Belastingaangifte, de slimste tips in geldzaken

Wanneer je deze titel leest, moet er een lampje bij je gaan branden. Of niet, wanneer je het tijdschrift nog niet kent. En juist voor die laatste groep mensen schrijf ik dit artikel. Zelf kende ik het tijdschrift tot ruim een half jaar geleden ook niet. Mijn broer tipte mij erop en sindsdien zijn we lid. Een lidmaatschap die ons tot nu toe nog geen geld heeft gekost, maar juist geld heeft opgeleverd. En die nu ook nog vol staat met de slimste tips voor de belastingaangifte.

FiscAlert

De slimste tips in geldzaken is de ondertitel van het tijdschrift FiscAlert. Het is een magazine dat 10x per jaar uitkomt en het staat vol met financiële tips, die vooral te maken hebben met de manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat je zo min mogelijk belasting hoeft te betalen. Uiteraard gaat het om legale manieren waarop je eventuele belasting kunt voorkomen. En zeker nu het weer tijd is om de belastingaangifte in te vullen, wilde ik je deze tip niet onthouden. Overweeg eens een abonnement.

Het blad bestaat al 25 jaar, dus heeft in al die jaren een flinke expertise opgebouwd. En aan het eind van je jaarabonnement mag je zelf bepalen wat je voor het abonnement betaald. Zo overtuigd zijn zij ervan dat het je geld oplevert en je daardoor het abonnement op waarde zult kunnen schatten. En mijn ervaring is ook positief. Het tijdschrift staat vol nieuwe weetjes en je bent daardoor beter op de hoogte van de belastingregels & de voorwaarden rondom toeslagen. En natuurlijk geven ze ook tips specifiek voor de belastingaangifte.

Geld besparing

In de afgelopen tijd hebben wij bijvoorbeeld geld bespaart door het energielabel voor ons huis aan te vragen voor 1 januari 2021. Na die datum is het aanvragen ervan namelijk een stuk duurder geworden. In 2020 betaalden wij hiervoor €10 euro. Toen was dit was slecht een administratieve kwestie en op afstand zo geregeld. Sinds 1 januari komt echter de energieadviseur bij je langs om de kenmerken van je huis vast te stellen. Het bezoek duurt 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van hoe makkelijk of moeilijk de kenmerken te vinden zijn. Ik kon niet goed vinden hoe hoog de kosten momenteel zijn, maar die worden voor een eengezinswoning geschat op €190. Toch mooi €180 bespaart 😊

Familiebank

Ook hebben wij bij de aankoop van ons huidige huis gebruik gemaakt van een slimmigheidje, de zogenaamde “familiebank”. Op dat moment lazen wij de FiscAlert nog niet, maar mijn vader heeft dit jaren gelezen en was hier zodoende van op de hoogte. Wij hadden dus geld geleend van familie om ons huidige huis te financieren. Dat mag gewoon en is fiscaal gezien ook nog eens voordelig! Want met een familiebank lening kom je zelfs in aanmerking voor hypotheekrente aftrek. Wel zijn daar een aantal regels voor opgesteld om misbruik hiervan te voorkomen. Die regels ga ik hier niet allemaal opschrijven, maar ik verwijs je hiervoor graag naar FiscAlert. Op hun website of in het tijdschrift zelf kun je hier heel veel artikelen over vinden.

Belastingaangifte

Ik publiceer dit artikel nu, met het oog op de belastingaangifte. In de afgelopen FiscAlert stonden 141 tips voor de belastingaangifte. Super handig. Op de site kun je de eerste 12 al lezen, maar mocht je lid zijn/worden dan kun je online al de tips inzien. Het klinkt misschien wat overweldigend, 141 tips en dat is het misschien ook, maar het is een kwestie van scannen welke voor jouw/jullie situatie van toepassing zijn.

Een aantal belangrijke tips voor de belastingaangifte op een rijtje:

  • Geen uitnodiging tot het doen van aangifte ontvangen, doe toch aangifte! Als je geen aangifte doet, kun je een belastingteruggaaf mislopen. Veel jongeren hebben recht op een belastingteruggaaf omdat ze in aanmerking komen voor heffingskorting. Vul dus een aangifte in en check het resultaat. Wanneer er uitkomt dat je geld terug krijgt, kun je de aangifte versturen. Je kunt overigens ook nog met terugwerkende kracht aangifte doen, tot 5 jaar terug. Dus in 2021 kun je over de jaren 2016-2020 aangifte doen. Als student heb ik dat destijds ook voor een aantal jaar tegelijk gedaan en dat was een mooi zakcentje.
  • Fiscale partners kunnen het beste altijd samen aangifte doen. Dit is nooit nadelig, maar pakt fiscaal gezien altijd in je voordeel uit!
  • Doe online aangifte, zo kun je de aftrekposten slim verdelen over de partners om zo min mogelijk belasting te betalen. Het kan lonen om de aftrekposten zo te verdelen dat de ene partner net geen 47 euro hoeft te betalen aan belasting. Om administratieve redenen krijg je in de regel dan geen aanslag. Scheelt weer 47 euro 😊. Mocht je een voorlopige aanslag hebben gehad, dan kan het zijn dat je dit alsnog moet betalen.
  • Heb je in 2020 een huis gekocht of je hypotheek overgesloten? Denk eraan dat boeterente, taxatiekosten en notariskosten aftrekbaar zijn. Let op, deze kosten zijn niet vooraf ingevuld! Dit moet je zelf dus nog even doen.
  • Gebruik voor de aangifte de juiste WOZ-waarde van de woning. Dat is die met peildatum 1 januari 2019 (dit loopt dus meer dan een jaar achter). Je kunt via www.wozwaardeloket.nl checken wat die waarde was.
  • Heb je de belastingaangifte ingevuld en bedenk je dat je iets bent vergeten? Geen nood, je kunt je aangifte gewoon opnieuw openen, wijzigen en opnieuw verzenden.

Kindgebonden budget

Nog een laatste aanvullende tip die niet zozeer met de belastingaangifte te maken heeft, maar met het kindgebonden budget. Veel mensen denken dat ze hier geen recht op hebben, omdat ze verder geen toeslagen ontvangen. Maar dat is een onjuiste redenatie. Veel ouders lopen op die manier geld mis. Door veranderde regels komen er veel meer ouders in aanmerking voor kindgebonden budget in 2020. Bij 4 kinderen krijg je tot een gezamenlijk inkomen van bijna €80.000 nog kindgebonden budget. Bij 2 kinderen ligt dat bedrag lager, maar alsnog op een gezamenlijk inkomen van zo’n €70.000.

Helaas helpt de belastingdienst je hieraan niet herinneren en dien je dit zelf aan te vragen. Je kunt dit nog tot 1 september 2021 aanvragen over het jaar 2020. Dan geldt trouwens ook voor de huurtoeslag en zorgtoeslag. Je ontvangt dit eventueel dan met terugwerkende kracht. En dat kan zomaar een mooi bedrag zijn. Check hier dus snel of je geen geld misloopt!

Onze belastingaangifte

Helaas is het tot op dit moment nog niet gelukt om onze eigen belastingaangifte in te vullen. Reeds een aantal keer heb ik geprobeerd in te loggen op de site van de belastingdienst. Dit weekend ga ik er nogmaals voor zitten in de hoop dat de eerste drukte inmiddels een beetje voorbij is. Vermoedelijk zullen echter meer mensen datzelfde idee hebben, dus we zullen zien of het gaat lukken.

In ieder geval gebruik ik dit jaar de FiscAlert als naslagwerk, want ik wil toch graag zo min mogelijk belasting betalen. Hopelijk helpen de belastingaangifte tips ons honderden euro’s belasting te besparen. Hoewel onze aanslag dit jaar iets ingewikkelder is dan andere jaren, ga ik die uitdaging met goede moed tegemoet. Ik verheug me er stiekem zelfs op.

En jij? Heb jij zin om je belastingaangifte te gaan doen over 2020?

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven