4 manieren om ongemerkt te sparen die bijna iedereen kan toepassen

Dit keer deel ik met jullie tips om te sparen. Het zijn 4 manieren om ongemerkt te sparen om precies te zijn. Dit zijn stuk voor stuk tips die wij zelf ook toepassen. Bewust sparen kan soms lastig zijn, daarom is het makkelijk als je dit ongemerkt doet. Eigenlijk houd je jezelf hiermee een beetje voor de gek, maar dat heeft een mens soms nodig om doelen te bereiken. Zoals een mooi bedrag op de spaarrekening. Manlief en ik hebben gemerkt dat wij het zelf heel lastig vinden om een klein bedrag per maand te sparen. Wij zien daar niet echt de potentie van in. Wij zijn meer van de grote bedragen in 1x op de spaarrekening zetten. Bij het ongemerkt sparen van grote bedragen helpen de onderstaande 4 manieren!

1. Zie sparen als een vaste last en maak hier een automatische afschrijving voor

Aan het eind van de maand sparen wat overblijft is inmiddels al een achterhaald principe. Dit werkt voor veel mensen gewoon niet. Dat geld wat daar aan het einde van de maand nog op je bankrekening staat, vraagt er simpelweg om uitgegeven te worden. Het brandt als het ware op je rekening. Het heeft tenslotte geen doel. Dus kun je het doelloos uitgeven aan datgene waar je op dat moment ook maar zin in hebt, toch? Maand op maand, blijkt er dan dus aan het einde van de maand maar bar weinig over te zijn. Zo weinig zelfs, dat het niet eens de moeite van het overboeken naar de spaarrekening waard is.

Herken je dit? Ga dan anders te werk. Zie sparen als een vaste last. Bepaal welk vast bedrag je per maand gaat sparen. Neem wel een realistisch bedrag. Het makkelijkste is om een maandbegroting te maken en te berekenen hoeveel je in theorie per maand over zou moeten hebben. Rond dit bedrag af naar beneden en stel hiervoor een automatische overschrijving in. Niet op de laatste dag van de maand, maar direct zodra je salaris is gestort. Zodat het bijna ongezien ‘verdwijnt’.

Ben jij zo iemand die makkelijk geld terugboekt van de spaarrekening? Zorg dan dat je dit geld overmaakt naar een spaarrekening bij een andere bank dan waarmee je al je andere bankzaken doet. Zodat het saldo van je spaarrekening niet automatisch getoond wordt in je startscherm en je dus in de verleiding zou komen hier geld van te gebruiken.

2. Geef voor toeslagen een hoger salaris op bij de belastingdienst

Krijg je toeslagen van de belastingdienst, wijzig dan het toetsingsinkomen. Door een hoger toetsingsinkomen op te geven, worden automatisch de toeslagen berekend op dat inkomen. Dat betekend dat de belastingdienst minder zal uitbetalen, dan waar je op je daadwerkelijke inkomen recht op zou hebben. Je kunt dit eenvoudig doen door in te loggen op “Mijn toeslagen”. Via de knop “ Inkomen en vermogen” onder het kopje “wijziging doorgeven”, kun je eenvoudig het geschatte toetsingsinkomen wijzigen.

Nadat de aangifte inkomstenbelasting in maart van het volgende jaar is gedaan, wordt door de belastingdienst de balans opgemaakt en krijg je een correctie van de toeslagen over het afgelopen jaar. Dat betekend dat je dan ineens het verschil tussen de uitbetaalde toeslagen en het bedrag waar je recht op had, op je rekening gestort krijgt. En dat bedrag kun je direct op je spaarrekening zetten.

Ideaal dus, zo heb je ongemerkt gespaart, doordat je maandelijks gekort werd op je toeslagen. Bijkomend voordeel is dat, mocht je inkomen in de tussenliggende tijd toch flink omhoog zijn gegaan, dan heb je met deze werkwijze voorkomen dat je teveel hebt ontvangen en terug zou moeten betalen. Let op: dit is uiteraard geen goede tip voor jou, als je het bedrag van de toeslagen nodig hebt om elke maand van rond te komen!

3. Laat de inkomstenbelasting niet maandelijks uitbetaald worden, maar jaarlijks

Veel mensen ontvangen maandelijks een voorschot van de inkomstenbelasting. Wanneer je dat eenmaal zo hebt aangegeven bij de belastingdienst, dan is dat ook lastig weer terug te draaien. De belastingdienst verlengd de aanvraag namelijk automatisch voor elk nieuwe jaar. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je gewend bent aan dat stukje ‘inkomen’. Wanneer je echter wilt sparen kun je erover nadenken om de inkomstenbelasting gewoon per jaar uit te laten betalen, in plaats van maandelijks.

Wanneer je het per jaar laat uitbetalen ontvang je in 1x een mooi bedrag en dat gebeurt meestal ergens in juni of juli van het daaropvolgende jaar. Dus de belastingaangifte over 2021 doe je voor 1 april 2022 en dan ontvang je in juni/juli 2022 het bedrag dat je over 2021 nog moet ontvangen. Dit is in 9 van de 10 gevallen dan ook direct het juiste bedrag dat je terugkrijgt (mits je de aangifte volledig juist hebt ingevuld).

Let op: Je kunt de uitbetaling van de voorlopige aanslag het beste per 1 januari 2022 stoppen. Doe je dit later in het jaar, dan dien je het bedrag dat je in 2022 al ontvangen hebt, terug te betalen. Het formulier ‘Stopzetten uitbetaling voorlopige aanslag 2022’ vind je in Mijn Belastingdienst onder ‘Inkomstenbelasting’. Het gaat te ver om hier uitgebreid op in te gaan, maar op deze pagina van de belastingdienst kun je hier meer over lezen.

4. Schat je Gas & Elektra verbruik expres te hoog in

Bij veel energie maatschappijen kun je zelf het voorschotbedrag dat je per maand aan hen betaald instellen. Dit kun je naar beneden bijstellen, maar ook naar boven. En juist dat laatste is wat wij vaak doen. We betalen liever per maand wat meer, zodat we aan het einde van ons energiecontract weer geld terugkrijgen. Omdat de energieprijzen sowieso aan het stijgen zijn, is het aan te raden extra hoog in te zetten.

In ons geval sluiten we ook altijd een contract voor één jaar af. Op die manier ontvangen we telkens de welkomstbonus, want we stappen over naar een nieuwe leverancier en zijn voor hen dus een nieuwe klant. Die bonus kan oplopen tot een paar honderd euro, dus zeker de moeite waard.  Wanneer je dan ook het voorschotbedrag wat hoger instelt dan je verbruik, krijg je bij de jaarafrekening een mooi bedrag terug. En dat kan dan weer direct naar je spaarrekening!

Dit waren de 4 manieren waarop wij ongemerkt sparen. Hopelijk heeft het je nieuwe ideeën opgeleverd om hier ook mee aan de slag te gaan. Op die manier kun je in 2022 een mooi bedrag bij elkaar sparen!

Meer inspiratie nodig?

Hoe maak je een maandbegroting?
Vergelijken & besparen op de vaste lasten
Recht op minimaregelingen?
Hoe begin je met Sinking funds? (Spaarpotjes systeem)
Hoe groot moet een buffer zijn?

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven