Welke items van gekregen kleding gebruiken wij altijd

Begin van de winter schreef ik dat we meer dan €700 hadden uitgegeven aan kleding in 1 maand tijd. Dat is natuurlijk een hoop geld. En niet iedereen heeft dat. Jaren geleden hadden wij dat ook niet. We moesten het toen hebben van gekregen kleding. Van familie en vrienden kregen wij in de afgelopen jaren ontzettend veel kinderkleding. In die zakken met kleren, zat af en toe ook iets voor mijzelf bij. Ik ben niet vies van tweedehands kleding en schaam me er ook niet voor. Ik vind het zelfs een goede manier van hergebruik en bezuinigen.

Gekregen en tweedehands kleding

Tot 3 jaar terug gebruikten wij denk ik zo’n 75% van de kleding die wij kregen. Gewoon omdat het makkelijk was. Het scheelde tijd en energie om kleding te zoeken. Ik keek wat we al in huis hadden en kocht daar aanvullend wat dingetjes bij. Natuurlijk speelde geld daarbij ook een belangrijke rol. Toen ik nog niet buitenshuis werkte, hadden we nu eenmaal minder te besteden. Kleding kopen was echt een categorie waar makkelijk op te bezuinigen was en dat deed ik dus ook. Ik kocht bijvoorbeeld kleding bij de kringloopwinkel en bij een tweedehands kledingzaak in onze vorige woonplaats. Ook ging ik elke winter & zomer naar een kledingbeurs voor kinderkleding.

Tweedehands kleding kopen is leuk. Het is een sport om de mooie items voor zachte prijsjes er tussen uit te vissen. Zeker bovenkleding kun je heel goed tweedehands kopen. Daarbij zie je snel genoeg hoe iets valt en dat is minder afhankelijk van de lichaamsbouw van iemand. Persoonlijk is het mij nooit gelukt voor mijzelf een mooie tweedehands broek te kopen. Daarbij moet het op zoveel plekken goed aansluiten, je taille, je heupen, je benen, dat zijn teveel variabelen. Of je moet de tijd investeren om veel broeken te passen en daar had ik vaak geen zin in (lees: geen mogelijkheid voor met jengelende kinderen aan je benen). Rokjes met elastiek of jurkjes, daar had ik meer geluk mee.

Items die we altijd houden

We krijgen overigens nog steeds kleding. Van mijn zus krijgen wij bijvoorbeeld de kleren waar onze neef uitgegroeid is. Die kleding gaat 1 op 1 over naar onze oudste zoon. De zoon van mijn zus is 2 jaar ouder en die kleding kan dus gelijk de kledingkast van zoonlief in. Van die kleding gebruiken wij ook bijna 100%. Mijn zus heeft een hele leuke stijl, die aansluit bij hoe ik mijn jongens wil aankleden. Veel van die kleding komt bij de WE vandaan. Dat is ook de winkel waar ik zelf veel van de kleding voor onze kinderen koop. Ik ben dan ook heel blij met de kleding die ik krijg van mijn zus. Dus via deze weg: “ Dank je wel!”.

Van gekregen kleding zijn er overigens items die ik altijd gebruik. Hierbij moet je denken aan pyjama’s, badjassen en regenlaarzen. Hoe mijn kinderen er ’s nachts uitzien in hun pyjama vind ik niet belangrijk. Van mij mogen daar dan ook Disney plaatjes o.i.d. op staan, waar ik bij kleding absoluut geen fan van ben. Alle pyjama’s die uit ‘de zak’  komen, gaan dan ook gewoon de kledingkasten in. Scheelt weer in het kledingbudget en niemand die het ziet. Tenzij de kinderen gaan logeren, dan zoek ik de mooiste pyjama uit om mee te geven 😊. In al die jaren heb ik minder dan 10 pyjama’s zelf gekocht en dat voor 4 kinderen waarvan de oudste bijna 11 jaar is. Een mooie score en een mooie besparing dus!

Items die ik nog nooit zelf gekocht heb

Badjassen heb ik nog nooit hoeven kopen voor onze kinderen. Alle badjassen die ze ooit gehad hebben en nu nog dragen zijn gekregen. Kort geleden waren de meiden weer toe aan een grotere maat en prompt kregen we van twee schoonzussen een zak met kleding. In beide zakken zat een badjas en precies in de goede maten. Daar wordt ik dan heel blij van en de kinderen ook! En dat de badjas voor de jongste dochter wit met zwarte stippen is, wat lijkt op voetballen, en van haar neef is geweest maakt ons niets uit.

Regenlaarzen is zo’n zelfde item waar ik nog nooit geld aan uitgegeven heb. Bij regenlaarzen is het ook niet zo heel belangrijk dat ze exact de goede maat zijn. Een maatje groter is ook geen ramp. En gelukkig kregen wij vaak blauwe regenlaarzen, die je voor zowel meisjes als jongens kunt gebruiken. Slechts 1x hebben we een paar regenlaarzen gehad die echt versleten waren en die lek gingen. Maar eigenlijk gaan regenlaarzen super lang mee, omdat ze helemaal niet snel slijten. Tenminste, niet bij onze kinderen. Hoewel zij wel altijd hun laarzen aan moesten naar de zand speeltuin achter ons oude huis en dus best intensief gebruikt werden.

Terugdringen voorraad kleding

Waar ik jaren geleden alle kleding die we kregen achter het schot legde en per seizoen uitzocht wat we konden gebruiken, sorteer ik nu meteen alles wat we krijgen. Wat ik niet mooi vind, schuine naden heeft, gaatjes bevat, vaal of gepild is gaat gelijk weg. Op die manier heb ik eerder overzicht en groeit het niet uit tot een berg (waar je tegenop kunt gaan zien om uit te zoeken). Tussen de jongens is het leeftijdsverschil te groot om de kleding direct door te kunnen geven. Maar gelukkig hebben alle kinderen na de verhuizing een grote kledingkast gekregen, zodat te grote kleding gewoon bovenin de kast kan liggen. Het gaat dus niet meer achter het schot, maar ligt in het zicht. Tot het moment waarop het wel past.  En alles wat ik niet bewaar gaat naar de kledingbak.

Voor onze oudste dochter, die inmiddels bijna 11 is, ben ik eigenlijk alles nieuw gaan kopen. Omdat ze meer een eigen smaak begint te ontwikkelen, maar ook omdat er daarna nog een dochter volgt en die kan de kleding ook nog dragen. Ik zie het dus als een duurzame investering, die 2 kinderen meegaat. Bij de keuze van de kleding probeer ik daar ook bewust mee om te gaan. Ik kijk daarbij goed naar wat past bij het kind. Wat bij de oudste leuk staat, hoeft niet per definitie ook leuk te staan bij de tweede. Want qua bouw zijn ze heel anders, zo heeft de één een ‘normaal’ postuur en is de ander weer tenger. Niet altijd kan alles dus door naar het volgende kind, maar ik probeer er bij de aankoop al wel rekening mee te houden.

Slot

Inmiddels heb ik gemerkt, nu we het wat breder hebben, dat ik het heel fijn vind om weer zelf kleding te kopen. En echt te kijken naar wat mijn smaak is en wat leuk staat bij de kinderen, in plaats van te kiezen op basis van een beperkt (tweedehands) aanbod. Ik merk dat ik daarvan geniet, dat mijn kinderen er in mijn ogen leuk uitzien. Dat heb ik lang gemist. Het lukte mij onvoldoende om mijn eigen stijl te ontwikkelen door de financiële beperkingen en de verschillende stijlen van de gekregen kleding.

Het was zonder twijfel een enorme zegen dat we in de jaren waarin we het zelf niet breed hadden zoveel kleding hebben gekregen. Dat heeft ons wel door die periode heen geholpen. Maar nu we financieel meer ruimte hebben kan ik er ook weer van genieten om zelf ons gezin leuk aan te kleden. Wel merk ik dat ik daarin ook weer een balans moet vinden. Ik heb namelijk de neiging om teveel kleren te kopen voor de kinderen. Misschien onbewust nog een compensatie voor de tijd waarin ik dat niet zelf kon. Wie weet is een “capsule wardrobe” een idee, maar voor nu geniet ik er nog even van.

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven