Hoeveel kost een slotjesbeugel en hoe lang duurt zo'n traject

Voor de oudste dochter wordt voorzichtig aan aangestuurd op een beugel. Ze is inmiddels al bijna 11 jaar oud. Haar melktanden zijn grotendeels gewisseld voor volwassentanden. De kiezen volgen hopelijk ook binnenkort. En dan is het moment aangebroken voor een beugel. Haar hoektanden hebben onvoldoende ruimte om goed op z’n plek te komen en dat heeft dus een beetje hulp van buitenaf nodig. Gemakshalve ga ik er even vanuit dat het een slotjesbeugel wordt. Dat is momenteel het meest gangbare. Maar hoeveel kost een slotjesbeugel eigenlijk?

Aanleiding

Omdat de kosten van een beugel niet vergoed worden vanuit de basisverzekering en ook niet vanuit de tandartsverzekering die we hadden, moesten we kijken of we anders aanvullend wilden verzekeren. Dit om eventueel de kosten voor orthodontie gedekt te krijgen. Maar ik had geen idee hoeveel een slotjesbeugel eigenlijk kost. Op het Orthocenter vond ik een indicatie van hoe het traject voor een slotjesbeugel er grofweg uitziet.

Het traject voor een slotjesbeugel bevat de volgende stappen:* De materiaal en/of techniekkosten voor het maken van de beugel zijn geschatte kosten op basis van de gegevens van de Gebitskliniek. En voor code F125A kunnen nog extra kosten in rekening gebracht worden.

Vaste tarieven

Orthodontisten kunnen in Nederland niet vrij hun tarieven bepalen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt deze vast en deze gelden dus voor iedere orthodontist. Alleen de materiaal en techniekkosten voor het maken van de beugel kan per orthodontist verschillen. Op de site van de NZa kun je de gehele tarievenlijst van 2022 downloaden. Orthodontisten gebruiken codes om de diverse werkzaamheden op te factureren. Die codes zijn terug te vinden op de tarievenlijst. Op die manier kun je controleren of de gefactureerde kosten terecht zijn. Het is goed om te weten dat er verschillende typen beugels zijn, welke in verschillende categorieën vallen. De slotjesbeugel valt in categorie 6. De bij die categorie behorende kosten zijn dus opgenomen in bovenstaand overzicht.

Totale kosten beugeltraject

Gemiddeld duurt een beugeltraject zo’n 2 tot 3 jaar. Het lijkt erop dat een standaard traject 24 maanden duurt, want na 24 maanden worden bijvoorbeeld de beugel consulten goedkoper, namelijk € 30,62 (F521A) per maand. Wanneer ik alle kosten bij elkaar optel en uitga van een traject van 3 jaar, dan kom ik op een bedrag van €2955,17. Een kleine drieduizend euro dus. Duurt het traject ‘slechts’ 2 jaar dan komen we uit op €2574,61.

Het leuke aan de tarievenlijst is ook dat erin opgenomen is welk bedrag er gedeclareerd wordt wanneer er sprake is van een overeenkomst met een zorgverzekeraar. Dan wordt het gehele orthodontietraject door de verzekeraar afgekocht voor een vast bedrag, namelijk € 2.488,04 (F911A). Dit bedrag “omvat de gehele orthodontische behandeling voor een patiënt tot 18 jaar met garantie op uitkomst voor een periode van 5 jaar”.  Overigens betreft dit een ‘standaard’ traject, niet alle behandelingen zijn hiermee afgedekt. In de tarievenlijst kun je precies zien wat er wel en niet onder valt. Wat mij betreft des te meer reden om aan te nemen dat de kosten voor een beugel ten minste € 2.488,04 zijn.

Aanvullend verzekeren?

Een heel bedrag dus als je dat moet betalen. Ook al zijn de kosten over meerder jaren verspreid, in het eerste jaar kun je zo al een tegen een kostenpost van €1500 aankijken. Dat is voor veel mensen een reden om zich hiervoor te verzekeren. Overigens betaal je het grootste gedeelte van de kosten alsnog zelf, via de premie. Maar dit maakt dat de kosten meer uitgesmeerd worden en je niet ineens voor onaangename verrassingen komt te staan.

Maar daarover in mijn volgende blog meer. Daarin kun je lezen welke aanvullende verzekering wij hiervoor afgesloten hebben en waarom we hiervoor kozen. Je weet nu in ieder geval hoeveel een slotjesbeugel kost en je kunt zelf besluiten of je er een aanvullende (zorg)verzekering voor wilt afsluiten.

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven