Nieuw spaardoel. Een dakkapel

Het is alweer even geleden dat we ons 10.000 euro spaardoel gehaald hebben. Na het behalen van ons spaardoel vielen we even in een ‘gat’. We hadden niet direct een nieuw doel voor ogen. Althans het idee was om eerst nog wat ruimte te nemen om uitgaven te kunnen doen rondom ons nieuwe huis. Inmiddels hebben we aardig wat uitgegeven aan nieuwe (vooral slaapkamer) meubels. In de afgelopen weken zijn ook de nieuwe badkamermeubels en de uitbreiding van de keuken gearriveerd. Tot slot hebben we vorig weekend nog nieuwe eetkamerstoelen + een eetkamerbank besteld. Nu is het moment weer aangebroken om de hand weer op de knip te houden.

Doel om te sparen nodig

Manlief en ik hadden het erover dat wij heel goed een periode kunnen bezuinigen en sparen met een bepaald doel voor ogen. Wanneer een doel echter is behaald of we een lange periode onszelf hebben beperkt, dan moeten we op een gegeven moment weer even ‘stoom afblazen’. Dan hebben wij het nodig om weer even geld uit te geven, te voelen dat we leven en te genieten van die dingen. Zo ook deze keer. Je kunt het nu eenmaal niet oneindig volhouden om volgens strakke budgetten te leven. Tenminste, laat ik het zo zeggen, wij kunnen dat niet 😊.

We hebben nu de financiën weer op orde gebracht. Alle rekeningen zijn betaald en de balans is opgemaakt. Ons nieuwe spaardoel wordt de dakkapel. Normaal sparen wij ergens eerst voor, alvorens wij iets aankopen. Dit keer is dat echter anders. De dakkapel is in feite al besteld. We weten dan ook exact welk bedrag we bij elkaar moeten sparen. Dat maakt deze uitdaging nog specifieker. Ook de datum waarop we het geld bij elkaar moeten hebben is gegeven. Wanneer de dakkapel geplaatst is, moeten we direct kunnen betalen.

Wat voor soort dakkapel hebben we gekozen?

Bij het uitkiezen van een dakkapel sta je voor enorm veel keuzes. Elke gewenste afmeting is mogelijk. Ook wat betreft de verdeling van de ramen kun je alle kanten op. En dan heb je nog de keuze of je wel of geen roosters, horren of rolluiken wilt. De prijzen van dakkapellen verschillen dus ook enorm. Mee bewegend met de keuzes die je daarin maakt.

In ons geval hebben wij gekozen voor de breeds mogelijke dakkapel op ons huis, dat kwam neer op 4,20 meter aan de buitenzijde. In de kleur antraciet, met keralit aan de buitenzijde. Er komen links 3 ramen, waarvan 2 kantel/kiep ramen en het vaste raam met ventilatierooster. Achter dat raam wordt de slaapkamer voor dochterlief. Dan komt er een vlak stukje, waar uiteindelijk een muur komt te staan om de kamers te scheiden. Rechts komen er dan nog 2 ramen, waarvan 1 kantel/kiep raam en het andere raam wederom met een ventilatierooster. Dat wordt uiteindelijk een klein kamertje, wat omgetoverd gaat worden tot game-/chill hoek. Hopelijk heb je hiermee een redelijk beeld van wat we besteld hebben.

De kosten voor dit alles: €10.250. Een hoop geld vind ik het. Het is meer dan ik had ingeschat. Ik dacht meer aan rond de € 8.000 kwijt te zijn. Maar de prijzen zijn de afgelopen tijd enorm gestegen, vanwege de stijging van de grondstofprijzen en de toenemende vraag naar uitbreiding van bestaande woningen in de vorm van dakkapellen. In die prijs zit inbegrepen dat onze knieschotten verplaatst worden en er een opvangconstructie komt voor het dak op de plek waar een tussenwand zal worden gemaakt. Wel moet Manlief nog de afwerking van de binnenkant voor zijn rekening nemen en zullen we zelf al het afval moeten afvoeren. Ze verwachten de dakkapel eind Februari te komen plaatsen.

Het spaarplan

Natuurlijk hoeven we niet in ruim 3 maanden meer dan 10.000 bij elkaar te sparen. We hebben al een behoorlijk startbedrag op onze spaarrekening staan, ongeveer 2/3e van het totaal. Het gehele bedrag hebben we echter nog niet. Nu hoor ik je denken; wat een risico om dan nu al te bestellen. Maar eerlijkheid gebied te zeggen dat als het nodig is, we het resterende bedrag wel van onszelf kunnen lenen. We hebben namelijk nog geld gereserveerd staan voor een andere toekomstige uitgave, namelijk het leggen van zonnepanelen. Die worden feitelijk pas na het plaatsen van de dakkapel gelegd. Dat geld hebben we dus pas later nodig. Echter betreft dat geleend geld, via een renteloze lening via het werk van Manlief en specifiek voor dat doel. Vandaar dat we dat geld al hebben.

Ons plan is als volgt; we gaan in de maanden november t/m februari zoveel als mogelijk is sparen. Op dit moment staat er 6488,97 op de spaarrekening voor de dakkapel. Daar moet dus nog 3761,03 bij komen in de komende maanden. Als we er een berekening op los laten en alle bedragen die we vermoedelijk over hebben per maand optellen, komen we nog niet aan het benodigde bedrag.

Dit keer moeten we dus echt een stapje verder gaan. Proberen echt zuinig aan te doen en van de ‘normale’ maandelijkse budgetten proberen iets over te houden. Met de decembermaand in het vooruitzicht zal dat een lastige opgave worden. Maar we gaan de uitdaging aan! (Overigens hebben wij een apart budget voor de cadeautjes, dus die komen niet in het gedrang 😉 )

Hieronder zie je wat we maandelijks verwachten minimaal te kunnen sparen:

Zoals je ziet blijft er dan nog een behoorlijk gat over van € 1091,03. Ons doel is dus om dat gat te dichten door extra spaarzaam te doen. Elke maand zal ik weer een berichtje posten om te laten weten hoe het met ons spaardoel staat, zodat jullie mee kunnen leven en hopelijk ook geïnspireerd raken. Momenteel kom je de “No spend November” ook weer tegen, waarbij het idee is dat je een maand lang geen uitgaven doet buiten de essentiële dingen om. Nu heb ik mijzelf al gewapend tegen onnodige uitgaven, maar het idee is goed. Zeker met de dure maand december in het vooruitzicht kan alvast een beetje opletten geen kwaad. Letten jullie extra op nu Sinterklaas, Kerst en Oud & nieuw er weer aan komen?

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven