Jezelf beschermen tegen onnodige aankopen. Waarom ik de etos mijd

Wist je dat je jezelf kunt beschermen tegen onnodige aankopen? Het begint met het ontdekken van je zwakke plek. Waar of wanneer doe je onnodige aankopen? Wat triggert jou om tot aankoop over te gaan. Hoe zou je jezelf daartegen kunnen beschermen, zodat dit niet meer gebeurt? Van de week realiseerde ik me, dat ik dit ook toepas. Dingen ontwijk of bewust negeer om mezelf te beschermen tegen onnodige aankopen. Hieronder deel ik mijn zwakke plek en hoe ik daarmee omga.

Reclame folders

Sinds onze verhuizing krijgen wij weer wekelijks een stapel reclame folders. Voorheen hadden wij een ja/nee-sticker en hielden wij reclame zoveel mogelijk buiten de deur. Voor ons nieuwe huis had ik dus ook een sticker aangevraagd, maar per ongeluk had ik de verkeerde sticker besteld; een nee/nee-sticker. Dat was dan ook weer niet de bedoeling. Ik vind het namelijk wel leuk om het lokale juffertje te lezen en op die manier een beetje feeling te krijgen bij onze nieuwe woonplaats. Daarnaast ben ik gewoon nieuwsgierig van aard en ben dus graag op de hoogte van wat er om mij heen gebeurd.

Het lezen van de reclame folders is echt een ‘momentje’ geworden. Heerlijk met een kopje thee de folders doorneuzen op zoek naar leuke dingen. Het probleem is alleen dat je vaak enthousiast wordt van dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Het feit dat ze in de reclame zijn, trekt je naar de winkel en haalt je over de streep om het toch te kopen.

Gevoeligheid

Nu ben ik van mijzelf al behoorlijk gevoelig voor alles wat in de aanbieding is. Een familietrekje zullen we maar zeggen. Zodra iets slecht een euro kost of een paar euro, is voor mij de drempel om over te gaan tot koop erg laag. Ik ben daar gevoelig voor. Inmiddels weet ik dit van mijzelf heel goed en probeer ik mijzelf ertegen te wapenen. Zo sla ik bepaalde folders structureel over. Die van de Etos bijvoorbeeld. De 1+1 reclames vliegen je daar om de oren. En op de een of andere manier kan ik het nooit weerstaan om daar iets van mee te nemen.

Etos

Voordat onze kinderen waren geboren kwam ik overigens nooit bij de Etos, maar altijd bij de concurrent, de Kruidvat. Toen onze eerste geboren was, ontdekte ik al snel dat de luiers van de Etos van erg goede kwaliteit zijn. En daarnaast ook nog eens heel regelmatig in de aanbieding. Dus 10 jaar geleden begon het allemaal. Telkens wanneer ik bij de Etos was, was er wel weer iets in de aanbieding. Heel vaak kon ik het gelukkig beperken tot de luiers en de billendoekjes (daar had ik dan mijn armen al van vol). Maar toch nam ik regelmatig extra dingen mee die niet perse op mijn boodschappenlijstje stonden.

Manlief begon mij er zachtjes aan mee te plagen. De voorraad shampoo en douchegel werd steeds groter. Ook hadden we eigenlijk altijd wel tandpasta op voorraad. Omdat ik nagenoeg geen make-up gebruik, waren dat de enige items waarop ik kon ‘losgaan’. En telkens wanneer ik bij de Etos stond, kon ik mij niet meer herinneren of we nog wel genoeg op voorraad hadden en nam ik voor de zekerheid toch maar weer iets mee. Het was tenslotte in de aanbieding.

Vermijdingsgedrag

Inmiddels zijn onze kinderen allemaal uit de luiers en heb ik voor mijzelf de Etos bestempeld als een ‘gevaarlijke’ winkel voor mijzelf. De folder gaat dan ook ongezien bij het oud papier. Ik heb er in feite niets meer te zoeken. Ik gebruik een dagcrème waar ik gemiddeld 2 jaar mee doe. Datzelfde geldt voor mijn mascara. En wat betreft shampoo en douchegel; ik ben het gaan beperken tot 2 soorten. Een setje voor de jongens en een setje voor de meisjes. De kinderen gebruiken al lang geen speciale kindersop meer, maar doen gewoon met ons mee. Dat maakt het gemakkelijk en overzichtelijk. En de douchespullen koop ik tegenwoordig bij de supermarkt, tegelijk met mijn wekelijkse boodschappen.

Bij de supermarkt is het ook regelmatig in de aanbieding. En dat scheelt mij een extra winkelbezoek, met extra verleidingen. Bovenal is het ook helemaal niet nodig om zo’n enorme voorraad aan te houden. Voor onze verhuizing had ik een ‘koopstop’ ingelast, zodat we alle voorraad zoveel mogelijk weggewerkt hadden. En nu in onze nieuwe badkamer hebben we veel minder opbergruimte. Een prima reden om minder voorraad aan te houden.

Geen angst

En wanneer iets toch een keer opgaat kan ik het gewoon meenemen met de wekelijkse boodschappen. Of ik fiets er een keer extra voor naar het winkelcentrum. De angst om zonder te zitten heb ik niet meer. We wonen in een land van overvloed. De winkels staan altijd vol met producten. Daarnaast zijn winkels tegenwoordig zelfs op zondag open. De window waarin je eventueel zonder product zou komen te zitten is bijzonder klein. Ik vind het ook niet erg om een keer wat meer te betalen of iets niet in de aanbieding te kopen. Dit geeft rust. Geen koopjesjacht meer voor mij op dit vlak. Ook koopjesjacht kan namelijk onrust geven.

En binnenkort komt er toch maar weer een ja/nee-sticker op de brievenbus. Al die folders geven je toch het idee dat je iets nodig hebt. Dat je iets tekort komt. Of iets mist. Zonder die folders ben ik een meer tevreden mens. En dat mens wil ik graag zijn. Dan mis ik maar wat aanbiedingen. Het helpt tenslotte mezelf beschermen tegen een hoop onnodige aankopen. Toch geldwinst dus 😉 En natuurlijk blijf ik gevoelig voor aanbiedingen. Maar het feit dat ik mijzelf ervan bewust ben en probeer de verleiding zo min mogelijk op te zoeken helpt. En dan nog, blijf ik ook een mens..

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven