Een nieuw jaar, een nieuw begin. Goede voornemens voor 2022

We zijn alweer meer dan een week het nieuwe jaar in en inmiddels zijn de goede voornemens uitgekristalliseerd. We gaan het dit jaar (weer) proberen; gezonder leven. We borduren voort op de goede voornemens voor 2021. En financieel gezien? Eerst ons spaardoel van de dakkapel halen en daarna doorstomen naar een nieuw doel.

Persoonlijke goede voornemen 2021

Afgelopen jaar had ik één persoonlijk voornemen. Een kleine stap in het gezonder leven zullen we het maar noemen. Ik ben namelijk dol op chocola. Dat is mijn zwakke plek. En aangezien ik hoofd inkoop ben, komt dat ook regelmatig in huis. Wanneer ik in de supermarkt sta, lijkt me dat namelijk altijd een goed idee. Vaak een idee dat ik bij thuiskomst toch iets minder goed vind. Het komt dan ook wel eens voor dat ik in plaats van een paar boterhammen tussen de middag, een zak chocolade hazelnoten wegwerk. Bewijslast weer vernietigd 😉.

Dat is natuurlijk heel erg lekker, maar niet echt goed voor mijn lichaam. En dat lichaam begint, nu ik toch wel ruim over de 30 jaar heen ben, iets minder strak in het vel te zitten. En dat maakt dat ik daardoor psychisch ook wat minder lekker in mijn vel kom te zitten. Tijd voor actie dus. Vorig jaar begon dit met de kleine stap om voortaan geen chocolade hagelslag meer te kopen. Dat heb ik inmiddels een heel jaar weten vol te houden. En daar ben ik stiekem best wel een beetje trots op 😊.

Nu moet je niet denken dat met mij ons hele gezin een jaar lang verstoken is geweest van chocolade hagelslag, want dat is niet het geval. Het feit wil namelijk dat ik persoonlijk van de pure chocolade hagelslag ben en de rest van het gezin van de melkchocolade. En die koop ik dan ook gewoon. Voor mij is dat ook geen probleem om daarvan af te blijven. In 2021 heb ik dus al heel wat minder chocola gegeten door simpelweg de hagelslag te laten staan. Daarnaast heb ik gemerkt dat een jaar eigenlijk best snel voorbij gaat. En stiekem hoop ik ook dat dit een positief effect heeft op het boodschappenbudget.

Goede voornemens 2022

Omdat het zo goed is gegaan en me eigenlijk ook wel is bevallen, ga ik dit jaar nog een stap verder. Geen klein stapje, maar een hele grote. Ik koop dit jaar geen chocola meer voor mijzelf. Geen M&M’s, geen Maltesers, geen BonBon bloc met hazelnootpraline, enzovoorts.. Geen “o, wat ben ik zielig, ik heb chocola verdient”. Gewoon tanden op elkaar en doorgaan. Of een andere uitlaatklep zoeken.

Het zal een hele opgave worden, maar ik ben gemotiveerd. Ik kan dit! Ik haal het niet meer in huis, dan kan ik het ook niet meer eten. Klinkt simpel hè, maar ik vrees dat het nog wel best wel lastig gaat worden. Kleine troost; ik mag van mijzelf wel chocola eten als ik het aangeboden krijg bij iemand anders, buiten de deur. Hopelijk kan ik er op die manier ook extra van genieten, wanneer ik het een keer wel mag.

Financiële goede voornemens

Dat wat betreft mijn persoonlijke goede voornemen. We hebben ook nagedacht over onze financiële voornemens. Nu zijn we op dit moment nog druk bezig met ons spaardoel voor de dakkapel. We hopen deze in februari af te ronden en kunnen dus pas daarna met eventueel nieuwe doelen aan de slag gaan. Manlief en ik hebben gezamenlijk de sinking funds weer even langsgelopen om te kijken of de bedragen nog toereikend zijn. Dat bleek voor alle spaarpotjes het geval, omdat we halverwege 2021 al een aantal bedragen hadden gewijzigd. De maandbegroting is ook aangepast naar de nieuwe bedragen voor het komende jaar. We zijn er klaar voor. Wat betreft onze financiën blijven we de zaken doen zoals we ze tot nu toe deden, want we zijn daar tevreden over. Geen grote veranderingen op dat vlak dus.

Nieuw spaardoel?

In ons nieuwe huis, waar we inmiddels al ruim 5 maanden wonen, zijn we nog niet op het punt waar we zouden willen zijn. Zo willen we nog een nieuwe zitbank, een kast, een vloer beneden, gordijnen en wat aankleding. Dat zouden stuk voor stuk spaardoelen kunnen zijn of worden. Echter hebben we ook nog geld nodig om onze zolderverdieping te kunnen verbouwen, zodat er 3 kamers ontstaan. Kortom we hebben teveel wensen voor het geld dat we dit jaar bij elkaar zouden kunnen sparen. Dat maakt dat we keuzestress hebben. Wat geven we prioriteit?

Die beslissing gaan we eigenlijk pas nemen nadat we ons spaardoel hebben bereikt en de dakkapel betaald is. Naast de bovengenoemde potentiële spaardoelen, hebben we ook nog lange termijn doelen. Wensen voor de lange adem. Met een horizon van 5 – 10 jaar. De korte en de lange termijn doelen zullen dus om de voorrang strijden. Het valt nog te bezien welke er gaan winnen. Voor nu denk ik dat de korte termijn doelen aan de winnende hand zijn, maar wie weet is dat over een paar maanden weer anders 😊. Het is en blijft een dynamisch proces wat niet in steen is gegoten.

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven