Onze 15 sinking funds of spaarpotjes

In mijn blog van vorige week kon je lezen hoe je zelf kunt beginnen met sinking funds. Deze week deel ik met jullie onze 15 sinking funds of spaarpotjes en hoeveel euro wij daar per maand in inleggen. Je krijgt zo een inkijkje in hoe wij onze financiën georganiseerd hebben. En op welke manier het gebruik van de sinking funds of spaarpotjes daarin een rol speelt. En hopelijk krijg je zo een idee van wat voor soort sinking funds je zelf kun oprichten.

1. Gemeentelijke belastingen (€85 per maand)

Gemeentelijk belastingen heeft iedereen en is altijd een behoorlijk bedrag als je dit in 1x moet betalen. Wij zetten om die reden gewoon 1/12 van het bedrag per maand opzij. Wanneer de aanslag komt, kunnen wij deze direct betalen en slokt het niet ineens ons spaargeld op. Voor ons bedragen de waterschapbelastingen €311,56 en de gemeentelijke belastingen €776,63 dit jaar, totaal dus €1088,19. We hadden €1020 in het potje gespaard. Maar omdat de belastingen dit jaar weer iets hoger zijn uitgevallen, zullen we het maandbedrag weer iets omhoog moeten schroeven naar €90 of €95 per maand.  

2. Schoolkosten (€10 per maand)

Wij hebben 3 schoolgaande kinderen. In principe hoef je in Nederland niet te betalen om je kind naar school te laten gaan, dat is heel goed geregeld in ons land. Wel vragen scholen een vrijwillige ouderbijdrage, voor alle extra’s die ze doen en niet vergoed worden door de overheid. De hoogte van de ouderbijdrage verschilt per school. Op de school waar onze kinderen nu zitten wordt gerekend met een bedrag op basis van het aantal kinderen in het gezin. Wij betalen voor 3 kinderen totaal €60 en daarbovenop komen dan nog de kosten voor de schoolreisjes. Voor kinderen in de kleuterklassen kost het schoolreisje bij ons op school maar €4. Voor kinderen in groep 3-7 betaal je €23. In ons geval komt daar dus €50 bij. Totale kosten €110.

3. Medisch (20 per maand)

Dit potje hebben wij eigenlijk voornamelijk voor tandartskosten die niet gedekt worden door onze verzekering. Wij hebben wel een aanvullende tandartsverzekering, maar slechts de basis wordt vergoed. Hier kun je meer lezen over de keuze voor onze zorgverzekering + tandartsverzekering. We weten vooraf natuurlijk niet hoeveel we extra moeten betalen, dus dit potje is slechts een begin. De hoogte van de inleg per maand staat wel vast, maar het komt nog wel eens voor dat we meer  moeten betalen dan er in het potje zit. We zijn dus nog op zoek naar wat het juiste bedrag per maand voor dit potje zou moeten zijn, maar houden het voor dit jaar op dit bedrag.

4. Verjaardagen cadeau-systeem (€7,50 per maand)

Omdat het lastig is om een cadeau voor een volwassene te bedenken en het er vaak op neer kwam dat we dan heel wat heen en weer appten om tenslotte een gezamenlijk cadeau te geven, hebben we binnen mijn familie een systeem in het leven geroepen. Elke volwassene binnen de familie koopt voor de volwassene die direct na hem/haar jarig is het cadeau en is er dus verantwoordelijk voor dat dit gebeurd. Het bedrag hiervoor hebben we vastgelegd op €40. Toevallig is Manlief de eerst volgende na mij en koop ik dus voor Manlief het cadeau namens de familie. Diezelfde maand is ook mijn vader jarig en moet Manlief dus een cadeau voor mijn vader kopen. Omdat die kosten dus beide in dezelfde maand vallen en anders teveel op ons budget van die maand drukken, zetten we daar elke maand een klein bedrag voor opzij.

5. Verjaardagen kids (€25 per maand)

Voor onze kinderen hebben we een cadeau budget van €75 per kind afgesproken. Van onze 4 kinderen zitten er telkens 2 verjaardagen dicht op elkaar. Om de kosten van deze cadeaus wat te verspreiden over het jaar heen in plaats van de daadwerkelijke maanden waarin ze jarig zijn, zetten we hier elke maand dus ook €25 voor opzij. Wanneer ik dan iets leuks zie door het jaar heen, kan ik dit direct kopen en van het verjaardagen budget afhalen. Ik hoef dan dus niet na te denken of het die maand wel uitkomt qua budget. Er staat al geld voor gereserveerd.

6. Sinterklaas (€25 per maand)

Datzelfde principe geldt ook voor de sinterklaas cadeautjes. Daarbij is het helemaal fijn om die kosten over het jaar te verspreiden, anders hadden we in november ineens een hap van €300 uit ons budget van die maand. Aangezien wij ook voor sinterklaas een cadeaubudget van €75 per kind hebben. Overigens begin ik tegenwoordig altijd al in september met het kopen van de sinterklaascadeautjes. Onthoudt September=Sinterklaas inkopen doen!

7. Vakantie (€50 per maand)

Vakantiegeld is voor ons spaargeld. Wanneer ons vakantiegeld gestort wordt gaat dit direct naar de spaarrekening, wij gaan daar niet van op vakantie. Nee, wij zetten elke maand €50 opzij om uiteindelijk onze camping van te betalen. Van die €600 kunnen wij dan de campingkosten betalen voor 2 weken kamperen. Ja, dat is niet duur, maar het lukt ons echt! De benzinekosten om bij de camping te komen betalen we wel uit het maandbudget zelf. Het eten op de camping gaat gewoon van ons boodschappenbudget af en voor de uitjes hebben we het volgende spaarpotje 😉.

8. Uitjes (€20 per maand)

Omdat uitjes met een gezin van 6 vrij prijzig zijn en we dit dus niet zomaar van ons maandbudget kunnen doen, reserveren we hier elke maand een klein bedrag voor. Dit is natuurlijk niet veel over een heel jaar, dus we moeten daarin keuzes blijven maken. Door het jaar heen is het idee dat we een abonnement ergens op nemen om zo ‘goedkope’ uitjes door het jaar heen te hebben (zie potje nr. 13). Het uitjes budget is dan vooral bedoeld voor in de vakantie(s).

9. Onderhoud auto (€50 per maand)

Een auto moet jaarlijks APK gekeurd worden en wij plakken daar elk jaar om de beurt een grote/kleine beurt aan vast. Wij vinden het goed onderhouden van onze auto belangrijk en reserveren daar dus ook graag geld voor. Zonder auto wordt het toch wat lastiger verplaatsen met z’n 6-en. Het is dus van belang dat de auto het goed blijft doen. We calculeren in dat we jaarlijks maximaal €600 kwijt zijn aan onderhoud. En zijn we een jaar goedkoper uit, dan blijft het geld gereserveerd staan in het potje om een duurder jaar op te kunnen vangen.

10. Ouderhoud huis (€50 per maand)

Ook voor het onderhoud van het huis zetten we maandelijks wat geld opzij. Hierbij moet je denken aan het onderhoud van de CV-ketel/bodemwarmtepomp. Maar ook aan het schilderen van de houten (buiten)kozijnen elke +/- 7 jaar. De bedoeling van dit potje is, dat het dus niet elk jaar opgaat. Maar dat het gestaag volloopt om groter onderhoud te kunnen bekostigen. Tot nu toe heeft het potje nog niet op die manier gewerkt, aangezien ons huis tot voor kort een klushuis was en we dit potje dus standaard elke maand leegmaakten. Maar vanaf nu gaat dit potje hopelijk wel werken zoals het bedoeld is 😊.

11. Brillen (€20 per maand)

Wij hebben 2 kinderen met een bril. Hier kun je meer lezen over de laatste nieuwe brillen. Er is ons verteld dat een bril gemiddeld elke 2 jaar vervangen moet worden. Kinderen zijn nog in de groei en ook hun ogen ontwikkelen zich gelukkig nog volop. Het is daarom van belang elke 2 jaar een nieuwe bril aan te laten meten. Omdat we die kosten al voorzien, zetten we daar geld voor opzij. Voor elk kind 10 euro per maand, in 2 jaar tijd kunnen we dan voor elke kind een bril van €240 kopen. Tot nu toe redden we het redelijk met dat bedrag. Onze zoon heeft nu zijn tweede bril en zijn eerste bril kostte €185, zijn tweede €251. Onze dochter heeft intussen haar derde bril en die van haar zijn over het algemeen iets duurder vanwege sterkere brillenglazen. Wat de 1e bril kostte weet ik niet meer, ik dacht rond de €230, maar de laatste twee kosten €213,20 en  €251. Mochten we net te kort komen aan het potje, dan zullen we in ieder geval niet heel veel bij hoeven te leggen vanuit ons maandelijks budget.  

12. Sportcontributie (€35 per maand)

Je kinderen laten sporten is duur! Dat mag gezegd worden. Als je het uitrekent over het jaar, valt het misschien nog mee. Maar wanneer je de rekening van de sportvereniging ontvangt, is het toch altijd even schrikken. Zeker wanneer je 4 kinderen hebt, die allemaal ergens op willen. Omdat we graag onze kinderen die mogelijkheid wel willen bieden, reserveren we elke maand een stukje van de jaarlijkse kosten. Om zo de uitgaven over het jaar te verspreiden en zodat dit klaar staat om aan het begin van het seizoen direct het volledige bedrag te kunnen betalen. Totaal reserveren we dus €420 voor (sport)contributies. We betalen hier ook de koorcontributie van, het is niet uitsluitend sport. Maar toevallig hebben we dit potje wel zo genoemd. Zwemles valt bij ons overigens niet in deze categorie, maar betalen we vanuit ons maandelijkse budget omdat dit ook maandelijks betaald moet worden. En dit in principe een tijdelijke verplichting is.

13. Abonnement uitjes (€15 per maand)

We hebben er bewust voor gekozen om een abonnement ergens op te nemen. Zodat we altijd een leuk uitje kunnen ondernemen, zonder dat dit direct weer heel veel geld kost. Het maakt de drempel om iets te gaan doen ook lager. Zo hebben wij al 2x een gezinsabonnement op de dierentuin hier in de buurt gehad. Dat abonnement kostte ons maar €200. Dat bedrag hadden we er al uit als we vaker dan 3x in het jaar zouden gaan. Nu, dat lukte gemakkelijk. Met een abonnement gingen we zeker 8x in het jaar. Bijna elke schoolvakantie wel een keer 😊. Ik had al even zitten kijken, maar voor een abonnement bij de dierentuin dicht bij ons nieuwe woonadres moeten we ruim €350 betalen… Dat wordt dus of nog even doorsparen, of ons bedrag per maand verhogen.

TIP: mocht je in de buurt van Rotterdam wonen, dan is de Rotterdampas echt een aanrader. Hier kun je kijken of de gemeente waarin je woont hieraan mee doet.

14. Multi media (€7,50 per maand)

Januari 2021 hebben we dit potje toegevoegd. Dit potje is bedoeld voor het aanschaffen van bijvoorbeeld een iPad/koptelefoons/spelcomputer. Het bedrag dat we er nu maandelijks in storten is nog niet voldoende, maar dat was het bedrag dat we nog ‘over’ hadden per maand. Wanneer we dit niet zouden reserveren zou het vanzelf op gaan, nu vormt het alvast het begin van het potje “Multi media”. Dit zal het eerste potje zijn waarvan we het maandbedrag gaan verhogen, wanneer we meer ruimte hebben in ons budget.

15. Vervanging fietsen (€20 per maand)

Ook met dit potje zijn we onlangs pas gestart. Aangezien we 4 kinderen hebben, zijn er hier regelmatig fietsen aan vervanging toe. De kinderen groeien maar door. Elke 2 jaar zijn ze alle 4 dus toe aan een grotere maat. Nu hebben we natuurlijk 2 meiden opeenvolgend en 2 jongens opeenvolgend. Er worden dus wel fietsen doorgegeven. Maar die fietsen hebben op dat moment ook wel een onderhoudsbeurt nodig. Gelukkig is Manlief fietsenmaker geweest, dus kost dat alleen het nodige materiaal. Maar deze kosten zullen ook uit dit potje betaald moeten worden. We kopen de fietsen trouwens altijd tweedehands. Tot nu toe had ik voor kinderfietsen een budget van maximaal €100. Onlangs ben ik daar voor het eerst van afgeweken voor de fiets van onze oudste dochter. Een 26 inch fiets, waar ze hopelijk tot de middelbare school op kan fietsen. Die kostte tweedehands €180, maar zag er nog erg mooi uit. En dat esthetische aspect wordt ook wat belangrijker, naarmate ze ouder worden.

Slot

Nou, dit waren ze; Onze 15 sinking funds of spaarpotjes. Laat je niet overweldigen door het aantal sinking funds dat wij hebben. Wij begonnen er met een stuk of 5 en in de loop van de jaren heeft het systeem dit formaat aangenomen. Wanneer je wilt beginnen, start dan ook klein en op zo’n manier dat het voor jou haalbaar is. Door de jaren heen kun je potjes toevoegen.

Ook de hoogte van de inleg in de diverse potjes is een zoektocht. Nog steeds passen we jaarlijks bedragen aan omdat ze toch niet toereikend waren. Zie het als een dynamisch geheel. Het systeem faalt niet als een potje niet hoog genoeg is, het moet alleen aangepast worden. En als het eenmaal voor je werkt, is dat fantastisch!

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven