Gekte op de huizenmarkt

Al tijden hoor je dat er een enorme gekte op de huizenmarkt heerst, maar je weet pas echt hoe gek het is als je er deel van uit maakt. Zoals jullie misschien wel weten, hopen wij aankomende zomer te gaan verhuizen. We kopen gelukkig het huis van familie, dus hoeven onszelf niet in de strijd te mengen voor het aankopen van een huis. Gelukkig kunnen we daarin de gekte op de huizenmarkt omzeilen. Wel zijn we nu zover dat ons huidige huis in de verkoop is gegaan. We hebben ons huis te koop gezet. En daarmee zitten we toch echt midden in die gekte op de huizenmarkt.

Op Funda

Ons huis ging op een woensdag in de verkoop binnen het netwerk van de verkopende makelaar zelf. Daaruit kwamen op voorhand al 2 aanvragen voor een bezichtiging. Op donderdag ging het huis op Funda. De eerste dag werd het huis, het schokkende aantal van, 3403 keer bekeken. De tweede dag nog maar 943 keer. De dagen erna werd het steeds minder en bleef het bij ‘slechts’ enkele honderden. Blijkbaar zitten alle zoekenden bovenop de markt en is een huis na een aantal dagen op Funda al oud nieuws.

Bezichtigingen plannen

We hadden vooraf met de makelaar besproken dat we 3 dagen met het hele gezin elders zouden bivakkeren voor de bezichtigingen. Zo kon de makelaar direct 3 dagen vol plannen en zouden we de vaart erin houden. De makelaar had namelijk aangegeven dat kijkers tegenwoordig zich overal voor inschrijven om maar ergens kans op te maken. En ze hoppen dan ook snel weer door naar een ander huis als ze denken dat ze geen kans meer maken. De aandacht is maar van korte duur en die moet je proberen vast te houden. Daarnaast was het natuurlijk ook eigen belang. Op deze manier hoefden we maar 1x het hele huis schoon te maken en niet elke keer voor 1 of 2 bezichtigingen weer te verkassen. Een win-win situatie dus 😊.

Werken met eenmalig bod

Omdat de huizenmarkt momenteel zo verhit is, had de makelaar voorgesteld om te werken met een eenmalig bod. Alle kijkers ontvangen na het bezichtigen een formulier waarop ze hun bod kunnen uitbrengen. Wij werken met een eenmalig, uiterste, bod. We gaan daarna niet meer onderhandelen, wat de kopers bieden dat wordt eventueel ook daadwerkelijk de aankoopprijs. We gaan ook niet de twee hoogste bieders daarna nog tegen elkaar op laten bieden. Nee, het bod dat de koper bied is het bedrag waarvoor ons huis eventueel van eigenaar wisselt.

Best wel spannend voor ons dus. Wij hebben uiteindelijk geen invloed daarop. Maar vanwege de huidige huizenmarkt is de verwachting dat er wel boven de vraagprijs geboden gaat worden, omdat de potentiële kopers toch een soort van tegen elkaar opbieden. Omdat ze daarbij in het duister tasten over wat een ander zal bieden, gaan ze naar verwachting zo hoog mogelijk zitten in de hoop dat hun bod het hoogste & winnende bod is. En dat zo hoog mogelijk zitten, dat is precies wat wij ook graag willen.

De stormloop

De eerste dag dat het huis op Funda kwam te staan, donderdag 28 januari, zaten na een ochtend al 32 van de 37 beschikbare plekken voor bezichtigingen vol. Echt bizar. Het leek wel een run op het huis. Inderdaad een gekte op de huizenmarkt dus. Het is tegenwoordig ook wel zo dat het mogen bezichtigen op zichzelf al een voorrecht is. Want alleen als je mag bezichtigen maak je kans om het huis te kunnen kopen. Zomaar een bod uitbrengen, zonder bezichtiging, doet bijna niemand. Het zou in theorie wel kunnen. Maar in de praktijk is het toch zo dat je eerst een huis wilt hebben gezien om er een feeling bij te hebben. Zeker ook voor het bepalen van de hoogte van je bod. En daarom is het ook zo belangrijk gebleken om ‘bovenop’ de huizenmarkt te zitten, zodat je nog een plekje met bezichtigingen kunt bemachtigen.

De bezichtigingen

Wij logeerden dinsdag 2 februari tot donderdag 4 februari bij familie. Gelukkig kon dat nog gemakkelijk, aangezien de kinderen nog niet fysiek naar school toe hoefden en ze hun digitale lessen eenvoudig ergens anders konden volgen. Datzelfde gold voor het werk van Manlief en mijzelf. Laptop verplaatsen + WIFI en je kunt aan de slag. Het was ook wel fijn om weer eens in een andere omgeving te zijn. Te meer omdat dat de omgeving wordt waar we gaan wonen. We konden alvast even snuffelen aan ons ‘nieuwe leven’.

In die dagen liepen er in totaal 67 mensen door ons huis. De eerste dag waren er 13 bezichtigingen, de tweede dag 10 bezichtigingen en de derde dag nog 9 nieuwe bezichtigingen. Die laatste dag kwamen er ook nog 2 aankoopmakelaars langs van kijkers die eerder zelf al hadden bezichtigd. Al met al dus 32 potentiële kopers, waarvan er 9 werkten met een aankoopmakelaar. Er stonden nog zo’n 8 bezichtigingen extra gepland die om verschillende redenen geannuleerd werden en daarvoor in de plaats zijn dan nog mensen van de wachtlijst gebeld (ja, er was een wachtlijst, wat een gekte!). Wij waren in ieder geval zeer tevreden met het animo voor ons huis.

Diversiteit van de kijkers

Wat ons opviel was de enorme regio van waar de kijkers kwamen, ze kwamen voor ons gevoel overal vandaan. Zo waren er mensen uit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Leiden. Grote steden waar de huizenprijzen voor veel mensen gewoonweg te duur worden. En wat je dan hoort is dat hun zoekgebied zich steeds verder uitbreid. Ook in de kleinere steden zoals Zoetermeer en Alphen aan de Rijn stijgen de huizenprijzen maar door en trekken mensen naar de dorpen erom heen. Zeker wanneer je op zoekt bent naar een huis met een tuin, wat voor veel jonge stellen een ‘must’ is voor hun jonge gezin of gezinswens. En op die manier komen al die mensen in ons dorpje in de randstad terecht.

Locatie

Voor onszelf is de locatie altijd het belangrijkste aan een huis geweest. We wonen nu bijvoorbeeld heel centraal in het dorp. Het treinstation, de school, de winkels zijn op loopafstand. Je bent met 10 minuten op de snelweg diverse richtingen op. In dat opzicht ligt ons huis heel gunstig. Het dorp zelf echter, daar heb ik persoonlijk geen binding mee. Aangezien er nu veel mensen vanuit verschillende steden hier komen kijken, speelt het bij hun keuze ook nog mee of het dorp hen aanspreekt of niet. Dat is dus nog even afwachten. We hebben voor en na de bezichtigingen ook nog wel wat onbekende stelletjes rond zien lopen in de straat. Vermoedelijk waren die op verkenningstocht 😊.

Meer duidelijkheid

Aan het eind van elke dag van bezichtigingen belde de makelaar even om ons bij te praten over hoe het gegaan was en wat voor kijkers er die dag langs waren gekomen. Op die manier hebben we een beetje een beeld bij al die kijkers. Dat was erg prettig, omdat daardoor het verkoop proces voor ons meer ging leven. Het maakte ons weer bewust van het specifieke traject van ons huis, in plaats van je mee te laten slepen door de gekte op de huizenmarkt. Nu zitten we echter al een paar dagen in onzekerheid. Komen de biedingen wel op gang? Hebben we uiteindelijk wel wat te kiezen? Zijn de nieuwe huizen die daarna nog op Funda zijn gekomen nog directe concurrenten?

Aanstaande maandag 8 februari om 15:00 uur sluit de mogelijkheid om een bod uit te brengen op ons huis. Om 16:00 uur zitten wij met de makelaar om de tafel en worden we eindelijk verlost uit al deze onzekerheid. Dan weten we hoeveel kijkers een bod hebben uitgebracht en hoe hoog de biedingen zijn. Volgende week kunnen jullie dat lezen in mijn volgende blog.

Lees ook hoe wij onze makelaar hebben gekozen.

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven