Voorjaarsschoonmaak; opruimwoede

Afgelopen weken had ik het flink te pakken. Ik had last van opruimwoede. Er verdwenen heel veel spullen via markplaats. Filmpjes van “The Minimal Mom” op YouTube inspireerden mij om flink huis te houden. Daarnaast grijp ik de verhuizing aan als het moment om eens kritisch te kijken naar wat er mee verhuisd moet worden en waar we afscheid van kunnen nemen. En zo kwam het dat hier de afgelopen weken regelmatig mensen aan de deur stonden om spulletjes op te halen die ze via marktplaats van ons kochten of kregen.

Aangezien het zonnetje zich de afgelopen tijd vaker liet zien, kreeg ik last van lentekriebels. En daar hoort een goede voorjaarsschoonmaak natuurlijk bij. Maar om goed schoon te kunnen maken is een opgeruimd huis een vereiste. Dus besloot ik om eens extra goed op te ruimen. Ik ging rigoureus te werk en liet mijn opruimwoede de vrije loop. Vooral de spulletjes van de kinderen moesten eraan geloven. Flink wat speelgoed verliet ons huis, om nooit meer terug te komen.

Categorieën

Bij het sorteren hield ik 5 categorieën aan; houden, weggeven, verkopen, kringloop en kledingbak. De categorie “houden” lijkt me logisch, je kunt tenslotte niet alles weg doen. Daarnaast koos ik ervoor ook een hoop spullen weg te geven. Zo bood ik boekjes en spelletjes aan familie aan, die graag van het aanbod gebruik maakten. Maar ik maakte ook 3 grote boodschappentassen met een variatie aan speelgoed die ik gratis aanbood op marktplaats. Ook een oude meisjesfiets ging gratis weg via marktplaats.

Natuurlijk had ik die spulletjes ook naar de kringloopwinkel kunnen brengen. Maar het ‘kromme’ daaraan vind ik, dat mensen met een kleine beurs dan alsnog voor de spullen moeten betalen. En de prijzen bij kringloopwinkels vallen tegenwoordig ook niet meer in de categorie kwartjes en dubbeltjes. Extra fijne bijkomstigheid is dat de spullen binnen no-time opgehaald worden. Mensen waarderen het dat ze iets gratis krijgen en komen het dan ook graag zo snel mogelijk ophalen om hun ‘buit’ veilig te stellen. Win-win situatie dus wat mij betreft.

Speelgoed

Even een zijspoor. Wat wij ons steeds meer zijn gaan realiseren is dat onze kinderen in een andere tijd opgroeien. Boeken die wij vroeger lazen, spreken hen nu veel minder aan. Er zijn nieuwere, leukere series die wij als ouders (nog) niet kennen. Hetzelfde geldt voor speelgoed. Jouw speelgoed van vroeger vinden ze vaak niet interessant. Ze zijn een andere ‘energie’ gewend. Ook kun je als ouders leuk speelgoed in huis halen, waarvan je denkt dat het aansluit bij je kind maar waarbij vervolgens blijkt dat dit niet het geval is. Vergissen is menselijk. Je kinderen leer je door de jaren heen beter kennen.

Wees dan ook niet bang om speelgoed weg te doen waar niet mee gespeeld wordt. Of afscheid te nemen van speelgoed/spelletjes/boeken van jezelf van vroeger. Je kinderen kiezen zelf waar hun interesse ligt en spelen daarmee. Laat dus je eigen ideeën hierover los. Wat hierbij kan helpen is je kinderen te laten meebeslissen over wat er blijft en wat er weggaat. Zij kunnen vaak zelf het beste aangeven wat ze leuk vinden en het helpt jou de juiste keuzes te maken hierin. Wees niet bang om knopen door te hakken. Mocht er later echt spijt zijn over iets dat weg is gedaan, dan kan dit altijd nog weer (tweedehands) terug aangeschaft worden. Bijvoorbeeld van hun zakgeld.

Verkopen via Marktplaats

Voor de categorie “ verkopen” selecteerde ik alleen sets speelgoed en grote items. Zo verkocht ik bijvoorbeeld 3 zakken met duplo; een treinbaan, een ziekenhuis en losse blokjes. Dit leverde bij elkaar nog €70 op. We hielden zelf nog 1 bak met duplo. Ook Manlief had meegedaan met het opruimen, van zijn werkauto wel te verstaan. Vanwege het wisselen van functie had hij 4 gereedschapstassen over. Ook die verkochten goed en brachten samen €75 op. Daarnaast verkochten we nog een kastje, een hark, een tosti apparaat en een los boek. Dat laatste betrof een boek uit een serie Pietje Puk boeken die ik op marktplaats had gezet. Iemand vroeg echter of hij 1 specifieke titel mocht overnemen. Die heb ik toen dus los verkocht. De rest verkocht echter niet, dus belandden die boeken in de volgende categorie..

Naar de kringloopwinkel

De één na laatste categorie; naar de kringloopwinkel, is eigenlijk ook de sluitpost. Wanneer ik het niet aan familie weg kan/wil geven, het niet verkocht of gratis weggegeven kan worden via marktplaats dan gaat het naar de kringloopwinkel. Uiteindelijk ging daar nog een grote doos met onder andere kerstspullen, een tas vol boeken, een autostoeltje en wat buitenspeelgoed naar toe. Voor kerstspullen was het nu niet het seizoen om dat via marktplaats te verkopen, het autostoeltje wilde niemand en het buitenspeelgoed was weinig meer waard.

Boeken doe ik altijd naar de kringloop, ik vind dat teveel moeite om die per stuk op marktplaats te zetten. Ze kunnen dan misschien nog een euro opbrengen, maar het duurt ook heel lang voordat je een tas vol boeken verkocht hebt. Ik heb daar geen geduld voor. Als ik het nu opgeruimd heb, wil ik het ook zo snel mogelijk mijn huis uit hebben. Dat is namelijk de beloning voor al het werk, dat het ook leeg en opgeruimd oogt. En er niet nog ergens in een hoekje een berg met spullen staat die nog verkocht/opgehaald/weggebracht moeten worden. Weg ermee dus en de beste optie daarvoor is de kringloopwinkel. Uitzondering op deze regel zijn series boeken, die probeer ik nog wel eens te verkopen via marktplaats.

Kledingbak

Tot slot nog de categorie kledingbak. Alle kleding waar onze jongste zoon en dochter uitgroeien gaat linea recta naar de kledingbak. Aangezien die kleren vaak al door 2 kinderen zijn gedragen zijn ze in mijn ogen niet goed genoeg meer om ze te verkopen, maar zeker nog niet afgeschreven. Ze zijn nog goed genoeg om te dragen, maar leveren geen euro’s meer op. Om die reden doe ik al die kleding in de kledingbak. Ook kleding van Manlief en mijzelf, die wij niet meer dragen verdwijnt daarin.

Bij deze opruimactie kon ik 7! zakken vullen met kleding, dekens en schoenen. Ik kan je zeggen, dat ruimt lekker op! Ik heb ook alle kleding die wij achter de schuine kant op zolder hebben liggen nogmaals kritisch doorgenomen. Dat is kleding die op dit moment nog te groot is voor de kids, maar die we gekregen hebben van familie. Wij zijn heel blij dat we zoveel van familie krijgen en ook gekregen hebben in de afgelopen jaren. Maar ook daarbij heb ik stuk voor stuk beoordeeld of het nog de moeite van het bewaren waard is. Of dat we er anderen blij mee kunnen maken.

Opgeruimd staat netjes

Met mijn opruimwoede heb ik dus ook weer wat structuur teruggebracht in alle chaos hier in huis. Al met al voel ik mij ontzettend gezegend. We hebben zoveel en we kunnen er ook nog van uitdelen en weggeven aan andere die er dan weer van kunnen genieten. En niet te vergeten, het levert ook nog heel veel ruimte op en het maakt het inpakken binnenkort een stuk gemakkelijker! Want bij het inpakken hoeven we geen afweging meer te maken en kunnen we alles zonder na te denken in dozen doen. Een heerlijk vooruitzicht.

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven