De dakkapel is geïnstalleerd

Op 24 februari is de dakkapel gearriveerd en 2 weken later op 10 maart kwam een ander bedrijf de zonnepanelen op het dak leggen. In de tussenliggende tijd had Manlief ook nog een week vrij genomen om te klussen op de zolder, om zodoende een start te maken met het plaatsen van wanden tussen de verschillende kamers. Inmiddels is het stof neergedaald en kunnen we de balans opmaken.

Spaardoel gehaald?

Allereerst de dakkapel. Daarvoor hebben we natuurlijk lang gespaard, maar was het genoeg? We hadden in februari uiteindelijk nog een gat te dichten van €1005,03. Helaas lukte het niet om dat bedrag nog bij elkaar te sparen. We eindigden op €10.110,97 en hadden dus nog een tekort van €139,03. Het was geen groot gat en dat geld hebben we gelukkig van onszelf kunnen lenen uit een ander spaarpotje. Uiteindelijk was ik best tevreden met hoe dicht we bij ons einddoel zijn gekomen.

Nog blijer werd ik natuurlijk van de ruimte en het licht op zolder. Wat een verschil! En wat went het snel. De dakkapel is wat lager geplaatst dan dat wij bedacht hadden. Ze hebben het netjes volgens de offerte gedaan hoor, maar het zat gewoon anders in ons hoofd. Het voordeel daarvan is, dat de dakkapel ook verder naar de gevel toe is komen te staan en er meer vloeroppervlakte bij is gekomen. Gunstig voor een eventuele verkoopprijs die extra vierkante meters 😊. En de twee slaapkamers aan de dakkapel zijde worden daardoor iets groter, ook niet verkeerd dus.

Toen de dakkapel geplaatst werd, hebben we ook direct de bouwmaterialen voor de zolder door het dak laten hijsen. Dat was een slimmigheidje van Manlief (had hij ook weer van een vriend). Dat scheelt enorm veel gesjouw van materialen van beneden naar boven. Vooraf zorgde dit wel even voor wat stress. Manlief moest namelijk berekenen hoeveel bouwmaterialen hij nodig had voor het maken van de kamers op zolder. En omdat dit plan spontaan ontstond, was dit ook een onverwachtse uitgave. Volgens de planning zou Manlief pas in de zomer met de zolder gaan beginnen. Toen de bouwmaterialen echter eenmaal in huis stonden ging het bij Manlief toch wel kriebelen en heeft hij in 1 week tijd al een aantal wanden weten op te trekken. Happy end dus 😉

Zonnepanelen

Boven de dakkapel zouden 5 zonnepanelen komen te liggen in “portret” ligging. Daar was op deze manier ook ruim voldoende ruimte voor. De zonnepanelen liggen nu niet helemaal tot de nokvorst, maar er zit nog een dakpan boven. Zodoende heeft de wind minder de mogelijkheid om onder de zonnepanelen te komen. Zeker met de afgelopen stormen vers in het geheugen vind ik dat ook een prettig idee. Ik heb destijds meerdere filmpjes voorbij zien komen waarbij de zonnepanelen van het dak waaiden.

De 5 zonnepanelen boven de dakkapel zijn op mijn verzoek “full black”. Zwart dus, maar ook met zwarte lijnen en klemmen. Zodoende gaan ze op in het dak, want wij hebben antraciet kleurige dakpannen. Ik ben blij met hoe dat is uitgepakt. Manlief klaagde nog wel even dat deze zonnepanelen minder kWh opleveren, namelijk 330 kWh in plaats van 370 kWh van reguliere zonnepanelen. Maar toch blijf ik bij mijn punt dat het esthetische element ook belangrijk is.

Naast de zonnepanelen boven de dakkapel hebben we nog 5 panelen op ons platte dak. Dat zijn wel reguliere panelen, want die ziet namelijk helemaal niemand. De voorgevel van ons huis loopt recht tot en met de tweede verdieping. Aan de achterkant hebben we echter wel een schuin dak, vandaar dat we daar nu gekozen hebben voor een dakkapel. Op het platte dak liggen ze ook in een rijtje, allemaal “portret” naast elkaar. In totaal hebben we dus 10 zonnepanelen.

Terug levering monitoren

Dat we terug leveren aan het energienetwerk kunnen we op de omvormer zien, omdat er dan een groen lampje brand. Hoeveel we terug geleverd hebben kunnen we dan weer zien op de slimme meter. Gelukkig is Manlief daar helemaal in thuis en kan hij dat soort informatie snel vinden. De installateur heeft onze gegevens ook aangemeld in een app, waarmee Manlief nu precies kan zien hoeveel we op welk moment van de dag hebben opgewekt. De eerste weken keek hij dagelijks wat de ‘score’ was. Vooral ook om te monitoren of we opwekken wat er vooraf berekend was dat we zouden opwekken. Wat dus het rendement van de panelen is.

Hoe zijn de zonnepanelen betaald?

Waar we voor de dakkapel hard gespaard hebben, hebben we het geld voor de zonnepanelen gewoon op onze rekening gestort gekregen. Natuurlijk niet zomaar, we hebben dat geld geleend omdat we een renteloze lening konden aanvragen en ons dit dus geen extra geld kost. Op die manier konden we ons spaargeld aan andere dingen uitgeven voor ons nieuwe huis. Zoals een nieuwe vloer, nieuwe meubels en bouwmaterialen.

Manlief werkt bij een netbeheerder en via zijn werk konden we dus die renteloze lening afsluiten voor het plaatsen van zonnepanelen. Aangezien de netbeheerder zelf ook volop bezig is met de energietransitie, stimuleren ze hun werknemers op deze manier ook om stappen te zetten. Je kon tot €5.000 lenen en wij hebben nagenoeg het volledige bedrag geleend. Je moest voor de kosten een offerte aanleveren en die van ons kwam uit op €4.850. Vervolgens kon je zelf aangeven hoeveel je per maand wilde aflossen en hoelang je dus over het aflossen doet. Wij hebben ervoor gekozen om 90 euro per maand af te lossen. Zodoende zijn we 4,5 jaar bezig met aflossen.

Manlief heeft echter het idee opgevat om de teruggave van de btw direct af te lossen op de lening voor de zonnepanelen. Die btw hebben we betaald aan de installateur, maar die kun je terug vragen van de belastingdienst. In principe was dit geleend geld, dus is het ook goed om dit direct weer af te lossen. We hebben het tenslotte niet meer nodig, maar slechts tijdelijk geleend. Daarmee wordt de looptijd van de lening ingekort, dus zijn we sneller weer schuldenvrij (buiten onze hypotheek om). Het ging om een bedrag van €760. Dat scheelt dus bijna 8,5 maand aflossen.

Voor een handleiding hoe je de btw van je zonnepanelen als particulier kunt terugvragen, verwijs ik je graag naar dit blog van een collega blogger.

Aflossen

Per saldo betalen we door het aflossen van de zonnepanelen nu meer per maand aan ‘energiekosten’ dan we voorheen deden. De zonnepanelen zien wij echter als een investering die zich op termijn gaat terugverdienen. Bovendien voegt het waarde toe aan ons huis. En met deze lening hebben we ten alle tijden de mogelijkheid deze kosteloos eerder af te lossen. Wat mij betreft gaan we dat ook doen. Ik wilde ons op voorhand echter niet aan een te hoog maandelijks bedrag vastleggen, vandaar deze keuze. Extra aflossen kan altijd.

Nu eerst nog maar eens afwachten wat de zonnepanelen ons echt opleveren aan elektriciteit en of ons termijnbedrag van de energieleverancier daardoor misschien al omlaag kan. Dat scheelt dan wel weer in de maandelijkse uitgaven 😊

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven