Voor ons huis een makelaar kiezen. Waar selecteerden wij op?

Begin oktober 2020 besloten we om eens een aantal makelaars langs te laten komen, aangezien we in de zomer van 2021 hopen te verhuizen en ons huis nog in de verkoop moest. Het werden 3 makelaars. Een mooi aantal om uit te kiezen, niet teveel en toch genoeg vergelijkingsmateriaal. Wanneer je er teveel langs laat komen wordt het alleen maar lastiger om te kiezen. Maar met maar 1 optie, valt er niets te kiezen en kan het dus zomaar zijn dat je teveel betaald of je huis minder opbrengt door een onkundige makelaar. Waar selecteerden wij op bij onze keuze?

Afspraak waardebepaling

Alle makelaars kwamen bij ons op dezelfde dag langs voor een zogenaamde waardebepaling. Manlief had daar een strakke planning voor gemaakt. Op die manier konden we ze goed vergelijken en uiteindelijk een weloverwogen keuze maken. De eerste makelaar die binnen kwam stelde een, in onze ogen, te lage prijs voor en wilde het huis direct in de verkoop doen. Het voelde alsof hij meer op zoek was naar een snelle verkoop voor het makelaarskantoor, dan dat hij het beste voor had met zijn klant (met ons dus). Die viel dus vrij snel af.

De tweede makelaar kwam wat kundiger over en noemde bijvoorbeeld de beperkte houdbaarheid van een rentevoorstel door de bank aan een koper als reden om de verkoop nog wat uit te stellen. Een hele legitieme reden.

Geldigheid hypotheekofferte

Een hypotheekofferte heeft een offertedatum en een uiterste passeerdatum. De offertedatum is de datum tot wanneer het aanbod geldig is, voor die datum moet je deze getekend en terug gestuurd hebben naar de geldverstrekker. De passeerdatum is de datum waarvoor de hypotheek gepasseerd moet zijn bij de notaris. Tot die datum heb je dus de tijd om het huis aan te kopen met de overeengekomen hypotheek, anders vervalt de offerte. Die geldigheid is dus, afhankelijk van de geldverstrekker, zo’n 3 tot 6 maanden.

Hypotheekofferte verlengen

Het is mogelijk om de hypotheekofferte te verlengen en de passeerdatum vooruit te schuiven. Daarmee koop je de garantie dat het hypotheekaanbod langer geldig blijft, ook al stijgt de rente in de tussentijd. Zoals ik al zei koop je dat, daar moet je bijna altijd voor betalen. Die verlengingskosten heet ook wel de bereidstellingsprovisie. De voorwaarden en hoogte hiervan zijn bij elke geldverstrekker anders. Je kunt dit terug vinden op de hypotheekofferte. Het is dus vaak wel mogelijk de geldigheid van de hypotheekofferte op te rekken, maar hieraan zit natuurlijk ook een grens. Door ons huis al in oktober in de verkoop te zetten zouden we echt die grens opzoeken, dat leek ons niet verstandig. Je wilt uiteindelijk dat de koop gewoon doorgang vind en je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.  

Ons paleisje

Makelaar nummer 2 had dus een goed punt, maar kwam ook wel weer erg zakelijk over. Hij was ook behoorlijk kritisch op ons huis, dat was vooral voor Manlief niet echt fijn. Je moet namelijk weten dat wij ons huidige huis in 2015 hebben gekocht en dat het echt een heel oud huis met een rare indeling was. Manlief heeft ruim 5 jaar enorm hard geklust om er ons paleisje van te maken. Ja, er moesten zeker nog puntjes op de i gezet worden en we hadden ook nog een kluslijstje liggen wat we af wilden werken voor de verkoop. Maar het is gewoon niet fijn als iemand je paleisje onder de loep neemt en overal nog op-/aanmerkingen over heeft. Je hebt liever iemand die enthousiast is en ziet waar je vandaan komt.

Gevoel bij een makelaar

Gelukkig voor ons was daar makelaar nummer 3. Hij noemde dezelfde reden als nummer 2 om het huis vooral niet direct in de verkoop te zetten, maar daar nog even mee te wachten. Ook had deze makelaar toevallig het huis van onze buren ongeveer twee jaar terug verkocht. Hij wist dus hoe hun indeling was en kon daarmee heel goed het verschil (+ de meerwaarde) van ons huis inzien. In zijn ogen hadden wij een logischere indeling gemaakt in het huis en dat is toch fijn om te horen!

Wat ons nog meer aansprak bij deze makelaar was het feit dat hij heel toegankelijk was. We ervoeren een goede balans tussen zakelijk en menselijk. Onze verwachting is dan ook dat potentiële kopers zijn omgang als fijn zullen ervaren. Wijzelf hadden een nare ervaring met de verkopende makelaar van ons huidige huis. Voor ons was het dus belangrijk een makelaar te zoeken die goed kan aansluiten bij verschillende type mensen. En dat gevoel hadden wij wel bij deze makelaar.

Voorgestelde verkoopprijs

Een ander aspect dat we meenamen in de overweging en waar wij op selecteerden, was natuurlijk de voorgestelde verkoopprijs. De voorstellen liepen aardig uiteen. Zo wilde makelaar 1 het huis voor €265.000 in de markt zetten en verwachtte een opbrengst van rond de €275.000.

Makelaar 2 wilde het huis voor €275.000 in de verkoop doen, met als reden dat dit precies in 2 zoek categorieën valt binnen Funda. Hij wilde geen indicatie geven van wat hij verwachtte dat het huis zou opbrengen en gaf aan dat dit heel afhankelijk was van welk type geïnteresseerden je zou aantrekken. Mensen vanuit de steden zijn gewend om ruim over te bieden. Met een beetje geluk heb je zo’n bod ertussen zitten en kun je daarmee een aantal (tien)duizenden euro’s boven de vraagprijs uitkomen. Gegarandeerd is dit echter niet.

Toen kwam makelaar 3. Hij maakte een berekening per m2 op basis van wat er destijds betaald was voor het huis naast ons dat verkocht was en de prijsstijging sinds dien. Daarmee kwam hij uit op een prijs van €289.500. Aangezien we beneden uitgebouwd hebben, waardoor een ruime woonkamer is ontstaan en recent nog veel groot onderhoud aan het huis hebben gedaan, verwachtte hij een opbrengst van rond de €295.000.

Zoek categorieën op Funda

In principe hadden wij zelf ook bedacht dat het gunstig zou kunnen zijn om het huis voor €275.000 te koop te zetten, zodat deze in 2 zoek categorieën binnen Funda zou vallen. Net wat makelaar 2 ook aandroeg. Op die manier zal je huis door veel mensen gevonden worden, want zowel de mensen die zoeken in de categorie €250.000 – €275.000 zullen je huis terug krijgen als resultaat. Maar ook de mensen die zoeken in de categorie €275.000 – €300.000. Dubbel zoveel mogelijkheid om de juiste koper te vinden zul je denken.

Makelaar 3 had het standpunt dat we het huis niet voor €275.000 te koop moesten zetten, juist om het feit dat dit binnen 2 categorieën valt. Ja, je krijgt daardoor veel animo. Maar je geeft mensen in de categorie €250.000 – €275.000 valse hoop. Het huis zal namelijk ruim boven de €275.000 moeten opbrengen, zo’n €295.000. Die categorie zoekers kunnen dat waarschijnlijk niet betalen en wil je dus ook niet als potentiële kijker rond hebben lopen bij de bezichtigingen. Aangezien die dan een plekje inneemt van iemand die mogelijk meer kan bieden. En daarin moesten we het uiteindelijk toch wel met hem eens zijn.

De verkoop kosten

Tot slot; wat rekenden de verschillende makelaars aan kosten voor de verkoop van ons huis?

MakelaarStartkostenVerkoopcourtageTotaal
1€4951,21% van de verkoopprijs
(geschat €290.000 = €3509)
€4004
2€590€2350€2940
3€332,50€3500€3832,50


Zoals jullie tussen de regels door al hebben kunnen lezen, viel onze keuze uiteindelijk op makelaar nummer 3. Helaas was zijn prijs niet de laagste, maar dat vonden wij in dit geval ondergeschikt aan het gevoel dat de verkoop/aankoop van een huis je moet opleveren. Een fijn en prettig gevoel.

Daarnaast was zijn onderbouwing voor de verkoopprijs het meest onderbouwd en ook zijn verkoopstrategie was voor ons gevoel de beste. Natuurlijk hopen we ook zo’n hoge mogelijke prijs voor het huis te vangen. De markt is echter zo verhit, dat ik verwacht dat dat geen probleem zal worden. Wat  de rol van de makelaar daarin nog is, is nog te bezien. Het was een klus om voor ons huis een makelaar te kiezen. En je hebt hier kunnen lezen waar wij op selecteerden. Wij zijn in ieder geval blij met onze keuze, maar het blijft wat dat betreft toch vooral een gevoelskwestie.

Volgende week neem ik jullie mee in het proces van de daadwerkelijke verkoop.

Nog meer lezen over alles rondom de aankoop van ons nieuwe huis & verkoop van ons huidige huis?
Hier kun je lezen over de gunstige financiële omstandigheden en over ons spaarplan voor de verhuiskosten.

Categories:

2 Responses

 1. He! Dank je wel.

  Ja, in deze tijden moet het sowieso wel lukken om een huis te verkopen, dat is zeker. Kan me voorstellen dat je, zonder onze hele situatie te kennen, voor makelaar 2 zou gaan. Scheelt inderdaad een hoop geld!

  Zelf verkopen zag ik niet zitten. Ik wilde het ditmaal graag uitbesteden, aangezien we zo ongeveer de hele verbouwing van ons huis zelf hadden gedaan. Dan wil je het uiteindelijk uit handen kunnen geven en er ‘klaar’ mee zijn.

  Ons huis staat inmiddels in de verkoop, dus spannend. Volgende week een update daarover.

 2. Wat een prijsverschillen zeg! Je zou toch zeggen dat het een deze tijd een koud kunstje om je huis te verkopen bij deze Hausse op de huizenmarkt. Ik denk dat ik in jullie geval gekozen had voor Makelaar nr. 2. Vind het prijsverschil van bijna €1000,= gewoon te groot voor het leveren van, uiteindelijk, dezelfde dienst.

  Heb je ook al informatie ingewonnen om zelf je huis te verkopen. Bijvoorbeeld met alleen een beetje hulp bij taxatie en koopcontract. Zoals zelfverkopen.nl. Kun je heel veel geld mee besparen!

  Heel veel succes met de verkoop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven