Hoeveel kun je bieden op een huis

Je wilt graag een nieuw huis en staat aan de start van je zoektocht. Je hebt er zin in en hoopt snel je droomhuis te vinden. Maar hoe bepaal je hoeveel je kunt bieden op een huis. Zeker in deze bizarre tijden is het belangrijk om je niet te laten meeslepen. Je kunt gemakkelijk meer uitgeven dan je lief is aan een huis.

1. Hypotheekadvies

Ga als allereerste stap naar een hypotheekadviseur om uit te laten rekenen wat je precies aan hypotheek kunt krijgen. Hij kan jou precies vertellen wat je maximaal kunt lenen bij de verschillende hypotheekvormen, rentevaste periodes en looptijden. Laat je goed voorlichten hierover! Daarna is de keuze aan jou. Bij welk bedrag aan hypotheek voel jij je comfortabel? Dit hoeft dus niet het maximum te zijn.
Tel bij dat hypotheekbedrag het extra geld dat je ter beschikking hebt van bijvoorbeeld spaargeld of overwaarde op en je hebt het totaalbedrag dat je kunt uitgeven. Je hoeft dat bedrag niet af te ronden! Doe het op de cent nauwkeurig. Die paar euro’s kun je later nog nodig hebben bij het bieden 😉.

2. Berekening: Hoeveel kun je bieden op een huis?

In ieder geval nooit meer dan je kunt uitgeven! Van het totaalbedrag dat je kunt uitgeven aan een nieuw huis dien je eerst nog een aantal kosten af te halen om te bepalen tot hoever je kunt gaan:

  • Overdrachtsbelasting: Wanneer je onder de 35 jaar bent hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen voor een woning tot €400.000. Mocht je niet in deze categorie vallen dan bedraagt de overdrachtsbelasting 2%. Haal dus 2% van je totaalbedrag af. Voor een huis van €300.000 is dat €6.000.
  • Makelaarscourtage: Als je gebruik maakt van een aankoopmakelaar, dien je die kosten ook nog van je totaalbedrag af te halen.
  • Taxatiekosten: Om een hypotheek te krijgen dient je nieuwe woning getaxeerd te worden. Dit kost ongeveer €500-€600.
  • Bouwkundige keuring: Wil je graag je nieuwe woning aan een bouwkundige keuring onderwerpen, dan betaal je hiervoor ook nog eens zo’n €350.
  • Notariskosten: Om een nieuw huis op je naam te laten zetten moet je naar de notaris, hierbij zijn forse bedragen gemoeid. Zo’n €1000 ben je zeker kwijt.
  • Financieringskosten: Tot slot betaal je ook nog kosten voor het afsluiten van een hypotheek. Je betaalt bemiddelingskosten aan je hypotheekadviseur. Wanneer je ook gebruik maakt van NHG komt daar nog een borgtochtprovisie overheen van 1% van het hypotheekbedrag. Wanneer je een hypotheek met NHG van €200.000 nodig hebt, kost je dit dus eenmalig €2.000. Natuurlijk levert NHG je op de lange termijn voordeel op. Maar op de korte termijn moet je deze kosten wel betalen.
  • Bankgarantie: Als je een woning koopt, moet je doorgaans 10% van de koopsom als garantie op de rekening van de notaris storten. In plaats van met eigen geld (waarborgsom) kun je dat ook regelen met een bankgarantie. Voor het stellen van een bankgarantie rekenen hypotheekverstrekkers vaak ook kosten. Hoeveel dit is verschilt per hypotheekverstrekker. Gemiddeld is dit 1% van de koopsom.

Dit waren de kosten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuw huis. Een groot deel van deze kosten zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Op termijn krijg je een deel dus weer terug, maar daar moet je vaak een poos op wachten. Er zijn natuurlijk ook nog andere kosten die je in overweging kunt nemen, zoals verbouwingskosten of kosten voor energiebesparende maatregelen. Of wanneer het een eerste huis betreft; inrichtingskosten. Al deze kosten verminderen het bedrag dat je kunt bieden op een woning. Wanneer je, zoals onderstaand voorbeeld, de berekening maakt heb je helder hoeveel je maximaal kunt bieden op een woning.

3. In welke categorie huizen moet je zoeken?

Eigenlijk is het belangrijkste startpunt dat je in de juiste categorie woningen zoekt. Nu je vastgesteld hebt hoeveel je voor een huis kunt betalen, is het zaak niet te zoeken naar huizen die te koop staan voor dat bedrag. De huizenmarkt is immers zo verhit dat er standaard overboden wordt. Wanneer je op het uiterste van je budget gaat zoeken, gaat het je sowieso niet lukken een huis te bemachtigen.

Bij de verkoop van onze woning lag het bedrag van overbieden tussen de -3,28% tot de +12,44% boven de vraagprijs. Ben je benieuwd naar de exacte bedragen, check dan deze blogpost. Er waren 14 biedingen op onze woning uitgebracht en de 4 hoogste lagen allemaal boven de 110% van de vraagprijs. Ik denk dus dat je wel kunt stellen dat je minimaal 10% moet overbieden. Tenminste dat is voor een tussenwoning in een dorpje in de randstad het geval. Ik kan natuurlijk niet voor alle type woningen spreken. En dan nog verschilt het per dorp/regio. Een aankoopmakelaar heeft daar vaak een goed beeld van en kan je helpen dit juist in te schatten.

Haal dus van het ‘beschikbaar om te bieden’ bedrag van stap 2 nog eens minimaal 10% vanaf. Dan houdt je de hoogte van de vraagprijs over. Huizen die voor die prijs (of lager) te koop staan, daarbij maak je een goede kans om die te bemachtigen.

Je hebt nu helder hoeveel je kunt bieden op een huis. In mijn volgende blog kun je lezen hoe je een huis koopt in deze verhitte huizenmarkt. Wordt vervolgd..

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven