Let op. Geld opnemen kost geld.

Iedereen kent waarschijnlijk wel de slogan: “Let op, geld lenen kost geld”. Maar wist je dat het opnemen van geld ook geld kost? Bijna iedere bank brengt kosten in rekening voor het verwerken van contant geld. Dit betekend dat je zowel bij het storten van geld, als bij het opnemen van geld bij een geldautomaat, je daar een vergoeding voor betaald. Vandaar mijn waarschuwing: “Let op! Geld opnemen kost geld”.

Cashgeld verdwijnt

Ruim twee jaar geleden werkte ik nog veel met cashgeld. Wij maakten toen ook al gebruik van budgetten voor bepaalde uitgaven, zoals voor de boodschappen, kleding en de kapper. Toentertijd pinde ik deze bedragen nog en verdeelde het cashgeld over verschillende potjes.

Inmiddels is ons potjessysteem helemaal digitaal. Maar ik herinner mij nog goed dat ik eens bij een kledingzaak was, aan het begin van de dag en iets wilde kopen. Aangezien ik net had gepind had ik uitsluitend briefgeld en kon ik dus niet gepast betalen. De kassière vertelde me vrolijk dat ze geen wisselgeld had. Ze vroeg me te pinnen of later terug te komen. Op dat moment stond ik met mijn mond vol tanden. Aangezien ik erop gebrand was volgens het potjessysteem te werken, besloot ik de aankoop niet te doen. Verbolgen over het feit dat ik niet gewoon fatsoenlijk met cashgeld kon betalen.

Inmiddels zijn wij dus ook over naar een digitaal systeem en ik heb om mij heen gemerkt dat dit voor veel meer mensen geldt. Ook in blogs waarin gevraagd wordt wat de geïnterviewde momenteel in zijn of haar portemonnee heeft, lees je steevast dat daar niets in zit en dat diegene alles pint. Dat is hoe onze maatschappij momenteel is ingericht. Het cashgeld verdwijnt steeds meer naar de achtergrond. Je hoort zelfs al berichten over een aankomende digitale munt. Geen cryptomunt, maar een vervanging voor het fysieke fiat geld. Het Cashgeld is dus aan het verdwijnen.

Geld opnemen

Half april kreeg ik een bericht onder ogen van de ABN Amro bank, dat zij vanaf 1 juli 2021 kosten gaan rekenen wanneer je meer dan €12.000 per jaar cash opneemt. De eerste €12.000 per jaar zijn dus nog wel kosteloos, daarboven rekenen ze echter €5 per transactie + 0,5% over het opgenomen bedrag. Voor studenten en jongeren gelden lagere limieten. Voor een studentenrekening ligt deze op €6.000 en voor een jongerenrekening op €2.000.

Wil je dus ineens beschikken over al je geld, dan moet je daar een boete voor betalen. En niet zo’n klein beetje ook. Wil je bijvoorbeeld €40.000 opnemen, dan kost je dit €145 (aangenomen dat je over de gehele eerste €12.000 geen kosten betaald). Het kost je dus  geld om over je eigen geld te kunnen beschikken. Dat is wel een rare wereld. Je krijgt nergens de melding: “Let op! Geld opnemen kost geld.” Wel wordt je overal gewaarschuwd dat je geen geld moet lenen. Maar heb je veel spaargeld en wil je dit ineens opnemen, dan kost je dit ook gewoon geld.

Achtergrond

Door deze aanpassingen willen de banken zogezegd stimuleren dat grote contante geldstromen digitaal gaan verlopen. Onder het mom van het bestrijden van financiële criminaliteit, zoals fraude en witwassen. De gewone burger, die geen criminele activiteiten op zijn kerfstok heeft, betaald hier echter de prijs voor.

In eerdere berichtgeving had de ABN Amro ook nog onderscheid gemaakt in het opnemen van geld in Nederland vs. in het buitenland. Dat onderscheid is komen te vervallen omdat het vanuit de Europese richtlijnen niet mogelijk bleek om onderscheid te maken tussen opnames in Nederland en in het buitenland. De tariefklasse van €12.000 geldt dus voor al het geld dat je wereldwijd opneemt.

Briefgeld storten

Voor het storten van geld wordt over de eerste €10.000 0,5% ingehouden. En wanneer je boven de €10.000 stort wordt dit zelfs verhoogd naar €5 per transactie + 1% over het gestorte bedrag. Jongeren en studenten betalen zelfs eerder al het hogere tarief, namelijk boven respectievelijk de €2.000 en €6.000. Al deze tarieven gelden overigens per rekeninghouder, dus de stortingen/opnames van al je rekeningen worden bij elkaar opgeteld. Ik vind dit behoorlijk duur. Je kunt bij de ABN Amro dus niet gratis briefgeld storten. Het kost je in alle situaties geld. Ik moet zeggen dat ik me, voor het schrijven van dit artikel, niet echt bewust was dat het opnemen en storten van geld ook kosten met zich mee kan brengen.

Muntgeld storten

Wanneer je echter muntgeld wilt storten kom je ook voor een nare verassing te staan. Wil je minder dan €1.000 storten aan muntgeld, dan betaal je daar een vast tarief van €12 voor. Het is dus niet rendabel om een klein bedrag te storten zoals bijvoorbeeld €50. In dat geval wordt er 24% ingehouden! Je moet dus zorgen dat als je muntgeld stort, dit een zo hoog mogelijk bedrag is. Liefst €1.000, dan zijn de kosten ‘slechts’ 1,2%. Boven de €1.000 komt er ook nog eens 1% van het gestorte bedrag aan kosten bovenop.

Gelukkig is het voor kinderen op een jongerenrekening nog wel gratis om muntgeld te storten tot €600. Zij kunnen dus met een gerust hart nog hun spaarpot legen en het gespaarde geld op hun bankrekening storten. Heb je zelf een keer muntgeld dat je wilt storten, dan zou je dat fiscaal gezien beter via de rekening van je kind kunnen doen. En heeft je kind tussen de €600 en €1000 aan muntgeld, dan kan je dat weer beter via je eigen rekening doen, dat scheelt €6 aan transactiekosten. Ik verwacht dat onze kinderen echter nooit zover komen met hun kleingeld 😊.

Oplossing

Heb je veel muntgeld en wil je daar van af? Maak er een winkel blij mee! Veel winkels moeten ook betalen voor het opnemen van munt geld. Kijk maar naar de kosten voor opnemen van muntrollen. Dit is dus een win-win situatie voor beide partijen. Toen ik in mijn jongere jaren in een kledingzaak werkte, waren wij altijd blij met klanten die muntgeld kwamen wisselen. Misschien ken je iemand in je omgeving met een eigen zaak of stap eens binnen bij diverse winkels. Vragen staat vrij en het kan jullie beide geld schelen.

Rabobank

Met onze betaalrekening zitten wij momenteel bij de Rabobank en ik heb ter vergelijking even de tarieven bij de Rabobank erbij gepakt. Daar betalen we voor het opnemen van biljetten in Nederland geen kosten. Voor het storten van geld betaal je bij de Rabobank slechts €2,25 per storting, ongeacht of dit om muntgeld/briefgeld gaat. Voor een jongerenrekening is dit zelfs gratis. De Rabobank is dus duidelijk goedkoper als het gaat om de bijkomende kosten voor het storten of opnemen van geld.

Let op!

Mocht je dus vaak cash geld storten of opnemen, dan loont het om eens rond te kijken bij banken wat zij hiervoor in rekening brengen. Het verbaasde mij dat hier zulke grote verschillen in zijn! Het is dus zeker aan te raden om banken ook op dit vlak met elkaar te vergelijken en niet uitsluitend te kijken naar wat een ‘betaalpakket’ bij hen kost. Want ook geld opnemen kost geld.

Gelukkig gebruiken wij de rekening bij de ABN Amro niet om geld op te storten of op te nemen. Wij hebben dus niet met deze kosten te maken, maar maken uitsluitend gebruik van deze rekening als ‘tankpas’ en ten behoeve van beleggen. Wetende hoe duur deze bijkomende kosten zijn bij de ABN Amro, zou ik ook zeker niet overwegen hier onze huisbank van te maken. Aangezien wij heel af en toe toch nog steeds wel eens geld opnemen of storten. Overigens ben ik wel heel tevreden over het zelf beleggen basis product van de ABN Amro in combinatie met periodiek beleggen. We blijven dus wel bij de ABN Amro, maar met onze betaalrekening zitten we goed bij de Rabobank.

Hebben jullie bij het openen van een rekening uitsluitend gekeken naar de kosten van het pakket of ook naar bijkomende kosten zoals die van het storten/opnemen van geld?
Zijn tariefswijzigingen wel eens reden geweest voor je om over te stappen naar een andere bank?


Wil je de nieuwe tarieven van de ABN Amro zelf nalezen, dat kan hier.

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven