Vergelijken & besparen op de vaste lasten

De vaste lasten, zijn dat deel van de uitgaven waarvan je niet zomaar kunt zeggen: “dat betalen we deze maand niet”. Je bent in veel gevallen een overeenkomst aangegaan en hebt jezelf daarmee verplicht te betalen. Dat is de reden waarom het zo belangrijk is de vaste lasten zo laag mogelijk te houden en hierop te besparen. Met zo min mogelijk verplichte uitgaven, ben je meer in staat zelf te bepalen hoe en waaraan je je geld uitgeeft. En niet onbelangrijk, daardoor kun je met minder geld toch uitkomen. Vergelijk & bespaar nu op je vaste lasten.  

Slimmer met geld

Een half jaar terug heb ik de online lezing “Slimmer met geld” bijgewoond van de Rabobank (niet gesponsord) met Budgetcoach Eef van Opdorp. Ik moet zeggen, ik ben een groot fan van Eef. Ik kende haar van het tv-programma “Een dubbeltje op zijn kant”. Eef is zo heerlijk nuchter en enthousiast als het gaat over financiën. Een van de mooie uitspraken die Eef deed tijdens de lezing was: “Geld gaat niet over geld, maar over gedrag. Je doet iets wel, of je doet iets niet”. Zo is het ook met de vaste lasten, jouw gedrag en keuzes bepalen de hoogte hiervan. Je kunt er dus invloed op uitoefenen door hierop te besparen.

Vaste lasten van de gemiddelde Nederlander

Hieronder deel ik met jullie een tabel van het NIBUD, waarin de maandbedragen staan die de gemiddelde Nederlander betaald voor verzekeringen, telecom, energie en abonnementen. Door je eigen situatie te vergelijken met de bedragen in de tabel weet je of je meer of minder dan gemiddeld kwijt bent aan die categorieën. Dit kan een goede indicatie zijn dat je nog wat kunt besparen of juist dat je al goed bezig bent. Let wel, zoals Eef pakkend zegt: “Er is niets gemiddeld aan wat er achter jouw voordeur gebeurt”. Het blijft uiteindelijk jouw unieke situatie, waarin alleen jijzelf je gedrag en de keuzes bepaald. 

Wijzelf betalen voor ons gezin van 6 (2 volwassenen en 4 kinderen) aan verzekeringen €242,21 per maand, aan de autoverzekering €16,20, aan telecom €51, aan energie €107 en aan abonnementen €0. In vergelijking met het gemiddelde gezin uit de tabel, zitten wij overal ruim onder qua uitgaven. Op die manier besparen wij op onze vaste lasten.

Verzekeringen

Voor de meeste mensen is de zorgverzekering de duurste verzekering die ze hebben. Daarbij loont het dus om elk jaar te controleren waar je het goedkoopste uit bent. Hier kun je mijn berekening voor dit jaar terug vinden. Wij krijgen vanuit de werkgever van manlief een tegemoetkoming in de zorgkosten. Wanneer je bij een grote organisatie werkt, zou ik zeggen, check even op het intranet of er niet ook zo’n regeling bij jullie bestaat. Daarnaast kun je overwegen voor het maximaal eigen risico van €885 te gaan wanneer je een goede buffer achter de hand hebt en beschikt over een goede gezondheid. Dat scheelt maandelijks in de vaste lasten en kan je over meerdere jaren flink wat geld besparen.

Vergelijken

Voor de overige verzekeringen geldt ook, controleer 1x per jaar of je verzekering niet goedkoper kan. Zelf gebruik ik daar een vergelijkingssite bij, dan heb je snel een overzicht van wat het ergens anders zou kosten. Wees niet bang om over te stappen. Het opzeggen van een verzekering is meestal zo gedaan en soms wordt dit zelfs door de nieuwe verzekeraar voor jou gedaan als overstap service. Zeker wat betreft de autoverzekering lukt het mij bijna elk jaar wel een goedkopere verzekering te vinden. Check ook na trouwen/samenwonen of jullie niet dubbel verzekerd zijn en dus 2x betalen voor een zelfde soort verzekering.

Overlijdensrisicoverzekering

Van het genoemde rijtje verzekeringen door het NIBUD, hebben wij alleen geen uitvaart verzekering. In plaats daarvan hebben wij wel een overlijdensrisico verzekering. Wanneer 1 van ons beide overlijd, wordt er €200.000 uitgekeerd, waarmee de hypotheek afbetaald kan worden. Zo’n verzekering is in mijn ogen dus waardevoller dan een verzekering die uitsluitend de uitvaart dekt, waarvan de kosten ‘slechts’ €5397,50 bedragen voor een bescheiden uitvaart. Waarvoor wij overigens geld in onze buffer hebben zitten. Bij veel hypotheekverstrekkers is het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, maar mocht dat niet verplicht zijn zou ik het toch aanraden.

Verplicht of vrijwillig?

Het rijtje verzekeringen die het NIBUD noemt zijn denk ik wel de basis verzekeringen die verstandig zijn om te hebben. We hebben ook niet meer verzekeringen. In feite hoef je alleen te verzekeren wat je zelf niet kunt betalen of wat uiteraard verplicht is. De verplichte verzekeringen zijn de zorgverzekering, de WA autoverzekering en de opstalverzekering (bij een hypotheek). De zorgverzekering is verplicht voor iedereen die woont of werkt in Nederland. De aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering en uitvaartverzekering zijn dus niet verplicht en kun je als je dat wilt achterwege laten. De opstalverzekering is alleen verplicht voor huiseigenaren met een hypotheek. Wanneer je je hypotheek hebt afgelost is deze ook niet meer verplicht.

Telecom

Switchen van internet provider of veranderen van telefoonabonnement is voor veel mensen meer gebruikelijk. Ook daarin kun je de beste deals zoeken en vaak wanneer je een thuisabonnement hebt kun je bij dezelfde provider korting krijgen op je telefoonabonnement. Op die manier heb ik ook €2,50 korting op mijn telefoonabonnement + een grotere internetbundel voor dezelfde prijs.
Wanneer je telefoonabonnement afloopt is het aan te raden altijd te veranderen van abonnement. Als je namelijk geen actie onderneemt wordt het abonnement stilzwijgend verlengt en betaal je vaak hogere kosten. Noteer dus, op het moment van afsluiten in je agenda/telefoon wanneer je abonnement afloopt. Of bel even met de klantenservice, dan kunnen zij het je vertellen.

Korting vragen

Ook tijdens je lopende abonnement kun je bellen met de klantenservice om te kijken of het maandelijkse bedrag omlaag kan. Manlief belt hier meestal na een jaar (bij een tweejarig abonnement) en bedingt dan nog wat korting. Volgens Eef van Opdorp is #4 het goede knopje of #5, in ieder geval de optie einde contract. Dan krijg je iemand aan de lijn die jou de beste deal wil geven, omdat ze je als klant willen behouden. Achter dat hekje zit een senior en die heeft mandaat om beslissingen te mogen nemen. Die senior is het beste bereikbaar tussen 10-half 12 en half 2 en 4. Achter de eerdere knopjes zitten studenten, die mogen niets.

Abonnementen delen

Wat betreft een tv-abonnement. Wij hebben deze nooit gehad. Tegenwoordig kun je zoveel online terug kijken. Wel liften wij mee op een Netflix abonnement van een familielid. De kinderen hebben dus genoeg om te kunnen kijken en wijzelf kijken ook af en toe een film of serie. Het enige dat we nu live kijken is het programma “ Wie is de Mol?”. Dat is mogelijk via de Kpn TV app die wij mogen gebruiken van mijn schoonouders. Voor beide kanalen, betalen wij geen kosten omdat ons dat via anderen gegund is. Misschien ook een idee voor jullie om binnen de familie abonnementen te delen? Misschien kun je een ander blij maken met het gebruik van jouw abonnement? Zo gun je die ander lagere vaste lasten.

Energie

Elk jaar overstappen is mijn motto, als het gaat om gas en elektra. Doe vooral geen impuls aankopen aan de deur. Voor energiecontracten wordt veel deur aan deur verkocht. Doe dat niet, maar ga gewoon rustig vergelijken. Een site waarop je dit bijvoorbeeld kunt doen is gaslicht.com (niet gesponsord). Je kunt contracten van 1-5 jaar afsluiten. Wij kiezen altijd voor 1 jaar en stappen daarna weer over naar een volgende aanbieder om gebruik te kunnen maken van de welkomst korting. Je krijgt namelijk bij veel leveranciers een welkomst korting als nieuwe klant. Dat kan je zo een paar honderd euro per jaar opleveren.

De overstap

Je hoeft niet bang te zijn dat je bij het overstappen zonder gas en elektriciteit komt te zitten. Zo’n overgang is altijd geruisloos, daar merkt je feitelijk niets van. Als je niet overstapt na je contractperiode, val je automatisch terug op hogere variabele tarieven en betaal je onnodig veel voor je gas & elektra. Via gaslicht.com kun je gebruik maken van de gratis herinneringsservice waarbij je een mail ontvangt een maand voordat je contract afloopt. Op die manier hoef je het niet meer te vergeten. Wanneer je vast zit aan een lang contract en toch over zou willen stappen, kun je contact opnemen met een eventuele nieuwe aanbieder en vragen of zij de boete willen overnemen van het tussentijds oversluiten.

Abonnementen

Een huishouden heeft volgens het NIBUD gemiddeld 15 abonnementen. Dat vind ik veel. Dit is een categorie waarop je gemakkelijk kunt bezuinigen. Heel af en toe hebben we wel een proefabonnement tegen een gereduceerd tarief of een jaar abonnement dat we cadeau hebben gekregen. Maar wij proberen onszelf zo min mogelijk vast te leggen. Ook al zijn abonnementen maar een tientje, al die tientjes bij elkaar maken toch weer honderd euro. Op dit moment hebben wij 1 abonnement, maar die kost ons op dit moment nog geen geld. En levert ons waarschijnlijk alleen maar geld op. Over dat abonnement een andere keer meer..

Tot slot

Dit is een lange blogpost geworden. Als je tot hier hebt gelezen, bedankt! Hopelijk heb ik je kunnen inspireren en heb je kunnen besparen op je vaste lasten. Heb je ergens een goede deal gescoord? Geef het aan anderen door. Help mensen in de je omgeving met tips waar je zelf ook wat aan hebt gehad. Deel ook gerust dit artikel. Denk ook aan kwetsbare mensen in je omgeving, die bijvoorbeeld niet handig zijn op de computer en daardoor al jaren hun energiecontracten/verzekeringen/abonnementen door laten lopen. Geef tips door voor het besparen op de vaste lasten of bied aan om hen te helpen. Laten we op die manier ook omzien naar elkaar!

Categories:

7 Responses

 1. Interessant, laatst hadden wij in de familie toevallig een discussie over het gebruik van elkaars netflix. Wij vroegen ons af of het legaal is om met meerdere gezinnen (die allemaal in staat zijn om zelf een account te financieren) gebruik te maken van 1 account 🤔
  Iets wat we nog een keer gaan uitzoeken met elkaar 😏

  • He Sharon,
   Leuk dat je reageert 😉
   In principe staat er in de voorwaarden van Neflix het volgende:
   “De Netflix-dienst en de content die via de dienst beschikbaar is, zijn alleen bedoeld voor je persoonlijke, niet-commerciële gebruik en mogen niet worden gedeeld met personen buiten de huiselijke kring. ”
   Het is dus in principe bedoeld voor binnen 1 huishouden. Wel is het zo dat je bij een premium eigenlijk “koopt” dat je het op 4 apparaten tegelijk kunt gebruiken.

   Tot nu toe heeft Netflix het delen van accounts oogluikend toegestaan, maar er gaan geruchten dat ze dit binnenkort willen gaan veranderen. Tot die tijd zullen wij er op deze manier gebruik van blijven maken. Al is het alleen al omdat Netflix ons kijkgedrag nu niet aan ons linkt, maar aan de abonnementhouder. Op die manier kijken wij zogezegd anoniem en dat vind ik stiekem toch ook wel een prettig idee.

 2. Leuke Blog heb je, vandaag pas ontdekt! Ik voeg je toe aan mijn Blogrol.

  Vaste lasten zijn een echte sluipmoordenaar voor een financieel vrije levensstijl. Zaak dus om deze tot een minimum te beperken. Ik maakte een tijd geleden eenzelfde overzicht. We zijn verhuisd naar Hongarije en ik heb toen de verschillen in vaste lasten tussen de twee naast elkaar gelegd. Die zijn echt enorm! Voor de geïnteresseerde; https://hongaarsvakantiehuisje.blogspot.com/2019/10/vaste-lasten-hongarije-versus-nederland.html

  • Hi,
   Dank je wel voor het compliment en het plekje in je blogrol!

   Wat een enorm verschil tussen de kosten in Nederland en Hongarije inderdaad! Vooral de verzekeringen & belasting springen eruit.

   Daar en tegen wonen wij nu wel in een rijk land. Dat beseffen we soms te weinig. Voor al die extra kosten hebben we dan ook betere voorzieningen en daar geniet ik toch stiekem ook wel van. Ik zou het je niet nadoen in ieder geval, petje af.

 3. Leuke blog weer! Ik dacht dat een overlijdensrisico verzekering erg prijzig was? Wij hebben zelf een uitvaartverzekering omdat dit de enige verzekering is waar je sowieso gebruik van zult maken 😉
  Word een overlijdensrisico verzekering sowieso uitgekeerd? Ook op oude leeftijd, zitten hier nog regels aan verbonden? Groetjes Jeannette

  • He Jeannette,
   De overlijdensrisicoverzekering is in 10 jaar tijd ongeveer 40% goedkoper geworden, zelf vind ik de onze ook niet duur. Een overlijdensrisicoverzekering kun je op 1 of 2 levens afsluiten en je bepaald zelf voor welke periode deze loopt (maximaal 45 jaar). Je kiest ook zelf de hoogte van uitkering bij overlijden (dus daarmee het risico & maandbedrag) en het type uitkering. Dat laatste kan een gelijkblijvende uitkering zijn of een lineair/annuïtair dalende uitkering. Bij Independer kun je eenvoudig je eigen gegevens & wensen invullen en zien wat zo’n verzekering je zou kosten. Bij een gelijkblijvende premie van 200.000 euro en een looptijd van 30 jaar kwam ik uit op ongeveer 20 euro per maand. Maar kijk vooral even voor jullie specifieke situatie. Mocht je nog meer vragen hebben, dan weet je me te vinden 😉

   • Hey, dankjewel voor je uitleg! Ik ga mij er nog even in verdiepen. Wij hebben deze inderdaad zo’n 10 jaar geleden gehad en omdat het toen zo prijzig was, zijn we daarmee gestopt. Ook omdat wij geen hypotheek hebben. Misschien interessant als we toch weer gaan kopen.

    Liefs Jeannette

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven