Hoeveel is er op ons huis geboden

Nadat ons huis 3 dagen lang platgelopen was door kijkers, zaten wij dagenlang in spanning. Hoeveel biedingen zouden eruit volgen? Zouden ze wel hoog genoeg bieden? We lieten kijkers namelijk een uiterste bod uitbrengen, waarover wij niet meer zouden onderhandelen. Best wel spannend dus. Iedereen om ons heen verzekerde ons, jullie huis wordt echt wel goed verkocht. Jullie krijgen vast meer dan de vraagprijs. Dat wil je wel geloven, maar je durft het niet. Eerst zien dan geloven. We zaten dagenlang in spanning. Hoeveel is er op ons huis geboden? Je kunt in deze blog de exacte bedragen lezen.

Kijkers met aankoopmakelaar

Bij onze kijkers, hier kun je daar meer over lezen, waren er 9 bij die met een aankoopmakelaar werkten. Het feit dat kijkers met een aankoopmakelaar kwamen, maakte ons vooral nerveus. Die zouden misschien iets kritischer zijn, dat legde bij ons meer druk. Onze makelaar verzekerde ons echter dat juist die kopers met aankoopmakelaar de serieuze kopers zijn. Zij hebben een aankoopmakelaar ingeschakeld voor hun expertise. Om ergens voet aan de grond te krijgen in deze verhitte huizenmarkt.

Op ons huis is uiteindelijk door 14 kijkers geboden. Dat aantal overtrof onze verwachtingen. Bijna de helft van de kijkers was enthousiast over ons huis en wilde het ook daadwerkelijk kopen!  En juist vanuit de groep kijkers met een aankoopmakelaar zijn inderdaad veel biedingen uitgebracht, 7 om precies te zijn. En daar zaten ook de 3 hoogste biedingen tussen. Blijkbaar kan een aankoopmakelaar beter inschatten hoeveel er overboden moet worden om een huis te kunnen ‘bemachtigen’. Daar tegenover staan natuurlijk de extra kosten die een aankoopmakelaar met zich meebrengt.

Overigens werd onze makelaar ook door diverse aankoopmakelaars gebeld met de vraag of het bod dat ze wilden gaan uitbrengen hoog genoeg was. Behoorlijk brutaal als je het mij vraagt. Gelukkig had onze makelaar vooraf al gezegd dat hij niet meedoet aan zulk soort spelletjes. Want als je het bij een bekende doet, moet je het een volgende keer bij de moeder van de bekende ook doen en daarna bij de neef van de bekende etc… Dan is het hek van de dam. Wij stonden daar helemaal achter, geen vriendjespolitiek. Alle kijkers/bieders moeten evenveel kans hebben en zelf bepalen hoe hoog ze kunnen & willen bieden.

De biedingen

Ons huis, een grondig & recent verbouwde tussenwoning van 110m2 uit de jaren ’60 met 4 slaapkamers en een 11,5 meter diepe tuin op het zuidoosten gelegen in een middelgroot dorp in de randstad, stond te koop voor 289.500 euro. Het laagste bod was een bod €9.500 onder de vraagprijs. Daar schrok ik in eerste instantie wel van. De makelaar begon uiteraard met het opnoemen van dit bod en behandelde daarna alle biedingen oplopend. Gelukkig konden we uiteindelijk heel blij zijn met hoeveel er is geboden.

Ik deel met jullie hieronder de biedingen die wij ontvangen hebben op ons huis. Dit deel ik niet om iemand de ogen uit te steken, maar om woningzoekenden te helpen bij het bepalen van de hoogte van hun bod op dat ene huis van hun dromen. Om hopelijk daarmee meer openheid te geven en hun kansen te vergroten.

Ik kan niet anders zeggen dan dat we natuurlijk heel dankbaar zijn met hoeveel er op ons huis is geboden. De hoogte van de biedingen heeft ook al onze verwachtingen overtroffen. We hoopten op een bedrag boven de €300.000 en dat is zeker gelukt!

Onder voorbehoud

Wij wilden geen bieder die een bouwkundige keuring als voorbehoud had opgegeven, omdat dit voor kopers alsnog redenen kan geven om te onderhandelen over de verkoopprijs. Terwijl wij juist met een eenmalig uiterste bod werken, waardoor we het gehele onderhandelingsproces beperken. Van de 14 biedingen, waren er maar 5 die een bouwkundige keuring als voorbehoud hadden opgegeven. We konden dus nog kiezen uit 9 biedingen.

Naast een bouwkundige keuring hadden de meeste bieders wel het voorbehoud van financiering opgegeven. Bij de biedingen die gedaan waren door aankoopmakelaars stond daar ook bij vermeld welk bedrag er nog gefinancierd moest worden door middel van een hypotheek. Hoe lager het te financieren bedrag, hoe meer kans je hebt dat dat gaat lukken. Wanneer iemand €300.000 bied en een financiering van €300.000 nodig heeft, dan is dat voor de verkoper minder aantrekkelijk dan iemand die €300.000 bied en maar €210.000 hoeft te financieren. Daar hebben we dus ook op geselecteerd.

Slim overbieden

Wanneer je kijkt naar bod 5 en 6, zie je direct aan het bod dat dit kijkers waren zonder aankoopmakelaar. Het is niet zozeer de hoogte van het bod, maar het feit dat dit een rond bedrag is. In een biedingsstrijd is het altijd verstandig om geen ronde bedragen te bieden. Juist omdat veel mensen van nature graag afronden, heb je kans dat jouw bod exact hetzelfde is als die van een andere bieder.

De bieders 8 en 9 hebben dat principe begrepen en hebben hun bod geprobeerd wel rond het bedrag te situeren wat ze willen betalen, maar net iets meer te bieden. Bieder 8 heeft dat alleen maar gedaan met 95 cent. Zo’n overbieding geeft misschien de doorslag bij een marktplaats verkoop (alhoewel dat bij mij dan ook niet werkt), maar niet bij een huis. Die sloeg de plank dus alsnog mis. Bieder 9 heeft het beter gedaan door met €199 over te bieden. Wanneer de voorwaarden bij een bod van €310.000 en €310.199 hetzelfde zouden zijn, dan zou je toch kiezen voor het bod dat €200 meer is. Toch weer €200 die jij als verkoper niet meer hoeft te verdienen. Een tip dus voor mensen die op een huis moeten bieden en niet goed weten hoeveel ze moeten bieden.

NHG grens

Sinds 1 januari 2021 is de NHG grens verhoogd naar €325.000. Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geef je jouw geldverstrekker de zekerheid dat je hypotheekschuld wordt terugbetaald. Bijvoorbeeld wanneer zich een situatie voordoet waardoor je de hypotheek niet meer kunt opbrengen. In ruil voor deze zekerheid betaal je minder hypotheekrente, maar wel eenmalige kosten. Veel kopers willen om die reden onder een aankoopsom van €325.000 blijven. Het verbaasde mij dan ook dat er 2 biedingen zelfs boven dit bedrag zijn uitgekomen.

Op de site van Vereniging Eigen Huis kwam ik echter tegen dat het alsnog mogelijk is om voor NHG in aanmerking te komen wanneer het aankoopbedrag wel hoger is dan €325.000, maar het taxatierapport €325.000 of lager is. De Nationale Hypotheek Garantie gaat uit van de koopsom van de woning óf van de taxatiewaarde en neemt altijd de laagste van de twee als uitgangspunt. Een huis dat getaxeerd is op €310.000 maar verkocht wordt voor €326.000 komt dus nog steeds in aanmerking voor een NHG-hypotheek. Er is dan uiteraard wel meer inbreng van eigen geld nodig. Ik ben echter geen hypotheek adviseur, dus check dit vooral voordat je hiervan gebruik wilt maken bij een deskundige. Maar mogelijk heeft onze koper dus wel de mogelijkheid om een hypotheek met NHG aan te gaan, ondanks hoeveel de bieder heeft geboden op ons huis.

Onze keuze

Wij hebben uiteindelijk gekozen om aan bieder nummer 14 ons huis aan te bieden. Deze bieder had het hoogste bod uitgebracht zonder voorbehoud van een bouwkundige keuring. Tevens was het te financieren bedrag van deze bieder een heel stuk lager dan de hoogte van het bod. Blijkbaar is dit iemand met overwaarde of eigen middelen om het stuk te overbruggen tussen de hypotheek en de koopsom.

Wel hebben we nog getwijfeld of we het niet wilden gunnen aan nummer 13, ondanks dat zij iets minder op ons huis hadden geboden. De bieders van nummer 13 waren namelijk een jong getrouwd stelletje. Zelf hebben we altijd gedacht dat ons huis echt een gezinshuis is en hoopten we dat wat we ervan gemaakt hebben een fijn thuis zou mogen zijn voor een ander gezin. We hebben hier best wel even over gewikt en gewogen, maar uiteindelijk besloten om toch te gaan voor de meeste zekerheid. Ik wilde ook iemand ons huis niet misgunnen, alleen maar om het feit dat iemand alleen is.

Verkocht?

Wij hebben inmiddels het koopcontract getekend. Aanstaande maandag zal de koper het contract ook gaan tekenen en dan gaan de 3 dagen bedenktijd in. Hopelijk blijft de koper bij zijn keuze en kunnen wij volgende week vrijdag de vlag uithangen. Daarna gaan we uiteraard nog een periode van 6 weken tegemoet, waarbinnen de koper de hypotheek rond moet krijgen. Mocht dat binnen die periode niet lukken, dan kan alsnog de koop ontbonden worden.

Je merkt het, ik hou nog steeds een slag om de arm. Maar innerlijk doe ik ondertussen vast een vreugde dansje. Als we het huis voor dit bedrag verkopen, is onze nettowaarde in één klap een stuk hoger geworden. Hoeveel overwaarde we hebben gecreëerd kun je lezen in mijn volgende blog.

Vond je het leuk om te lezen hoeveel er op ons huis is geboden en wil je mijn andere blogs over dit onderwerp ook lezen? Kijk dan in de categorie “Huis verkopen”.

Categories:

Tags:

6 Responses

 1. Goedendag,

  Met interesse je stukje gelezen.
  Wat ik mij afvraag , waarom wordt er door jullie dan negatief gekeken naar een potentiële koper die graag een bouwkundige verklaring als voorwaarde stelt?
  Ook lijkt het dat je gewoon kiest voor de hoogste bieder, misschien billijker om ook eens te kijken naar de persoonlijke situatie van de potentiële koper. Geeft verkoop aan een leuk gezin niet de voorkeur boven een huisjesmelker of investeringsbureau ?
  En misschien een wat negative geachte, maar de makelaars spelen het toch op een slimme manier met elkaar uit.
  Dat zie je o.a. af aan de biedingen.

  Het is op de markt momenteel een “gekkenhuis“

  Gegroet
  E

  • Beste E,
   Hartelijk dank voor je reactie.
   De reden waarom wij negatief stonden tegenover een koper die een bouwkundige verklaring wilde had ermee te maken dat je een verkoopprijs met elkaar afspreekt, maar op het moment dat er iets uit het bouwkundig rapport zou komen, is dat voor de koper mogelijk weer een reden om de onderhandeling over de prijs opnieuw te willen aangaan. Wij wilden graag zo snel mogelijk weten waar wij aan toe waren en hadden daar dus geen behoefte aan.
   Ik snap dat wij de schijn tegen hadden, maar al had het stel dat het op een na hoogste bod had uitgebracht de bouwkundige keuring niet als voorwaarde gesteld dan hadden wij het huis zeker aan hen gegund. Mijn man en ik hadden het huis volledig voor ons eigen gezin van 6 verbouwd, onze hele ziel en zaligheid zaten erin en wij zagen er dan ook het liefst weer een gezinnetje in wonen. Het argument van de bouwkundige keuring woog voor ons echter zwaarder. Vandaar dat we op het hoogste bod uitkwamen. Het 3e bod lag toch alweer een paar duizend euro lager, wat voor ons serieus geld is en we niet konden laten liggen.
   Het klopt dat het momenteel een gekkenhuis is op de woningmarkt en de rol van makelaars is des te groter in het geheel in mijn ogen.

 2. Wat tof dat je dit zo mooi uitgewerkt hebt, het helpt mij enorm een idee te krijgen van “de andere kant” in deze verhitte markt. Veel dank hiervoor!

  • Hoi Henk,
   Bedankt voor je leuke reactie.
   Fijn dat je ermee geholpen bent.
   Mocht je meer willen lezen: Voor het aankopen van een huis heb ik nog 2 artikelen geschreven die je mogelijk kunnen helpen!

 3. Wat fijn en leuk om het eens vanaf een andere kant te bekijken als starter. Je ziet hier wat kleine ‘aanpassingen’ zoals 199 meer bieden voor een effect kan hebben

  • Hoi Fab,
   Wat leuk om te horen dat je er iets van opgestoken hebt.
   Het zal niet meevallen als starter op de huizenmarkt. Hopelijk lukt het met dit beetje ‘inside information’ alsnog, succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven