. In 2 jaar tijd staat er zo €480 klaar voor het kopen van 2 nieuwe kinderbrillen.

We sparen voor dit soort uitgaven in een zogenaamde sinking fund of in het Nederlandse; een potje. Binnenkort hoop ik over de sinking funds/ het potjessysteem een uitgebreide blog te schrijven, eventueel kun je hier alvast lezen over een aantal van onze andere sinking funds. In de sinking fund “brillen” zat op dit moment €460. Iets te kort dus. Dat had ermee te maken dat dochterlief haar huidige bril eigenlijk nog geen 2 jaar heeft. Maar aangezien ze nog 1 oog moet afplakken, is het voor haar belangrijk dat de sterkte goed is. Zodat het oog wat minder goed ziet, met de juiste sterkte traint. En niet ook daarvoor nog extra moet werken.

Fijn dus, dat dit potje er is en we nu alvast die nieuwe bril kunnen kopen. Het resterende bedrag van €40 betalen we bij vanuit het maandelijkse budget “non-food”. Daarvan geven we in de coronatijd toch minder uit, dus dat komt nu mooi van pas. Nu nog wachten tot de nieuwe kinderbrillen geleverd worden..

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven