Rood staan

Ja, je leest het goed. We stonden drie maanden lang in het rood. En niet zo’n beetje ook. We hadden de maximale roodstand aangevraagd en stonden dus €2500 in de min. Vooraf leek het een goed idee; Rood staan. Maar toen we eenmaal in het rood stonden was het hek van de dam. Hoe deze situatie kon ontstaan lees je verderop.

Begin 2022 bestelden wij nieuwe meubels. Een eettafel, dressoir en zitbank. Dat was nog voor de dakkapel geplaatst was. Op dat moment hadden we voldoende spaargeld, waarmee we die nieuwe meubels gemakkelijk konden bekostigen. Dat was buiten het spaardoel van de dakkapel om en stond gereserveerd op onze spaarrekening voor dat doel. Totdat Manlief in al zijn wijsheid besloot om alvast bouwmaterialen te bestellen voor de zolderverbouwing. Dat was in zichzelf een goed idee, op die manier konden de spullen met een kraan direct op de zolder getild worden. Dat scheelt dus een hoop werk.

Sparen / Uitgeven

Het probleem was echter dat we deze uitgaven niet begroot hadden en hier dus geen geld voor apart hadden gezet. Toch besloten we ervoor te gaan en de bouwmaterialen te bestellen. Dit was een eenmalige kans die we niet voorbij wilden laten gaan. Maar waar haalden we zo snel dat geld vandaan? Nou, van ons andere spaargeld dus 😊. Het spaargeld dat eigenlijk bedoeld was voor de meubels. We hoopten dat we in de tussentijd, voordat de meubels geleverd zouden worden eventueel het geld weer bij elkaar gespaard zouden hebben. Maar dat bleek niet het geval.

Voor ons huis hadden we nog zoveel uitgaven die we wilden of moesten doen. Dat sparen kwam er dus even niet van. Daarentegen kwamen er wel nieuwe lampen, een wandkleed en werden er nieuwe gordijnen voor in de dakkapel besteld. Allemaal dingen waar we stuk voor stuk ook blij van worden. Ook moesten er voor de zomer weer de nodige nieuwe zomerschoenen (6 paar), jassen (3 stuks) en kleren gekocht worden. Een tijd van veel uitgaven dus.

Effect blogpauze

Eigenlijk kan ik ook niet ontkennen dat het gebrek aan bloggen over het onderwerp financiën, ervoor zorgde dat we minder goed onze budgetten in de gaten hielden. We lieten de touwtjes een beetje vieren. Met het bloggen roep ik mezelf ook min of meer ter verantwoording. En door tijdsgebrek, prioriteit geven aan andere dingen en persoonlijke omstandigheden viel dit weg. Geen goede zaak dus. Zo zie je maar dat het goed is om je financiën regelmatig tegen het licht te houden en dat het altijd een kwestie van controle houden blijft!

Rood staan

Omdat we het geld voor de meubels niet meer op onze spaarrekening hadden staan, besloten we om tijdelijk rood te staan. Zodat we op die manier toch geld beschikbaar hadden wanneer de eettafel, het dressoir en de zitbank geleverd zouden worden. Die levering bleef echter uit. En op de een of andere manier werkt dat roodstaan voor zowel mijzelf als manlief als een rode lap op een stier. Het geld vloog eruit. Als we dan toch rood staan, dan kan dit er ook nog wel vanaf.. En zo begaven wij onszelf bergafwaarts.

Het stomme is, we hoefden niet eens rood te staan. We hebben nog aandelen en bitcoin. Dat wilden we echter niet omzetten in cash. Zeker niet omdat een gedeelte ook minder waard was dan wat we er oorspronkelijk ingestopt hebben. Ook hadden we eigenlijk nog voldoende spaargeld. Echter was dat geld verdeeld over maar liefst 15 verschillende spaarpotjes. Al die potjes leegmaken was ook niet fijn. We dachten dat roodstaan een snellere en makkelijkere oplossing voor ons probleem was. Wat een misvatting was dat! We weten het nu zeker: Rood staan willen we nooit meer.

Uitkomst

Inmiddels zijn we een nieuwe eettafel, dressoir en zitbank rijker en hebben we met de belastingteruggave en vakantiegeld het gat weer weten te dichten. De mogelijkheid tot roodstaan hebben we direct weer ongedaan gemaakt en die gaat nooit meer geactiveerd worden. We gaan er vanaf nu weer prioriteit aan geven om onze financiën op orde te houden. En eerst te sparen voordat we geld uitgeven. Dat blijft toch altijd het beste. En ook het bloggen moet gewoon weer vaste prik worden. Dat helpt mij scherp te blijven. Ik doe het tenslotte ook vooral voor mijzelf 😉

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk de blogs per categorie
Hi!

Wat leuk dat je mijn blog leest!

Ben je benieuwd wie dit schrijft?
Bij ‘over mij’, kun je kennis met mij maken.

Graag leer ik jou als lezer ook kennen. Laat daarom gerust een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Je kunt hieronder zoeken op onderwerp of kijken bij de tags om te zien of er over jouw onderwerp al iets is geschreven.

Ook kun je door je e-mailadres achter te laten, op de hoogte gehouden worden van nieuwe posts of dit blog volgen op Pinterest.

Hopelijk ‘zie’ ik je hier vaker!

Joelle

Volgen via Bloglovin’?
Follow
Volgen op Pinterest?
Archieven