Hoe koop je een huis in deze verhitte huizenmarkt

Hoeveel hebben jullie overboden? Dat zijn de keywords waarop mijn blog momenteel het meest gevonden wordt in Google. En dat heeft alles te maken met de verhitte huizenmarkt. Mensen zijn naarstig op zoek naar hulpmiddelen om een nieuw huis te kunnen bemachtigen. Mijn artikel over ‘Hoeveel is er op ons huis geboden?’ wordt dan ook veel bekeken. Als je zo’n woningzoekende bent, die telkens achter het net vist. Dan heb ik een aantal tips voor je. Ze zijn niet zaligmakend, maar mogelijk wel van nut bij de vraag: “Hoe koop ik een huis in deze verhitte huizenmarkt?”

1. Zorg voor financieel overzicht

Alles begint natuurlijk met je financiën op orde hebben en weten wat je kunt uitgeven. Eén van de belangrijkste dingen is dan ook om bij een hypotheekadviseur langs te gaan. Bij de biedingen op ons huis, zagen wij ook een aantal keer een document langskomen van een financieel adviseur. Die met een verklaring liet weten dat het voor de aspirant koper geen probleem zou zijn om het benodigde hypotheekbedrag te verkrijgen. Zo’n verklaring stelt misschien niet zoveel voor, maar kan een verkoper net dat zetje extra geven om voor jou te kiezen. Dus als er een mogelijkheid voor zoiets is; Doen! En stuur het als bijlage mee met je bod.

2. Neem een aankoopmakelaar in de arm

Zelf vond ik het tot nu toe altijd zonde van je geld om een aankoopmakelaar in de arm te nemen, maar met deze huizenmarkt zou ik het je toch zeker aanraden. Zonder aankoopmakelaar koop je bijna geen huis in deze verhitte huizenmarkt. Makelaars praten namelijk onderling! Er kan soms informatie uitgewisseld worden over de wensen van een verkoper of de hoogte van de biedingen die gedaan zijn. Dat is niet netjes, maar zo werkt het bij sommige makelaars wel. Wil je er dus echt tussenkomen, dan maak je nu eenmaal meer kans met een aankoopmakelaar.

Bij de verkoop van ons huis had onze makelaar gezegd dat hij geen bedragen van biedingen deelde met andere makelaars. De aankoopmakelaar van de koper die uiteindelijk ons huis heeft gekocht had wel contact opgenomen met onze makelaar en hiernaar gevraagd. De makelaars kenden elkaar redelijk goed (uit hetzelfde dorp). Zelf vermoed ik dat onze makelaar wel gedeeld heeft dat wij een sterke voorkeur hadden voor een koper zonder voorbehoud van een bouwkundige keuring. Dit heeft bij ons de doorslag gegeven voor de koper die het uiteindelijk is geworden. Waardevolle informatie dus als onze makelaar dit gedeeld heeft met de betreffende aankoopmakelaar.

3. Check elke ochtend het aanbod van diverse makelaars en schrijf je in als woningzoekende

Om überhaupt een bod uit te kunnen brengen, moet je behoren tot de aspirant kopers die mogen komen bezichtigen. Het is dus zaak zo snel mogelijk te bellen voor een afspraak nadat de woning online in de verkoop is gegaan. Het beste kun je daarvoor de websites van diverse makelaars in de regio waarin je zoekt in de gaten houden.

Makelaars zetten meestal een woning eerst in hun eigen netwerk te koop. Dat betekend dat woningzoekers die bij het makelaarskantoor hebben aangegeven op zoek te zijn naar een bepaald type woning, bericht ontvangen zodra zo’n woning in de verkoop komt. Dit is vaak eerder dan dat de woning op Funda komt te staan. Als jij je dus bij een makelaar hebt ingeschreven als woningzoekende, maak je meer kans op een plek bij de bezichtigingen. Je krijgt immers de informatie eerder dan alle woningzoekenden op Funda en kunt dus eerder bellen voor een afspraak.

4. Hoeveel procent moet je overbieden?

Dit is de hamvraag voor veel woningzoekenden. Hoe zorg je ervoor dat jouw bod het hoogste bod is en je de meeste kans hebt dat je het huis wordt gegund door de verkoper. Het blijft lastig dit in te schatten. Bij de verkoop van onze woning lag het bedrag van overbieden tussen de -3,28% tot +12,44% boven de vraagprijs. Ben je benieuwd naar de exacte bedragen, check dan deze blogpost.

De 4 hoogste biedingen lagen in ieder geval allemaal boven de 110% van de vraagprijs. Ik denk dus dat je wel kunt stellen dat je in deze verhitte huizenmarkt gerust rekening kunt houden met het feit dat je 10% moet overbieden. Een aankoopmakelaar kan voor jou een inschatting maken of dit voor de regio/het type huis waar jij naar zoekt van toepassing is. De huizen met een vraagprijs tot de 325.000 bevinden zich in de vijver waar de meeste huizenzoekers in vissen. Bij huizen boven die vraagprijs zou je dus iets minder animo kunnen verwachten. Maar ook daarbij geldt dat de locatie eveneens grote parten speelt. Er is dus weinig ‘algemeens’  te zeggen over hoeveel je moet overbieden.

5. Bied een ‘raar’ bedrag

Heb je een huis bezichtigd en wil je een bod uitbrengen? Bied dan een raar bedrag. Er zullen naast jouw bod namelijk nog een hoop andere biedingen gedaan worden en om te voorkomen dat 2 biedingen hetzelfde zijn is het belangrijk een ‘raar’ bedrag te bieden. Dus niets afronden, maar doe er bijvoorbeeld nog €150,50 bij.

Wanneer de voorwaarden bij een bod van €310.000 en €310.150,50 hetzelfde zouden zijn, dan zal de verkoper toch kiezen voor het bod dat €150,50 meer is. En misschien wilde je maximaal €310.000 uitgeven, maar door dit bedrag iets op te hogen kan het zomaar zijn dat jij het huis kunt kopen.  Natuurlijk moet je nooit meer bieden dan je kunt uitgeven! Hoeveel je kunt bieden op een huis kun je hier berekenen. Je hebt namelijk ook nog rekening te houden met alle bijkomende kosten.

6. Welke ontbindende voorwaarden moet je opnemen in je bod?

Nog steeds is het mogelijk om een huis gegund te krijgen, zonder dat je het hoogste bod hebt uitgebracht. Dit heeft alles te maken met de ontbindende voorwaarden die je hebt opgenomen in je bod. Een verkoper zal nog altijd het liefst een koper kiezen die een bod heeft uitgebracht zonder voorbehoud. Dat geeft zekerheid voor de verkoper. Wanneer je bijvoorbeeld kunt afzien van een bouwkundige keuring zal dit in je voordeel kunnen werken. Natuurlijk moet je dan wel zeker zijn dat er geen achterstallig onderhoud of funderingsproblemen aanwezig kunnen zijn.

Gebruikelijk is wel om een voorbehoud van financiering op te nemen bij je bod. Het is in je voordeel als het te financieren bedrag zoveel mogelijk lager ligt dan het bedrag van je bieding. Bij je bod is het dan ook verstandig te vermelden welk bedrag er gefinancierd moet worden. Hoe lager het te financieren bedrag, hoe meer zekerheid je de verkoper geeft dat dat gaat lukken. Wanneer iemand €300.000 bied en een financiering van €300.000 nodig heeft, dan is dat voor de verkoper minder aantrekkelijk dan iemand die €300.000 bied en maar €210.000 hoeft te financieren.

7. Personaliseer je bod

Tot slot een laatste tip: Maak je bod persoonlijk door er een klein begeleidend schrijven bij te doen met wie je bent en waarom het huis je aanspreekt. Je kunt er ook voor kiezen een foto toe te voegen, een foto spreekt meer dan 1000 woorden. Voor vrouwelijke verkopers werkt zoiets zeker. Die zijn over het algemeen gevoeliger voor een beeld ergens bij hebben. Voor mannelijker verkopers kan zoiets ook tegen de borst stuiten. Die zien het proces graag wat zakelijker. Maar zeker in het geval van een jong stelletje of een starter kan zoiets in je voordeel werken, omdat je dan een bepaalde ‘gunfactor’ hebt.

Dat waren ze; mijn tips. Hopelijk heb je er iets aan en koop je alsnog dat leuke huis in deze verhitte huizenmarkt. Succes in ieder geval! Het is niet onmogelijk..

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven