Hoeveel overwaarde hebben we gecreëerd

Nu het koopcontract voor ons huis getekend is, kunnen we alweer wat meer ontspannen. De buit is binnen. Althans, bijna dan. Het geld krijgen we natuurlijk pas bij de daadwerkelijke overdracht. Op 23 juli zal er een afspraak bij de notaris gemaakt worden en dan zullen we, voor even, rijk zijn. Nu is rijk natuurlijk een relatief begrip. Dat houdt voor de één iets anders in dan voor de ander. Maar hoeveel overwaarde hebben wij gecreëerd?

Wat voor huis hebben wij verkocht?

Een tussenwoning uit de jaren ’60 van 110 m2 met een tuin van 11,5 m diep op het zuidoosten. Het huis telt 4 slaapkamers. We kochten het huis zelf in 2015 in een redelijk slechte staat. In de afgelopen 5 jaar is er door Manlief hard geklust. Zo is de badkamer naar boven verplaatst en dus helemaal vernieuwd. Heeft Manlief alle elektra vervangen en daarmee zijn alle stopcontacten naar beneden gebracht in plaats van op ooghoogte.

Doordat we een aanbouw hebben laten plaatsen en Manlief de keuken, de hal en de wc heeft verplaatst is de indeling van het huis in zijn geheel enorm verbeterd. Op de benedenverdieping en in de badkamer is vloerverwarming aangebracht. Ook heeft Manlief op zolder 2 slaapkamers gemaakt. En dan vergeet ik nog al die kleine dingetjes, die allemaal bij elkaar een grote impact hebben gemaakt.

Waardevermeerdering

Alhoewel de huizenprijzen natuurlijk enorm zijn gestegen sinds 2015. Is de waarde van ons huis niet alleen gestegen doordat de huizenprijzen nu hoger zijn, maar ook gewoon door de noeste arbeid van Manlief. Jarenlang hebben wij in een klushuis gewoond en dat was niet altijd even makkelijk. Nu betaald zich dat gelukkig uit in een mooie verkoopprijs. Zeker voor Manlief is dat de kroon op zijn werk. Op die manier heeft hij voor ons gezin gewerkt aan een financieel betere toekomst. De vraagprijs die we voor ons huis vroegen, voelde al als een mooie beloning. Dat er daar bovenop nog extra geboden werd, is echt een bonus.

Wat betaalden wij zelf voor het huis?

Het huis stond in 2015 oorspronkelijk te koop voor €175.000, maar gelukkig konden we die prijs flink naar beneden krijgen door met een openingsbod van €150.000 te starten. Dat vonden we toen super spannend, maar nu ben ik heel blij dat we dat destijds zo gedaan hadden. We wilden maximaal €160.000 betalen, daar hoopten we met de onderhandelingen op uit te komen. Het is uiteindelijk iets meer geworden. Wij kochten ons huis voor €161.750. De verkoper had voor ons gevoel meer water bij de wijn moeten doen dan wij, dus wij waren er tevreden mee.

Achteraf gezien hebben we toch nog wel het gevoel gehad dat we teveel betaald hadden voor het huis. Maar we wilden nu eenmaal héél graag een huis kopen en zagen vooral de potentie 😊. De huizenprijzen lagen destijds laag en wij wilden daar graag ons graantje van meepikken. Het voelde voor ons als dé tijd om een huis te kopen.  We kochten het huis dus voor €161.750. Uiteraard kwamen er nog kosten koper om de hoek kijken. Totaal betaalden wij precies €169.751,84.

De kosten van de verbouwing

Daarna begon het verbouwen. En daar is héél veel geld in gegaan. Vanaf 2015 hebben wij alle bonnetjes en facturen bewaard die te maken hadden met de verbouwing. Tot nu toe lagen ze allemaal op 1 grote hoop ergens weggestopt in de kast. We bewaarden ze eigenlijk alleen voor de belastingdienst. Aangezien wij een deel van de hypotheek gebruikt hebben voor het verbouwen van onze woning en daarom aanspraak konden maken op hypotheekrente over dat deel van de hypotheek. De belastingdienst kan echter tot 5 jaar terug nog vragen om bewijs. Dat bewijs hadden we dus netjes bewaard.

Deze week hebben we dan eindelijk die stapel bonnetjes en facturen gesorteerd op jaartal. Daarna begon het grote rekenen. Hoeveel heeft de hele verbouwing ons in totaal gekost? We hebben alle rekeningen per jaar bij elkaar opgeteld en ook al onze digitale facturen nog eens nagelopen en wij kwamen uiteindelijk op de volgende bedragen:

In totaal hebben wij afgerond dus €49.000 uitgegeven aan het verbouwen van ons huis. Bizar veel geld. Maar gezien wat we allemaal gedaan hebben, valt het misschien toch wel mee. Onder de kosten van 2016 valt namelijk ook een uitbouw die we hebben laten zetten van ruim €18.000.

Naast de uitbouw hebben we uiteindelijk nog een aantal dingen uitbesteed, zoals het stuken van de gehele beneden verdieping, het aanbrengen van een dekvloer en het betegelen van de wc & badkamer. Maar voor het overgrote deel bestaan de kosten toch uit materialen, aangezien Manlief heel veel van de installatie & timmer werkzaamheden zelf heeft gedaan. En voor de arbeid van Manlief hebben we geen kosten berekend. Dat leverde hem hooguit wat extra grijze haren op 😉.

Stijgende huizenprijzen

In de jaren vanaf 2015 tot nu zijn de huizenprijzen enorm gestegen. We hadden toen ook wel het gevoel dat de huizenprijzen nog steeds erg laag stonden en wilden daar graag van meeprofiteren. Volgens het kadaster was de prijsindex 99,6 in juni 2015 en de laatst bekende prijsindex (die van december 2020) was gestegen naar 146,1. Dat betekend dat ons huis al €236.316,75 waard zou zijn in plaats van de €161.750 die wij er voor betaald hebben. Dat is al een verschil van €74.566,75, daarvoor hadden we dus niets hoeven doen. Dat is overwaarde die de tijd gecreëerd heeft.

Als we de verbouwingskosten optellen bij onze aankoopsom, komen wij op een investering van €218.756,48. Tellen we daar het verschil in waarde tussen 2015 en 2020 erbij op, dan komen we uit op een bedrag van €293.323,23. Dat zou ons huis nu waard zijn, aan de hand van de investeringen die wij erin gedaan hebben en de prijsstijging van de huizenprijzen.

Hoeveel overwaarde hebben we gecreëerd?

We hebben echter ons huis verkocht voor €325.000, dus hebben we toch nog een mooie overwaarde gecreëerd gebaseerd op de verbeteringen die wij zelf aan het huis hebben aangebracht. Om dat bedrag te bepalen haal ik van de verkoopprijs de makelaarskosten (€3500) nog af en de waarde van het huis, zoals we dat zojuist berekend hebben. Dan houd ik een mooi bedrag over van €28.176,77!

Maar als we het hebben over de daadwerkelijke overwaarde bedraagt dit dus zowel de overwaarde door het stijgen van de huizenprijzen, als de overwaarde doordat het huis structureel verbeterd is en dan hebben we het over €102.743,52. Dat is hoeveel overwaarde wij hebben gecreëerd. Hoeveel overwaarde heb jij gecreëerd?

Uiteraard blijft er meer geld over nadat de hypotheek is afgelost, aangezien we een groot deel van de verbouwing zelf hebben betaald en in die 5 jaar ook al wat hebben afgelost op de hypotheek. Maar dat beschouw ik niet als overwaarde, maar als ‘eigen vermogen’.

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven