Een zorgverzekering met orthodontie. Waar moet je op letten

Dit jaar was ik laat met het afsluiten van de zorgverzekering. Ik zal eerlijk zijn; ik heb het zo lang mogelijk voor mij uitgeschoven. Ik zag er tegenop. Voor de zorgverzekering 2021 had ik uitgebreid gekeken wat voor ons de beste optie was en ik hoopte stiekem daarop voort te kunnen borduren. Maar helaas, voor de oudste dochter wordt voorzichtig aan toch wel aangestuurd op een beugel. En met een beugel in het vooruitzicht moesten we dus een nieuwe zorgverzekering kiezen. Een zorgverzekering met orthodontie dus.

Het te verzekeren bedrag

Zoals je in mijn vorige blog hebt kunnen lezen over hoeveel een slotjesbeugel kost, komen de kosten voor een driejarig traject op €2955,17. Wanneer dochterlief slechts twee jaar een beugel hoeft, zijn de kosten €2574,61. Wij wilden om die reden dan ook een minimale dekking van €2000 vanuit een aanvullende verzekering voor orthodontie tot 18 jaar. Daarnaast zoeken wij altijd de goedkoopste basisverzekering met maximaal eigen risico van €885.

Mijn zoektocht begon eigenlijk bij goedkope basisverzekeringen. Ik kwam er echter al snel achter dat het bij veel zorgverzekeraars niet mogelijk is een aanvullende verzekering die orthodontie tot 18 jaar vergoed af te sluiten bij de goedkoopste basisverzekering. Die combinatie willen ze niet aanbieden. In dat geval heb ik de goedkoopste basisverzekering in combinatie met wel een aanvullende verzekering waar orthodontie in zat genomen voor de vergelijking. Bij twee prijsvechters, Anderzorg en Jaaah!, was zelfs helemaal geen aanvullende zorgverzekering met orthodontie mogelijk.

Afvaller

De zorgverzekering die we voor 2021 hadden, de budget variant van Zilverenkruis Achmea, viel om een andere reden af. Sinds onze verhuizing wonen wij namelijk niet meer in de buurt van een gecontracteerd ziekenhuis. Met het ziekenhuis hier om de hoek is geen contract. En dat vond ik toch niet zo’n prettig idee. Manlief had er minder moeite mee. Voor Spoedeisende hulp kun je tenslotte altijd en overal terecht, ook als er geen contract is. Maar toch. Ik vind het gewoon prettig te weten dat ik met alles dichtbij terecht kan. Om die reden is de budget variant van Zilverenkruis dus niet meegenomen in onderstaand overzicht.

In mijn zoektocht naar de juiste aanvullende verzekering heb ik een aantal zorgverzekeraars op een rijtje gezet. Wat kosten de basisverzekeringen en hoeveel betaal je extra voor een aanvullende verzekering met minimaal €2000 dekking voor orthodontie tot 18 jaar? Uiteraard zijn dit niet alle zorgverzekeraars.

Zoals je in het overzicht kunt zien, verschilt het per zorgverzekeraar in welk aanvullend pakket de orthodontie opgenomen is. Bij een aantal zit dit in een aparte aanvullende verzekering, dat was ook mijn uitgangspunt omdat we bij Zilverenkruis Achmea zaten en die heeft dat op die manier geregeld. Maar het bleek dus dat veel verzekeraars dit ook in een pakket met extra tandzorg aanbieden. Die combinatie sprak mij wel aan, omdat ikzelf ook nog een aantal dingen aan mijn gebit zou willen laten doen. Wanneer we toch al aanvullend verzekerd zijn voor de beugel voor dochterlief, kan ik net zo goed in die tijd ook wat kosten declareren via die aanvullende verzekering 😉.

Wachttijd

Alle zorgverzekeraars die zijn opgenomen in mijn vergelijking hanteren een wachttijd van 1 jaar. Dat betekend dat je eerst een jaar aanvullend verzekerd moet zijn om kosten voor orthodontie te kunnen declareren en vergoed te krijgen vanuit de zorgverzekering. Het eerste jaar dat je betaald voor de aanvullende verzekering, bouw je zogezegd dus tegoed op. Bij alle verzekeraars geldt ook dat de vergoeding die zij uitkeren voor orthodontie geldt voor de gehele looptijd van de verzekering en niet per kalenderjaar. Het zijn dus echt maximale bedragen, tot dat bedrag kun je de kosten voor een beugel declareren. Daarboven krijg je niets meer. Dus niet elk jaar een nieuw potje om uit te putten..

En de winnaar is..

Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om voor mijzelf en de kinderen de zorgverzekering bij Univé af te sluiten met de aanvullende “Tand Best” verzekering. Daarmee zijn de kosten voor een beugel met maximaal €2500 het beste gedekt. En het totale maandbedrag het laagst. Voor Manlief blijft de oude situatie het meest voordelig vanwege de tegemoetkoming in de zorgkosten die zijn werkgever betaald. Daarnaast is dit het laatste jaar dat hij gebruik kan maken van collectiviteitskorting, welke in zijn geval ook echt gunstig is. Vanaf 2023 wordt de collectiviteitskorting afgeschaft.

Een sigaar uit eigen doos

Terug naar de kosten van een beugel. Wist je dat je het grootste gedeelte daarvan zelf betaald via de premie? Het helpt je alleen om niet ineens een groot bedrag te hoeven betalen. Bij een orthodontie traject van 2 jaar betaal je 3 jaar aan premie, want je hebt 1 jaar wachttijd ook al betaald. In dat geval betalen we van de €2500 ‘vergoeding’ via de premie €1798,20 zelf. We verzekeren ons dus voor €701,80 die de zorgverzekeraar dan voor ons betaald. Mocht het beugel traject echter 3 jaar duren, dan betaal je dus 4 jaar premie. In dat geval betalen wij dus ( € 49,95 x 12 maanden x 4 jaar = ) €2397,60. Maar dan is het traject ook duurder geworden. Het verschil tussen de betaalde premie en de daadwerkelijk kosten is dan slechts iets meer dan €550.

Reken uit

Het komt ook voor dat je bij een verzekeraar meer aan premie betaald dan dat je vergoed krijgt vanuit de zorgverzekering voor orthodontie. Kijk bijvoorbeeld naar Zorg en Zekerheid AV-GeZZin. Daar betaal je voor de aanvullende verzekering in 3 jaar €1891,44. Terwijl ze maximaal €1750 aan kosten dekken. Die aanvullende verzekering moet je dus niet kiezen als je dit uitsluitend voor de orthodontie doet. Uiteraard worden er meer dingen extra gedekt met deze aanvullende verzekering, het kan dat die aspecten voor jou ook van toepassing zijn. Maar let dus op en reken uit of verzekeren wel zinvol is!

Zelf hoop ik ook dat we in die 3 of 4 jaar dat we aanvullende verzekerd zijn ook nog veel tandarts kosten maken, die de zorgverzekeraar dan ook nog voor ons kan vergoeden. Daarmee vergroten we het gat tussen de betaalde premies en de vergoedingen door de zorgverzekeraar. En krijgen we meer waar voor ons geld. En een mooiere glimlach 😊.

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven