Met kruiden, maar zonder pakjes & zakjes koken.

Eergisteren aten we Kip Kerrie. En dan niet zomaar een pakje van Honig, maar een heus vers-pakket. Al langere tijd heb ik het voornemen meer vers te koken en minder met pakjes & zakjes te koken. Maar ik vind het nog wel lastig. Langzaam aan vervang ik gerechten die we al heel lang op een bepaalde manier eten en waarbij je dus gewend bent aan de smaak, door nieuwe varianten. Zo maak ik pastasaus en lasagne inmiddels zonder hulpmiddelen. Uitsluitend verse ingrediënten en kruiden uit mijn kruidenrekje. Gezonder en nog lekkerder van smaak ook. Minder zout vooral.

Inspiratie

De reden dat ik af en toe een vers-pakket van de supermarkt koop, is om ideeën op te doen. Zo’n pakket leert mij de ingrediënten van een gerecht die je vaak prima kunt kopiëren. Zo kon je in mijn weekboodschappen en weekmenu blogs lezen dat ik een gerecht met couscous namaakte. De groenten kun je 1 op 1 afkijken van het vers-pakket. Alleen de kruidenmix is een uitdaging. Dat kost even tijd voordat je een mix gevonden hebt die lekker smaakt. En in ons geval, niet te pittig is voor de kinderen 😉. Het leuke hiervan is dat je weer een nieuw recept kunt toevoegen aan je repertoire.

Goedkope kip vervanger

Zo dus ook met de Kip Kerrie die wij gisteren aten. Daar zaten groenten in; sperzieboontjes, rode paprika, ui en knoflook. En daarnaast kerrie kruiden, een bouillon blokje en kokosmelk. En je moest er eigenlijk zelf nog kip aan toevoegen. Dat laatste heb ik overigens vervangen door kikkererwten. Ik heb gemerkt dat in wat meer gekruide gerechten, je de kip prima kunt vervangen door kikkererwten. Zelf mis ik de kip in dat geval ook echt niet. De kruiden geven al zoveel smaak beleving. En op die manier eten wij geregeld een dagje geen vlees. Gunstig voor het milieu en voor onze portemonnee. Een blikje kikkererwten kost slechts €1,04 in plaats van kip wat voor 400 gr zo’n €3,84 kost. Een besparing van €2,80.

Slim afkijken

Maar als je kijkt naar de ingrediënten van zo’n vers-pakket, dan heb je een groot deel vaak zelf ook in huis. Kerriekruiden maken bij mij standaard deel uit van mijn kruidenvoorraad. Zo ook bouillon blokjes. Datzelfde geldt voor de ui en knoflook, dat heb ik ook standaard in huis. Wil ik dit gerecht namaken, dan heb ik dus uitsluitend de groenten en kokosmelk nodig. Zo eenvoudig is het eigenlijk. En dat ga ik dus voortaan op die manier doen, koken zonder pakjes & zakjes. (Wel eerst even de pakjes kip kerrie die ik al in huis had opmaken natuurlijk 😉. Weggooien is nog meer zonde.)

En voor de sperzieboontjes heb ik ook nog een budget tip; koop diepvries boontjes. Verse sperziebonen zijn op zich niet heel prijzig, maar daar snij je ook vaak nog een groot deel vanaf tijdens het doppen ervan . Wat bij diepvries boontjes natuurlijk niet het geval is. Daar zit hem de besparing. Plus dat je diepvries boontjes makkelijker kunt doseren en op voorraad houden. Plus het kost je geen tijd om ze nog te doppen en te koken, je kunt ze direct meebakken/koken met wat je aan het maken bent. Een stuk gemak en tijdswinst dus. En dat is ook winst 😊.

Voorraad kruiden

We gaan nog even terug naar het onderwerp kruiden. Ik moest daarbij denken aan het moment waarop ik op kamers ging. Ik kocht toen diverse kruiden, waarvan ik dacht dat ik die nodig had op voorraad. Veel van die kruiden bleven onaangeroerd in het keukenkastje staan. En telkens wanneer een recept daarom vroeg, rende ik naar de winkel om de benodigde kruiden te kopen. Die vervolgens, na dat ene recept, weer achterin mijn keukenkastje belandden. Waar ze stof stonden te vangen. Inmiddels heb ik dus een aardige verzameling kruiden. En het gekke is; het overgrote deel gebruik ik nog steeds niet.

Er zijn wel een aantal kruiden die ik veel gebruik en die koop ik tegenwoordig in bulk. Zo zag ik laatst potjes nasi en bami kruiden in de winkel staan. Die heb ik gekocht. Je kunt die kruidenmix uiteraard ook zelf samenstellen. Nog goedkoper en je kunt dan helemaal zelf bepalen uit welke kruiden de mix bestaat. Ikzelf ben nog niet zover, maar mocht je dit willen dan kun je online genoeg hulplijstjes hiervoor vinden. Zo heb ik ook standaard tacokruiden in huis en Italiaanse kruiden. Handig voor het kruiden van gehaktmixen voor in de wraps of het maken van verse pastasauzen of pizza’s.  

Aardappel variaties

Toen wij nog wat minder te besteden hadden, waren aardappels een groot bestanddeel van onze maaltijden. Zeker 2x per week aten wij aardappelen. Wat ik deed was dat ik voor 2 dagen tegelijk aardappels kookte. De helft aten we de eerste dag en de tweede helft bakte ik de volgende dag op. Maar dat werd op den duur wel een beetje saai. Ik ben daar dus mee gaan variëren. Stamppot, aardappel puree of aardappel wedges werden het dan. Voor dat laatste kocht ik aardappel kruiden. Tot op de dag van vandaag gebruik ik die kruiden nog voor het maken van wedges of bij het opbakken van aardappelen. Hoe lekker! Dat maakt van aardappelen eten, hoewel we er eigenlijk geen echte fan van zijn, toch een feestje.

De juiste kruiden gebruiken kan dus helpen je eten, hoe eenvoudig ook, toch aantrekkelijk te maken. Het helpt ook te variëren. Zo kun je de ene keer je aardappeltjes bakken met wat rozemarijn en zout. Een andere keer gebruik je de aardappelkruiden van Stegeman. Beide geven een hele andere beleving. Terwijl het hoofdbestandsdeel; aardappel, hetzelfde is. Een goedkope manier van eens wat anders op tafel zetten dus! En met de juiste kruiden kun je in principe elk gerecht namaken dat je ook als pakje of zakje kunt kopen bij de supermarkt. Dat is gezonder en vaak ook nog eens goedkoper. Ga jij de uitdaging ook aan om te koken zonder pakjes & zakjes?

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven